Stavka zaposlenih v Tušu: S takšno plačo ne moremo preživeti (FOTO)

Gospodarstvo 28. Okt 202210:54 > 12:54 10 komentarjev
Tuš, stavka
Okrog 100 zaposlenih v trgovskem podjetju Tuš se je konec oktobra zbralo na protestnem shodu v Celju. (Foto: Edi Einspieler/BOBO)

Okrog 100 zaposlenih v trgovskem podjetju Tuš se je zbralo na protestnem shodu v Celju. Kot je povedala predsednica Sindikata Tuš Mirjana Janjić, zahtevajo dvig osnovne plače za prodajalke in skladiščnike, ki ne sme biti nižja od zakonsko določene minimalne plače. S tem pa se bodo dvignili tudi dodatki, ki se izplačujejo od osnovne plače. Ena od zaposlenih, ki že 18 let dela v skladišču, je omenila vsakoletno Tuševo dobrodelno akcijo, ko peljejo otroke iz socialno šibkejših družin na morje, medtem ko po njenih besedah marsikateri zaposleni v Tušu nima denarja, da bi takšne počitnice privoščil svojemu otroku.

Zaposleni v trgovskem podjetju Tuš protestirajo. Kot je dodala Mirjana Janjić, se o svojih zahtevah pogajajo z upravo Tuša, izplen naj bi bil znan sredi decembra. Če ne bodo uspešni, ne izključuje niti možnosti stavke.

Tuš, stavka Tuš, stavka
Edi Einspieler/Bobo
Tuš, stavka Tuš, stavka
Edi Einspieler/Bobo
Tuš, stavka Tuš, stavka
Edi Einspieler/Bobo
Tuš, stavka Tuš, stavka
Edi Einspieler/Bobo
Tuš, stavka Tuš, stavka
Okrog 100 zaposlenih v trgovskem podjetju Tuš se je konec oktobra zbralo na protestnem shodu v Celju. (Foto: Edi Einspieler/BOBO)
Tuš, stavka Tuš, stavka
Edi Einspieler/Bobo
Tuš, stavka, Tuš, stavka,
Edi Einspieler/Bobo

Po besedah Janjić so razmere v Tuševih poslovalnicah in skladišču nevzdržne, na kar sindikat opozarja vse od svojega nastanka leta 2021. Zaposleni v Tušu so izjemno slabo plačani, njihova plača pa se ne dviga v skladu z rastjo osnovnih življenjskih potrebščin, je opozorila. Ker je njihova osnovna plača po pogodbi nižja od zakonsko določene minimalne plače, delavci dobijo manj dodatkov.

Pojasnilo: ali so plače v Sloveniji lahko pod minimalno?

Nekateri zaposleni v Sloveniji imajo osnovno bruto plačo po pogodbi nižjo od minimalne bruto plače. A v tem primeru mora imeti delavec na plačilni listi postavko doplačila do minimalne plače. Vsak delavec v Sloveniji mora za opravljeno delo prejeti najmanj plačilo v višini minimalne plače, ki je trenutno 1.074 evrov bruto. V nasprotnem primeru delodajalec krši zakonodajo.

Kot navaja portal računovodskega podjetja Data, so zakonsko določeni dodatki (dodatek za nadurno delo, dodatek za nedeljsko delo, dodatek za delo na praznike, dodatek za delovno dobo ter drugi) izvzeti iz minimalne plače, prav tako tudi povračila za malico in prevoz, za stroške službenih potovanj ter nekatera druga izplačila (na primer regres, jubilejne nagrade, solidarnostne pomoči, odpravnine). To pomeni, da se vsi ti dodatki prištevajo minimalni bruto plači.

So pa delavci z osnovno plačo pod minimalno oškodovani za del dodatkov, saj se nekateri dodatki obračunajo od osnovne plače, ne od minimalne. To pomeni, da je višina dodatka nižja kot bi bila, če bi imel ta delavec osnovno plačo enako minimalni.

S takimi plačami ob naraščajoči inflaciji ne morejo preživeti. “Kakšno malico si sploh lahko privoščimo za 4,37 evra? Problem so tudi neurejeni potni stroški, marsikdo dobi izplačano ceno vozovnice za javni prevoz, čeprav tega zaradi urnikov ali zaradi neobstoječega javnega prevoza ne more koristiti.

Regres, ki so ga letos sicer dvignili za 250 evrov, dobimo 45 odstotkov izplačanega na Tuševo kartico, 55 odstotkov pa v denarni obliki. Vodstvo se tudi poslužuje mehanizma discipliniranja in reševanja manka zaposlenih v obliki premeščanja zaposlenih v oddaljene poslovalnice. Še vedno pa se v številnih poslovalnicah in skladišču čas za pripravo in odhod z dela ne štejeta v delovni čas,” je dejala Janjić.

Kaj zahtevajo?

Od uprave Tuša, ki jo vodi Dušan Mitič, zato zahtevajo, da zagotovi plačilo toplega obroka za vsaj 7,96 evra, tako kot to določa uredba o povračilu stroškov oz. se mora usklajevati z uredbo. Prav tako sindikat zahteva, da se nadomestilo prevoza na delo dvigne na 100 odstotkov cene dnevne vozovnice. V primerih, kjer ni mogoče koristiti javnega prevoza, naj se zaposlenim zagotovi povračilo kilometrine.

Glede regresa za letni dopust je Janjić dejala, da naj se v celoti izplača v denarni obliki, znašati pa mora vsaj 1.400 evrov. V pogodbi o zaposlitvi naj se določi točen kraj opravljanja dela, uprava pa mora zagotoviti, da bo v poslovalnicah dovolj kadra, ki bo pokrival tudi eventualne odsotnosti zaradi bolniških odsotnosti in dopustov.

Zahtevajo dosledno upoštevanje kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine, kar pomeni, da se morata priprava na delo in zaključek dela povsod šteti v delovni čas, prav tako sestanki in izobraževanja. “Sistem evidentiranja delovnega časa je treba spremeniti tako, da se bo upoštevala vsaka minuta, ki jo prebijemo na delovnem mestu,” pravi Janjić.

Ena od prodajalk, ki so se danes zbrale pred pred upravno stavbo podjetja v Celju, je za STA povedala, da ima 10 let delovne dobe in da je njena osnovna mesečna plača po pogodbi 450 evrov neto oziroma 697 evrov bruto.

Druga delavka, ki že 18 let dela v skladišču, je dejala, da v vseh teh letih ni nikdar prejela nobene stimulacije za svoje delo. Omenila je vsakoletno Tuševo dobrodelno akcijo, ko peljejo otroke iz socialno šibkejših družin na morje, medtem ko po njenih besedah marsikateri zaposleni v Tušu nima denarja, da bi takšne počitnice privoščil svojemu otroku.

“Ko sem začela delati, mi je takratni lastnik Mirko Tuš segel v roko, imela sem plačo, s katero sem lahko preživela. Z današnjo plačo pa tega več ne zmorem,” je še dejala skladiščnica.

Družba Engrotuš, kot se uradno imenuje trgovec Tuš, zaposluje okrog 2.800 ljudi. Lani je ustvarila 454,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 0,01 odstotka več kot leta 2020. Lanski čisti dobiček je znašal 4,2 milijona evrov, medtem ko je podjetje leta 2020 imelo izgubo v višini 31,2 milijona evrov.

V Levici podpirajo stavko

Stranka Levica je podprla sindikalne zahteve delavk in delavcev Tuša. “Razumemo, podpiramo in si prizadevamo za njihovo sistemsko ureditev na državni ravni,” so zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so, da je Tuš lani ustvaril nekaj več kot 4 milijone evrov čistega dobička. “Delavke in delavci med tem životarijo na plačah, ki so nižje od minimalne. Nadomestilo za malico še vedno znaša dobre 4 evre. Skoraj polovico regresa za letni dopust pa zaposleni dobijo izplačanega na Tuševo kartico, kar pomeni, da ga lahko porabijo samo v Tuševi trgovini, kar je še najmanj sporno, saj si ob tako nizkih plačah dopust delavke in delavci težko privoščijo kje drugje – kot na delovnem mestu,” so zapisali.

Po mnenju Levice sta zahtevi glede dviga nadomestila za malico in izplačila regresa – v času vse višjih življenjskih stroškov – nujni. “Delavke in delavci v Tušu v svojih zahtevah in v svojem boju niso osamljeni. Tudi v drugih podjetjih in panogah se kapital bohoti in si izplačuje dobičke na račun izkoriščanja delavk in delavcev. Boj delavk in delavcev v Tušu je zato boj nas vseh,” je še zapisala ena od koalicijskih strank.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje