V Melaminu za 36 milijonov evrov škode: “Za zaposlene bo poskrbljeno”

Gospodarstvo 16. Maj 202215:27 > 15:47 0 komentarjev
Melamin
N1

Ocenjena škoda v kočevski tovarni Melamin, kjer se je pretekli četrtek zgodila najhujša industrijska nesreča pri nas, je 36 milijonov evrov. V njej je umrlo pet ljudi, dva pa sta še vedno v kritičnem stanju v ljubljanskem kliničnem centru. Vodstvo podjetja je gospodarskemu ministrstvu že poslalo ocene škode, ki bo podlaga za sprožitev zahtevka za povračilo, o čemer bodo odločali v Bruslju. Tako direktor podjetja kot kočevski župan zagotavljata, da zaposleni ne bodo ostali brez virov prihodka in bo zanje poskrbljeno.

V vodstvu kemične tovarne Melamin, kjer se je v četrtek zgodila najhujša industrijska nesreča pri nas, so za N1 zatrdili, da so danes na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo poslali oceno škode po četrtkovi nesreči, v kateri je umrlo pet ljudi, dve osebi pa sta še vedno v kritičnem stanju na ljubljanskem kliničnem centru. Ta ocena škode bo osnova za aktivacijo sredstev za zahtevek za povračilo škode po 107. členu (alineja 2b) Evropske pogodbe, ki predvideva “pomoč za povrnitev škode, ki so jo povzročile naravne nesreče ali izjemni dogodki”.

Kako je po nesreči videti neposredna okolica tovarne, si oglejte v spodnjem videu.

Kot je ob obisku Kočevja v petek povedal gospodarski minister, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek, imajo od države več poti za pomoč podjetju. “Po pravilih Evropske komisije imajo možnost in pravno podlago pomagati vsem, ki jih doleti industrijska nesreča. Iz tega naslova lahko pokrijemo do 100 odstotkov škode,” je dejal. Po njegovih besedah ne gre samo za gradbeno škodo, ampak med drugim za škodo ob izgubi prihodkov. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je v soboto zagotovila, da bo poskušala, kolikor je v njeni moči in pristojnosti, vplivati na odločevalce, da odločitve o finančni pomoči sprejmejo čimprej, kar pomeni, da “se postopki za pridobitev finančnih sredstev skrajšajo, kolikor je mogoče, in da se takoj vzpostavijo potrebni stiki v evropskem in državnem prostoru”, je dejala.

Kaj bo s približno 200 zaposlenimi

“Škoda je ocenjena na 36 milijonov evrov. Predvidoma v sredo bo šla vloga v Bruselj, kjer bi lahko v treh mesecih odločili o njej,” je za N1 povedal direktor podjetja Melamin Srečko Štefanič in zagotovil, da nihče od približno 200 zaposlenih ne bo ostal brez vira dohodka. V sredo je načrtovan tudi skupni sestanek z ministrstvom za gospodarstvo, ministrstvom za finance ter ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Nekateri zaposleni že ves čas delajo, je pojasnil direktor, saj oddelek prodaje dela, zaloge so, dogovarjajo pa se tudi o nadomestnih dobavah. Del zaposlenih je trenutno na dopustu, a podjetje bo že v naslednjih dneh začelo aktivacijo zaposlenih za pomoč pri sanacijskih delih v tovarni.

Kočevje
Eksplozijo v Melaminu so prebivalci čutili kot močan potres. Iz tovarne se je še ure valil gost dim. Mitja Ofak/občina Kočevje

Kočevska občina razmišlja o možnostih za pomoč družinam zaposlenih v Melaminu. Po besedah kočevskega župana Vladimirja Prebiliča je občina za zdaj že zagotovila 30.000 evrov iz občinskega proračuna za pomoč zaposlenim zaradi nesreče, denar pa bi lahko aktivirali prek Rdečega križa. Sicer so – tako Prebilič – že vzpostavili prvi stik s pristojnimi v Bruslju in upajo na ugodno razrešitev vloge.

“Razmišljali smo, da bi jim v primeru čakanja na delo sofinancirali 20-odstotni delež do polne plače,” je dejal Prebilič. Kot še eno od možnosti za pomoč prebivalcem je omenil, da v skrajnih primerih lahko tudi občina priskoči z zaposlitvami za določen čas in za določeno število ljudi. Tudi podjetji Yaskawa in Intersocks – še dva velika delodajalca iz regije – sta po besedah Prebiliča in Štefaniča ponudili, da za določen čas zaposlita določeno število ljudi, dokler se Melamin ponovno ne vzpostavi. “Vendar pod jasnimi pogoji, da gre za sodelovanje in ne potencialno krajo sodelavcev,” je še dodal.

Kako se bodo torej vsi skupaj lotili pomoči zaposlenim, bo bolj jasno po današnji izredni seji občinskega sveta, kjer bodo predstavili, kaj se je zgodilo in kakšen je načrt rekonstrukcije ter prihodnost podjetja. “Obravnavali bomo vsakega posebej, delavci bodo poplačani” je bil danes jasen Štefanič, ki je dodal, da je imelo podjetje zavarovane tudi plače. Več o tem, kako je podjetje poslovalo pred nesrečo, preberite v članku Melamin pred nesrečo: rekordni prihodki, menjava lastništva, zavedanje tveganj.

Melamin iz zraka
Bojan Štefanič/BOBO: Melamin pred nesrečo

Župan je poudaril, da je pomemben signal, da želijo pomagati. “Želimo, da delovna mesta ostanejo, da se sobivanje nadgradi in da bo še bolj varno – tukaj mislim predvsem na področju človeškega faktorja,” je še povedal Prebilič v pričakovanju današnje seje občinskega sveta, kjer naj bi se pogovorili tudi o možnosti napredka na tem področju, saj je direktor podjetja povedal, da je za nesrečo, kot kaže, kriva človeška napaka. Policijska preiskava še ni zaključena.

Kriminalisti so delo na lokaciji tovarne zaključili že ob koncu tedna, zato tam že potekata dekontaminacija in čiščenje, sledilo bo odstranjevanje uničenih delov ter naročanje novih, je pripovedoval Štefanič. Del tovarne je po njegovih besedah ostal nedotaknjen – program obutvene industrije, kjer bi lahko najprej začeli delati, predvidoma v roku treh mesecev. Na približno 60 odstotkih prejšnjega delovanja bodo v devetih mesecih, v približno enem letu in pol pa bo stanje normalizirano, je ocenil Štefanič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!