Investicija Sandoza v Lendavi: 400 milijonov evrov in 300 novih delovnih mest

Gospodarstvo 09. Mar 202313:33 7 komentarjev

Po tem, ko smo v sredo na N1 razkrili, da lastnik Leka v Lendavi načrtuje rekordno naložbo v Sloveniji, sta gospodarski minister Matjaž Han ter predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo podpisala pismo o nameri investicije v Lendavi v višini 400 milijonov evrov. Postavili bodo visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil. Po besedah predsednika uprave družbe Sandoz Richarda Saynorja bo investicija ustvarila več kot 300 novih delovnih mest.

Februarja je štajersko regijo negativno presenetila novica, da ameriška skupina Elevate Textiles zapira mariborskega proizvajalca sukancev A&E Europe. Prejšnji teden sta javnost šokirali še novici, da lakirnico v Hočah ustavlja kanadsko-avstrijska Magna, po 60 letih pa proizvodnjo primarnega aluminija ustavlja tudi kidričevski Talum. Ta teden pa z vzhoda države vendarle prihajajo pozitivne vesti.

Na N1 smo namreč razkrili, da švicarska farmacevtska multinacionalka Sandoz, ki je lastnica Leka, v Lendavi načrtuje rekordno naložbo v Sloveniji.

Preberite še: Informacije N1: Lastnik Leka v Lendavi načrtuje rekordno naložbo v Sloveniji

Predsednik vlade Robert Golob in minister za gospodarstvo Matjaž Han sta se danes sestala s predsednikom uprave družbe Sandoz Richardom Saynorjem ter predsednikom uprave Leka in predsednikom Sandoza Slovenija Robertom Ljoljem, kasneje pa sta Han in Ljoljo podpisala pismo o nameri investicije v Lendavi.

Kot je povedal predsednik uprave družbe Sandoz Richard Saynor, ta družba predstavlja eno največjih zasebnih naložb v Sloveniji. “Imamo dolgo zgodovino s Slovenijo in vidimo še dolgo prihodnost v sodelovanju s to državo,” je po podpisu dejal Saynor.

“Slovenija očitna ima tisto nekaj, da je uspešna na visoko kvalificiranem področju. Ima pravo znanstveno in politično okolje, ki spodbuja naložbe,” je dejal. Naložba bo po besedah Saynorja vredna 400 milijonov evrov, ustvarila pa naj bi 300 novih delovnih mest. Z investicijo želijo pospešiti proizvodnjo bioloških zdravil.

“Ta naložba v Lendavi poudarja naša prizadevanja, da smo v mednarodnem okolju vodilni trajnostni akter na področju podobnih bioloških zdravil – na farmacevtskem področju, ki naj bi v naslednjem desetletju na letni ravni dosegalo dvomestno rast,” je ob najavi več stomilijonske investicije še dejal prvi mož Sandoza. Za Lendavo so se odločili tudi zaradi dejstva, “da lokacija že ima dovoljenje ameriške uprave za hrano in zdravila”. Gradnja in pridobitev vseh potrebnih dovoljenj naj bi trajala med dvema in petimi leti. V izjavi za javnost so sicer zapisali, da bo proizvodnja na novi lokaciji stekla konec leta 2026.

V Lendavi se obeta več stomilijonska investicija.
Lokacija Leka v Lendavi. Foto: Arhiv podjetja

Golob: Imamo okolje, ki je privlačno za tuje investicije

Slovenski premier Robert Golob je dejal, da je današnji podpis namere o investiciji pomemben dan za Slovenijo. “Skupina Sandoz je dokazala, kar včasih Slovenci in Slovenke velikokrat prezremo. Da živimo v lepi deželi, kjer je politično okolje stabilno in kjer je okolje za tuje investicije privlačno,” je dejal Golob.

Dodal je, da je naše gospodarsko okolje “odporno ter predvidljivo, imamo usposobljeno in visoko izobraženo delovno silo, odlično geostrateško lokacijo in razvito infrastrukturo”. Odločitev, da je vodilni svetovni proizvajalec podobnih bioloških zdravil za svojo 400-milijonsko investicijo izbral Slovenijo, to dokazuje, je dodal.

“Posebej me veseli, da gre za naložbo dolgoročnega strateškega vlagatelja, družbeno odgovornega in trajnostno naravnanega podjetja, ki je že danes eno izmed največjih in hkrati najuglednejši delodajalec v Sloveniji. S takšnimi naložbami smo na dobri poti v visoko produktivno, konkurenčno in zeleno gospodarstvo,” je še dejal Golob.

Država bo v obliki neposredne finančne moči dodala med 50 in 55 milijonov evrov.

Han: Naložba bo imela pozitiven učinek za razvoj Pomurja

Pismo o nameri sta podpisala predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo in minister za gospodarstvo Matjaž Han.

“Načrtovana naložba Leka je pomembna ne samo za farmacevtsko industrijo, pač pa za celotno gospodarstvo. Naložba bo namreč okrepila razvoj Pomurja in imela pozitiven učinek na slovensko gospodarstvo s krepitvijo farmacevtske in z njo povezanih industrij ter logističnega sektorja,” je bil po podpisu zadovoljen Han.

Ljoljo je prepričan, da bo lokacija v Lendavi “zelo uspešna tudi pri visokotehnološki biofarmacevtski proizvodnji velikih molekul”.

Župan Lendave: Zelo smo veseli, da je investicija pri nas

Nove pridobitve slovenske farmacije se veseli tudi župan občine Lendava Janez Magyar, ki pravi, da gre za investicijo, ki se je pripravljala zelo dolgo. “Zbirali so podatke o tem, katera lokacija je najbolj primerna za okoliščine, ki jih pri investiciji potrebujejo. Z vodstvom podjetja smo sodelovali, vendar pa to ni bilo za v javnost,” je pojasnil.

“Zelo smo veseli, da je investicija pri nas, saj to prinaša dodano vrednost in dodatno možnost zaposlitve. Smo tudi na takem koncu, kjer so investicije upravičene že zaradi infrastrukture, ki jo imamo in bližine mej. To je danes prednost, ne pa težava,” je še dodal.

Magyar je ponovil, da gre za eno največjih investicij v Sloveniji, s katero bo Lendava dobila zagon tudi za druge investicije.

Na vprašanje, v kateri fazi so postopki pridobivanja vseh dovoljenj, je lendavski župan odgovoril, da je švicarska multinacionalka za zdaj določila lokacijo gradnje, sledi pa intenzivna aktivnost glede projektov oziroma pridobivanja gradbenih dovoljenj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje