Protestni shod pred Magno: Vodstvu uspelo prestrašiti delavce, na shodu le trije

Gospodarstvo 21. Mar 202306:24 > 16:26 3 komentarji
magna
N1

Zaposleni v Magni so za danes napovedali protestni shod pred lakirnico v Hočah. Začel se je ob 15. uri, vendar so se ga udeležili zgolj trije zaposleni. Predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak je dejal, da naj bi vodstvo hoške Magne neuradno preko elektronskih sporočil grozilo delavcem, naj se današnjega protestnega shoda ne udeležijo. "Očitno je Magni uspelo prestrašiti delavce z grožnjami, da naj se protestnega shoda ne udeležijo," je poudaril. Vodstvu podjetja in predstavnikom sindikatov se za zdaj še ni uspelo dogovoriti o pogojih za izvedbo programa presežnih delavcev.

Na napovedanem protestu so delavci Magne želeli izraziti nezadovoljstvo, ki se je zadnje leto stopnjevalo in doseglo vrhunec z napovedanimi odpuščanji.

“Po več letih odrekanj za boljši jutri bo večina zaposlenih pristala na zavodu za zaposlovanje. Kot pri zaposlenih se je v zadnjem letu nezadovoljstvo stopnjevalo tudi v sindikatu, ki je do pred letom dni Magno mnogokrat tudi javno pohvalil in označil za vzornega delodajalca. Ustavitev proizvodnje in program presežnih delavcev pa je povzročil vrhunec nezadovoljstva, ki ga bomo z zaposlenimi izrazili na protestu pred Magno,” je v sporočilu še zapisal predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak.

Na protestnem shodu je bilo več novinarjev kot zaposlenih

Čeprav naj bi protestni shod potekal na željo delavcev v Magni, se ga je udeležila le peščica zaposlenih, konkretno trije delavci. Neuradno naj bi nekaterim delavcem vodstvo podjetja poslalo elektronska sporočila, da naj se shoda ne udeležijo, v nasprotnem primeru bi jim grozila odpustitev.

“Kot vidite, je vas novinarjev več kot zaposlenih. Očitno je Magni uspelo prestrašiti delavce z grožnjami, da naj se protestnega shoda, ki so ga delavci želeli sami, ne udeležijo,” je dejal Gvido Novak in dodal, da je vodstvo uporabilo nekatere čudne manevre, da se današnji protestni shod sploh ne bi zgodil. Shod je bil namreč napovedan ob 11. uri dopoldne, vendar je vodstvo delavce pozvalo na obvezni sestanek, da se shoda ne bi mogli udeležiti, nato pa jim naročili, da naj z delom zaključijo do 13. ure.

Novak je poudaril, da imajo delavci pravico izraziti svoje nezadovoljstvo in da če večina od njih ne bi bila na čakanju, bi skladno z zakonom napovedali stavko. “Ker pa to ni bilo možno, so delavci izrazili željo za ta protestni shod, ki pa je več kot očitno propadel. Neuradno naj bi vodstvo pošiljalo elektronska sporočila, da če se bodo delavci shoda udeležili, da bodo ostali brez službe,” je še dejal.

Pogajanja z vodstvom hoškega podjetja se bodo nadaljevala jutri, a v sindikatu za zdaj ne vedo, kaj lahko sploh pričakujejo od jutrišnjih pogajanj. Novak je dodal, da svet delavcev o mnogih pomembnih odločitvah sploh ni bil obveščen, med drugim tudi o selitvah delavcev v proizvodnjo v avstrijskem Gradcu, prav tako ni bil obveščen o programu presežnih delavcev. Po Novakovih besedah je svet delavcev zdaj sklican za 27. marca, po napovedih pa naj bi svet delavcev takrat podal negativno mnenje glede obeh zadev.

“Mi svojih zahtev ne bomo omilili, postavlja pa se vprašanje, kaj lahko sploh še naredimo. Razmislili bomo in počakali na jutri. Odgovora Magne na naša vprašanja nismo prejeli, upam, da ga bomo dobili jutri, kot so nam obljubili,” je še dejal Gvido Novak.

“Od leta 2017 poslušamo laži in zavajanja”

Matjaž Bergauer, eden od treh delavcev, ki so se udeležili današnjega protestnega shoda, je dejal, da sam groženj s strani vodstva, naj se shoda ne udeleži, ni prejel. “Sliši pa se med sodelavci, da so nekateri preko elektronske pošte dobili takšna sporočila oziroma grožnje. Jaz sem pričakoval, da se nas bo zbralo večje število danes tukaj,” je dejal Bergauer.

Današnji obvezni sestanek, ki ga je sklicalo vodstvo hoške Magne, je bil po Bergauerjevem mnenju zgolj manever, da se delavci ne bi mogli udeležiti shoda, ki je bil sprva napovedan za 11. uro. “Od leta 2017 poslušamo laži in zavajanja,” je poudaril in dodal, da si želijo doseči dogovor, da bi poleg odpravnin dobili še nadomestilo v višini treh mesečnih plač, Magna pa jim ponuja zgolj dve mesečni plači.

Dodal je, da se počutijo izdane, saj so mnogi izmed njih pred zaposlitvijo v Magni imeli službe za nedoločen čas, ali pa so prejemali boljše plačilo, a so videli priložnost in prihodnost v novi lakirnici, da so se odločili za zaposlitev.

Zaposlene delavce v podjetju Magna, ki jim grozi odpušanje, je prišel podpreti tudi član Civilne iniciative Miklavž na Dravsem polju Miran Rajšp, sicer tudi član stranke Vesna – zelena stranka. Poudaril je, da so se v civilni iniciativi močno borili proti postavitvi proizvodnjega obrata Magna v Hočah.

N1

“Imeli smo številne pripombe. Zemljo, kjer je postavljen obrat, so degradirali, zdaj so degradirali tudi delavce. Zdaj se vidi, kaj naredi kapital s človekom, ko ga ne potrebuje več: odvrže ga. Tako kot smo se borili za ta zemljišča, se bomo borili tudi za delavce,” je poudaril Rajšp.

Zakaj se zapira Magna v Hočah?

Avtomobilski koncern je nedavno napovedal skorajšnje zaprtje hoškega obrata lakirnice. Takrat je sporočil, da se program presežnih delavcev nanaša na 90 zaposlenih, pri čemer naj bi nekaterim delo ponudili v njihovi graški tovarni. Na zadnjem sestanku s sindikatom pa so predstavniki Magne predložili seznam 115 zaposleni. Razlogov za povečanje številke niso pojasnili.

Kot je povedal Gvido Novak, jim je kriterije za določanje presežnih delavcev uspelo uskladiti, čeprav ti sploh nimajo pravega pomena, saj bodo brez dela tako ali tako ostali vsi zaposleni v proizvodnji. Zataknilo pa se je pri zahtevah glede odpravnin.

Magna je za vsakega odpuščenega delavca ponudila zakonsko določeno odpravnino ter razliko do dveh plač, kar bi praktično pomenilo dve plači, sindikat pa ob zakonsko določeni odpravnini zahteva še tri plače, za tiste, ki bi si službo našli še pred tem in bi zato dali odpoved sami, pa pričakujejo še eno dodatno plačo, saj podjetju ne bo treba plačati čakanja na delo.

Ker so zaradi aktualnega dogajanja že pred časom ustavili pogajanja o uskladitvi plač z inflacijo, sindikat zahteva tudi uskladitev plač od 1. januarja letos in poračun plač zaposlenim za januar in februar pri izplačilu marčnih plač.

N1
magna magna
N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje