Dvig plač v javnem sektorju šele 2025: “Reforma ni samo vlivanje denarja”

Slovenija 20. Mar 202315:44 3 komentarji
Sanja Ajanović Hovnik o plačnem sistemu
Žiga Živulovič jr./BOBO

Sindikatom, ki so vladna izhodišča za pogajanja o plačah opisali kot presenetljiva, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik odgovarja, da je sprememb v resnici malo. Dejala je, da je bila vedno predvidena plačna reforma v dveh korakih. Prav tako je vlada že pred časom napovedala pregled vseh pravic in obveznosti javnih uslužbencev. Vendar vprašanja, ki jih je danes komentirala ministrica, niso tista, ki jih postavljajo sindikati.

Vlada je v petek zvečer sprejela sprejela izhodišča za pogajanja, ki so jih sindikati sprejeli zadržano oziroma kritično. Njihove odzive je danes komentirala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Ministrica je med drugim zavrnila sindikalni očitek, da so izhodišča drugačna od vladnih načrtov, kakšna so poznali do petka.

“Sprememb je dejansko malo, mogoče so ta izhodišča bolj dorečena glede na izhodišča, ki smo jih predstavljali prejšnji krog, dejansko pa sledijo vsemu, kar sem tudi sama predstavljala v sami analizi stanja,” je ob robu redne seje državnega zbora zatrdila Ajanović Hovnik, “še več, tudi sam dogovor iz oktobra lanskega leta predvideva plačno reformo v dveh korakih, torej en korak je odprava nesorazmerij in drugi korak so potem vsi ostali elementi.”

Glavna razlika v primerjavi s preteklim krogom pogajanj je po ministričinih besedah obrnjen vrstni red, vlada se bo tako najprej lotila odprave plačnih nesorazmerij. Prvi korak pri odpravi nesorazmerij v javnem sektorju predstavlja dodatni plačni razred, ki ga dobijo vsi javni uslužbenci 1. aprila, torej tisti, ki niso bili deležni dviga, predvsem v zdravstvu in socialnem varstvu, je ob tem dejala ministrica.

Vlada je že večkrat napovedala, da plačna reforma ne bo samo “dodatno vlivanje denarja v plače v javnem sektorju”, je danes ponovila ministrica. Sama je v analizi stanja razkrila, da želi spremeniti način napredovanja in variabilnega nagrajevanja, pogovarjala pa bi se tudi o dopustih, tako imenovani senioriteti ter zavarovanjih.

V današnjih pojasnilih pa ministrica ni odgovorila na vsa vprašanja, ki jih postavljajo sindikati. Ti so namreč razočarani nad časovnico za uveljavitev dvigov plač ter trdijo, da ne vidijo smisla v sočasnih, a ločenih pogajanjih za odpravo plačnih nesorazmerij ter za reformo sistema z oblikovanjem plačnih stebrov.

Jakob Počivavšek Branimir Štrukelj
Žiga Živulović jr./BOBO

Višje plače šele leta 2025 ali pozneje

Vlada je v petek sklenila, da se bo s sindikati do 30. junija letos dogovorila o rešitvi za odpravo plačnih nesorazmerij. Nove plače, torej plače, ki naj bi pomenile ustrezna razmerja med poklici in delovnimi mesti v javnem sektorju, bodo javni uslužbenci prvič dobili januarja 2025, je odločila vlada.

Vzporedno pa namerava vlada s sindikati pripraviti nov zakon o skupnih temeljih plačnega sistema javnega sektorja z novo plačno lestvico. Zakon naj bi v parlament poslali julija letos, nato pa bi se nove plače uveljavile v treh fazah. Tisti, ki so v spodnji tretjini plačne lestvice, bi nove plače dobili s prvim januarjem 2025, ostali pa leto dni pozneje, razen funkcionarjev, ki bi morali čakati še eno leto, torej na januar 2027.

V sindikatih so izrazili razočaranje nad tem, da se bodo nove višine plač poznale šele leta 2025 oziroma pozneje. “To je velika razlika od tistega, kar je vlada napovedovala. In seveda je daleč od tistih rokov, ki smo si jih mi predstavljali kot tiste, ko bi to moralo že stopiti v veljavo,” je še povedal predsednik sindikalne centrale Pergam Jakob Počivavšek.

Poleg tega se sindikalisti čudijo, ker se zdi, da se vladni nameri, ki imata skoraj enaki časovnici, izključujeta. Tako odprava nesorazmerij kot reforma naj bi namreč prinesli nove zneske plač.

Ministrica je danes glede časovnice dejala samo, da je “napeta, ni pa nemogoča”. Najverjetneje je s tem mislila na rok za zaključek pogajanj, ki je res zelo blizu, ne pa na roke za uveljavitev dvigov plač.  “Mislim, da je na koncu dneva volja na obeh straneh in bomo to časovnico ujeli,” je bila optimistična.

Po predstavitvi izhodišč sindikatom prihodnji teden pa bo po njenih besedah tudi jasno, na kaj sindikati pristajajo in kaj ne. Ministrica ob tem ocenjuje, da je tokrat časovnica nekoliko bolj razdelana in tako tudi bolj jasno predstavlja, kdaj lahko kdo kaj pričakuje. Prvi korak bo tako sledil aprila, vsa ostala nesorazmerja pa bo vlada odpravljala letos in prihodnje leto, je napovedala.

Ob tem je zatrdila, da se je tudi pretekli teden pogovarjala s predstavnikoma pogajalskih skupin, torej Počivavškom in predsednikom Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirjem Štrukljem. Ministrica je dejala, da je sindikalistoma predstavila bolj razdelano časovnico prenove plačnega sistema ter da nezadovoljstva ni zaznala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje