Menjava v ljubljanskem mestnem svetu: Če bi to vedel, nikakor ne bi kandidiral

Slovenija 20. Mar 202316:30 9 komentarjev

Ljubljanskemu mestnemu svetniku iz vrst SD Marku Koprivcu je danes prenehal mandat, saj je bila funkcija nezdružljiva z njegovo funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za kohezijo. "Če bi to vedel pred volitvami, nikakor ne bi kandidiral kot nosilec liste SD za mestni svet v Ljubljani," je ob prenehanju svetniške funkcije dejal Koprivc. V mestnem svetu ga bo nasledil Klemen Žibert.

Januarja je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) objavila novo sistemsko pojasnilo o nezdružljivosti funkcij, namenjeno učinkovitemu tolmačenju posameznih določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

V njem je tudi izrecno izključila hkratno opravljanje funkcij državnega sekretarja in občinskega svetnika.

Med tistimi, ki so opravljali nezdružljivi funkciji, je bil v ljubljanskem mestnem svetu Marko Koprivc iz SD. KPK je novo sistemsko pojasnilo objavila dva meseca po lokalnih volitvah, Koprivc pa je danes sporočil, da končuje s svojim delom v ljubljanskem mestnem svetu.

“Če bi jaz in drugi kolegi v vladi pred volitvami vedeli, da bo sekretarska funkcija postala nezdružljiva s svetniško, ne bi kandidiral kot nosilec liste SD za mestni svet v Ljubljani,” je pred sejo mestnega sveta dejal Koprivc.

Nasledil ga bo glavni tajnik stranke

Kot je dejal, je komisija mestnega sveta ugotovila nezdružljivost funkcije, zato se z današnjim dnem z ugotovitvenim sklepom o prenehanju mandata člana občinskega sveta zaključuje njegov mandat. Dodal je, da ga bo nasledil naslednji na listi Klemen Žibert, sicer glavni tajnik stranke.

“Rad bi poudaril, da sem se prvi dan nekako samoprijavil KPK, kjer smo nato skupaj vodili postopek, da je prišlo do razrešitve te neljube situacije. Potrebno je spoštovati integriteto in brez razmišljanja sem sprejel odločitev,” je potek dogajanja opisal Koprivc.

Napovedal je še, da se sicer ne umika iz mestne politike in da še naprej ostaja predsednik SD v Ljubljani.

Ob Koprivcu sta bila izvoljena še dva državna sekretarja

Ob Koprivcu sta se po objavi novega sistemskega priporočila KPK v nezdružljivosti funkcij znašla še Andrej Rajh in Vesna Humar. Prvi je kandidiral v Mariboru, druga pa v Novi Gorici, oba na listi Gibanja Svoboda. Rajh je sicer državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, Humar pa je državna sekretarka na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Po objavi sistemskega pojasnila KPK se je odprlo vprašanje, kako bodo nezdružljivost odpravili. Tako v začetku ni bilo povsem jasno, ali jim bo mandat svetnikov prenehal ali bodo morali odstopiti. Če bi prišlo do odstopa, bi morali v teh občinah izvesti nadomestne volitve, saj zakon o lokalnih volitvah določa, da se te opravijo, če član občinskega sveta odstopi prej kot v šestih mesecih od potrditve mandata.

A po pojasnilih ministrstva za javno upravo nadomestne volitve ne bodo potrebne. Kot so sporočili, mora državni sekretar, ki je hkrati občinski svetnik, o nezdružljivost obvestiti komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja občine, v kateri je bil izvoljen za člana občinskega sveta.

Komisija bo nato občinskemu svetu predlagala sprejem ugotovitvenega sklepa o prenehanju mandata člana občinskega sveta, ki je bil imenovan za državnega sekretarja. Ker ne gre za odstop, občinski svet zgolj sprejme ugotovitveni sklep o prenehanju mandata zaradi nezdružljivosti, so pojasnili na ministrstvu. Člana občinskega sveta, ki mu je prenehal mandat, pa nadomesti naslednji na listi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje