Preiskava pranja denarja: neuradno na seznamu osumljenih tudi zelo znana imena

Črna kronika 21. Mar 202313:59 > 17:39
policija, marica
Simbolična fotografija (Foto: Policija)

Nacionalni preiskovalni urad je danes opravil več kot 50 hišnih preiskav zaradi sumov zlorabe položaja in pranja denarja. Po informacijah N1 so preiskave povezane s slovenskimi podjetji in z izdajanjem fiktivnih računov za raziskave trga in dobave. Ta denar naj bi se potem tudi z bosanskimi bančnimi karticami dlje časa dvigoval na slovenskih bankomatih. Med osumljenimi naj bi bil Milan Mandarić, nekdanji lastnik Nogometnega kluba Olimpija, v preiskavi pa je po informacijah N1 med drugim še podjetje V3, ki ga vodi Miroslav Vidaković in ki je v zadnjih dveh letih izvajalo različna gradbena dela tudi za nekatere proračunske porabnike, predvsem za občino Ljubljana in Energetiko Ljubljana. V preiskavi pa naj bi bilo tudi znano podjetje Aktiva Čiščenje, ki ga vodi eden najbogatejših Slovencev.

57 preiskovalcev NPU in 155 kriminalistov je na območju Ljubljane, Kranja, Kopra in Nove Gorice izvajalo 58 hišnih preiskav zaradi sumov zlorabe položaja in pranja denarja. Še 14 hišnih preiskav je istočasno potekalo tudi v BiH. Tamkajšnja agencija za preiskave SIPA jih je opravljala na območju Sarajeva in Zenice.

Po informacijah N1 kriminalisti v Sloveniji preiskujejo več slovenskih podjetij, ki naj bi jim slamnate družbe iz BiH izdajale račune za fiktivne raziskave trga in fiktivne dobave.

Po plačilu fiktivnih računov naj bi se ta denar v gotovini vračal v Slovenijo, tudi s pomočjo dlje časa trajajočih dvigov na slovenskih bankomatih z bosanskimi bančnimi karticami.

Z generalne policijske uprave so sporočili, da so kazniva dejanja, ki jih preiskujejo, oškodovala več gospodarskih družb z območja celotne Slovenije. Kaznivih dejanj je osumljenih 36 oseb, trenutno pa se preiskovalna dejanja nanašajo kar na 42 fizičnih oseb in 36 pravnih oseb.

Med osumljenimi naj bi bil tudi Milan Mandarić, nekdanji lastnik Nogometnega kluba Olimpija, ki je v Sloveniji vodil več nepremičninskih projektov. Mandarića, kot kaže, zjutraj, ko so se začele hišne preiskave, sicer ni bilo v Sloveniji, kot je popoldan povedal za N1, se je “pravkar vrnil iz Beograda.” Dejal je, da policistov pri njem danes ni bilo ter odločno zanikal, da bi sodeloval pri pranju denarja.

Je pa Nogometni klub Olimpija potrdil, da so kriminalisti NPU obiskali tudi njih in “že drugič pregledovali poslovanje bivšega predsednika Mandarića ter njegove ekipe za leto 2019.”

Po informacijah N1 naj bi bilo v preiskavi tudi podjetje V3, ki ga vodi Miroslav Vidaković in ki je v zadnjih dveh letih izvajalo različna gradbena dela tudi za nekatere proračunske porabnike. Največji med njimi je po podatkih Erarja Mestna občina Ljubljana, sledi Energetika Ljubljana.

V preiskavi je po informacijah N1 sicer še več podjetij. Med drugim Aktiva Čiščenje iz skupine Aktiva, ki jo vodi Mihael Strmljan, ki je neuradno tudi v preiskavi, in ki je eden najbogatejših Slovencev. Po poročanju Necenzurirano je Aktiva Čiščenje samo od leta 2017 od javnih porabnikov skupaj prejelo več kot 33 milijonov evrov.

Da so se kriminalisti zjutraj res zglasili na Aktivi, so za N1 neuradno potrdili tudi nekateri zaposleni, povedali so, da zjutraj zaradi hišnih preiskav niso mogli vstopiti v stavbo. Iz skupine Aktiva naj bi bilo po informacijah N1 v preiskavi sicer več oseb.

Aktiva Čiščenje je bila v središču javne pozornosti v zadnjem času zaradi stavke sobaric, ki jih je državna Sava Turizem želela prezaposliti na to podjetje.

Kot piše Necenzurirano, naj bi Aktiva denar nakazovala tudi slovenskemu podjetju Lumnia, ki deluje na naslovu več drugih podjetij. Vodi ga Samir Ićanović, državljan BiH iz Zenice, kjer so bile tudi preiskave. Leta 2019 je odprl dve podjetji v Londonu. Podjetje Lumnia je bilo po ugotovitvah kriminalistov v središču spornih transakcij. Prejelo naj bi jih več kot 150. Kot še poroča omenjeni portal, naj bi bila v preiskavi tudi Domen Prešeren, solastnik in zastopnik podjetja Hmezad TMT, in Klavdija Bržan, lastnica prevozniškega podjetja Primabe iz Senožetov.

V Sloveniji so kriminalisti pridržali eno osebo, v BiH jih je SIPA pridržala osem.

Skupna protipravna premoženjska korist, ki je bila pridobljena s storitvijo navedenih kaznivih dejanj, znaša več kot pet milijonov evrov. Sodelovanje med državama pri tej konkretni preiskavi se je sicer po pisanju bosanskih medijev začelo februarja 2022, policisti pa skušajo s pomočjo bank pridobiti tudi informacije o domnevnih denarnih sredstvih na bančnih računih in tudi v sefih več osumljencev.

Generalna policijska uprava sporoča, da je za kaznivo dejanje zlorabe položaja predpisana kazen zapora od enega do osmih let, za pranje denarja pa do 8 let, za hudodelsko združevanje pa od treh mesecev do osem let zapora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.