Zaradi drage elektrike ustavili skoraj vso proizvodnjo Pečečnikove Costelle

Gospodarstvo 30. Jun 202305:53 26 komentarjev
Pečečnik je ustavil proizvodnjo Costelle
Vasja Marinč/BOBO

"Zaradi elektrike smo zaustavili 90 odstotkov proizvodnje," je za N1 potrdila Helena Haveršnik, direktorica družbe Costella, ki se ukvarja s polnjenjem mineralne vode in vode z okusi. V Kostelu naj bi tako ostalo do konca leta, ko se izteče terminska pogodba.

Visoka cena elektrike je ustavila skoraj vso proizvodnjo v družbi Costella. To je na enem od dogodkov Kluba slovenskih podjetnikov – SBC dejal lastnik družbe Joc Pečečnik.

“Ustavil sem proizvodnjo, saj imam podpisano pogodbo za elektriko za ceno 500 evrov na megavatno uro, zato se mi vode ne izplača prodajati pod proizvodno ceno,” je pojasnil. Cena na pogodbi, ki velja do konca leta, je zelo visoka, ob upoštevanju navedb Pečečnika, da se elektrika na trgu danes prodaja le še za desetino te cene, torej približno 59 evrov na megavatno uro. Prepričan je tudi, da njemu kot podjetniku država “prav gotovo ni pomagala”.

Da je proizvodnja v Kostelu obstala, je za N1 potrdila tudi direktorica Costelle Helena Haveršnik. Ustavili so kar 90 odstotkov proizvodnje, preostanek pa zdaj obratuje le še ponoči. “Tisto proizvodnjo, ki je bila nujna, smo vzpostavili ponoči z nizko tarifo, načeloma pa je proizvajati praktično nemogoče.”

Pečečnik je ustavil proizvodnjo Costelle
Vasja Marinč/BOBO

Proizvodnja bo s polnim obsegom delovala šele leta 2024

Trenutni režim obratovanja so vzpostavili v začetku tega leta, to pa bodo predvidoma nadaljevali vse do leta 2024. Trenutno črpajo in polnijo toliko vode, kolikor morajo zaradi koncesijskih zahtev.

Koncesija za črpanje vode pri Costelli velja do leta 2035, na mizi pa imajo tudi možnost podaljšanja. Ravno koncesija je po navedbah časnika Finance njihovo najvrednejše premoženje, saj v večini ostaja neizkoriščena – Costella bi namreč lahko načrpala 250 milijonov litrov vode na leto, vendar letno načrpa le 12 milijonov litrov.

Na vprašanje, kako dogajanje vpliva na zaposlene, Haveršnik odgovarja, da zdaj poteka sanacija objekta in tako delajo tudi druge stvari, sicer pa so zaposlene ohranili.

V Costelli so dejali tudi, da višjih stroškov ni mogoče v celoti prevaliti na kupce, zato so poiskali rešitve. Poudarili so, da je bila terminska pogodba, ki vključuje zelo visoko ceno elektrike, podpisana, še preden so družbo kupili in jo prevzeli.

Joc Pečečnik ustavil proizvodnjo v Costelli
Žiga Živulovič jr./BOBO

Lani ustvarili 555.000 evrov čiste izgube

Costello je Joc Pečečnik s svojim nizozemskim holdingom Elektronček Group kupil lani, potem ko je na začetku poletja prodal Interblock. Kupnina je po neuradnih informacijah časnika Finance znašala 300 milijonov evrov, Costello naj bi nato kupil za manj kot pet milijonov evrov.

Koncentracijo nad družbo iz Kostela, ki sicer posluje z izgubo, je pri agenciji za varstvo konkurence prijavil julija lani. Leta 2022 so ustvarili 1,1 milijona prihodkov, kar je naneslo 555.000 evrov čiste izgube.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje