Spregovoril Američan, ki je snemal turista ob vklesavanju imen na steno Koloseja

Magazin 29. Jun 202311:58 0 komentarjev
Kolosej incident
YouTube

"Nisem mogel verjeti, ko sem videl, kaj počenja ta 'kreten'," je bil ob snemanju turista, ki s ključi piše po 2.000 let starem zidu Koloseja, ogorčen Američan, ki je dogodek opisal za angleški MailOnline. Turista italijanska policija še vedno išče, ko ga bodo izsledili, pa ga čaka najmanj zelo visoka denarna kazen ali celo zapor.

Te dni je po spletu zakrožil posnetek turista, ki je na steno 2.000 let starega rimskega Koloseja s ključem izrezljal napis “Ivan + Haley 23”, pri čemer je najbrž šlo za njegovo ime in ime dekleta, ki ga je spremljalo. Dodal je tudi številko 23 (incident je bil posnet 23. junija).

Dogodek je posnel ogorčeni ameriški turist Ryan Lutz iz Kalifornije, medtem ko se je ‘Ivan’ ob tem zgolj brezskrbno nasmehnil v kamero.

38-letni Lutz, ki je po izobrazbi geograf, je za angleški MailOnline opisal, kaj se je dogajalo. Kot je dejal, je bil šokiran ob pogledu na početje turista. “Nisem mogel verjeti, ko sem videl, kaj počenja ta ‘kreten’. Navdušen sem nad zgodovino in kulturo, nato pa se najde nekdo, ki vse to uničuje. To je zločin,” je razburjeno pojasnil za omenjeni portal.

Lutz: Bojim se, da sta bila moja rojaka

Kot je dodal, je želel glede tega nekaj storiti, zato je vključil kamero in turista posnel. Dodal je, da je njegovo početje prijavil tudi varnostniku na vhodu. Prav tako mu je pokazal, za kateri par gre.

Varnostnik ga je napotil na svojega nadrejenega, češ da sam ne more ukrepati, ker pri dejanju ni bil prisoten. Po pogovoru z nadrejenim je slišal samo še, da naj bi poklicali policijo. “Nato sem odšel, kasneje pa sem v upanju, da bo storilec prepoznan, identificiran in kaznovan, posnetek tudi objavil na spletu,” je povedal. Dodal je še, da se boji, da sta bila turista njegova rojaka.

“Od koderkoli že sta, sta bedaka, imam pa grozen občutek, da sta Američana, saj ravno mi slavimo po tem, da počenjamo takšne stvari,” je dejal. “Očitno ju ni bilo sram. Ko me je pogledal na ta bizarni način in se samo nasmehnil, ste lahko slišali, kaj sem mu dejal in kaj si mislim o njem. Resnično ne razumem, kako lahko nekomu pade na pamet, da stori nekaj takega, in upam, da bo kaznovan.”

“Tako je, ko Kolosej obiščejo neizobraženi turisti”

Kazni za tovrstna dejanja so zelo visoke. Če ga bodo oblasti prijele, ga lahko doleti do 20.000 evrov denarni kazni ali celo zapor do enega leta, je za MailOnline povedala direktorica Koloseja Alfonsina Russo. Pojasnila je, da policija še vedno išče storilca. “Tako je, ko Kolosej obiščejo neizobraženi ljudje. Upam, da tega turista ne bo nihče posnemal,” je zaključila.

Tudi italijanska policija je potrdila, da je bila obveščena o dogodku ter da storilca še išče. “Ko ga dobimo, ga bo doletela kazen,” je zagotovila.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!