Če imate pozitiven hitri test, vam za PCR-test ni treba klicati zdravnika

Koronavirus 17. Jan 202210:39 > 25. Jan 2022 12:00 0 komentarjev
PCR-testiranje
BOBO

Če vas je na PCR-test naročil zdravnik, morate v Ljubljani odslej v Stanežiče, kjer po novem odvzemajo brise za PCR-testiranje na koronavirus. A če ste okužbo že potrdili s hitrim (HAG) testom oziroma ste se samotestirali, lahko za PCR-test izberete eno od točk v prestolnici, kjer naročanje ni potrebno.

Novica, da se z današnjim dnem vstopna točka za odvzem brisov za PCR-testiranje seli na novo lokacijo na P+R parkirišče v Stanežičah, je zaradi oddaljenosti tega mesta razburila mnoge, ki se sprašujejo, kako priti tja.

Javni prevoz v primeru suma okužbe na koronavirus ni prava izbira, prav tako uporaba taksija, saj s tem okužbi izpostavljamo druge ljudi. Osebni avtomobil seveda ni možnost za vse, pa tudi če ga imamo, obstaja možnost, da smo za vožnjo prešibki.

A točka v Stanežičah, kjer testiranje izvaja ZD Ljubljana, ni edina v prestolnici. Testiranje izvaja tudi Medicinski center Ljubljana (MCL), kjer poleg hitrega testiranja omogočajo tudi, da brezplačno opravite PCR-test, če se vam ob samotestiranju ali testiranju s hitrim (HAG) testom prikažeta dve črtici. Seveda vas lahko na odvzem brisa vedno naroči tudi vaš osebni zdravnik, a od tega, v kateri zdravstveni ustanovi imate izbranega, je odvisna tudi lokacija testiranja.

Ob predložitvi dokazila o pozitivnem rezultatu na hitrem (HAG) testu se tako lahko zglasite tudi na eni od lokacij testiranja MCL. Če ste se samotestirali, je dovolj že fotografija pozitivnega testa, je razvidno z njihove spletne strani.

MCL testiranje izvaja tudi v Bohinjski Bistrici, Goriških brdih in Kamniku. Termini so razvidni s fotografije.

Brezplačno testiranje MCL
Posnetek zaslona/testiranja.si

Za testiranje potrebujete kartico zdravstvenega zavarovanja, osebni dokument in dokazilo o pozitivnem hitrem (HAG) testu ali hitrem testu za samotestiranje. Prevzem rezultata PCR-testa je možen na portalu zVem, pa tudi na lokaciji testiranja. Naročanje ni potrebno.

PCR-testiranje nudi še podjetje Pacient na Savski cesti 2 v Ljubljani, in sicer vsak dan med 7. in 19. uro brez naročanja. Tudi v tem primeru zadostuje dokazilo o pozitivnem HAG-testu.

Testirno točko je moč opaziti tudi na bencinskih črpalkah Petrol v Ljubljani, a ne povsod. Za zdaj to možnost nudijo na Tivolski in Celovški cesti, predvideno pa je tudi testiranje na Petrolu na Šmartinski cesti 101. Kot so za N1 pojasnili v podjetju, testiranje izvaja Ordinacija dentalne medicine, d. o. o. ***

Za samoplačniško PCR-testiranje seveda ni potrebna predložitev pozitivnega rezultata hitrega testa.

Za testiranje v Stanežičah obvezno naročanje

V ZD Ljubljana opominjajo, da se mora splošna populacija na odvzem brisa na točkah, ki jih oni upravljajo, za PCR-test naročiti. V primeru simptomov okužbe s koronavirusom osebo na odvzem naroči izbrani družinski zdravnik. V primeru pozitivnega hitrega testa pri samotestiranju pa se posameznik na odvzem brisa naroči na telefonski številki 031 619 359 ali 031 619 255.

Šolarjem in dijakom se za odvzem brisa ni treba naročiti, zanje pa veljajo posebni termini, in sicer od ponedeljka do petka, med 7.30 in 9.30, ob ponedeljkih, sredah in petkih pa tudi med 12. in 14. uro.

*** Prvotna verzija prispevka je vsebovala pojasnilo, da je brezplačno testiranje s PCR-testom mogoče le, če je bil pozitivni hitri test opravljen pri omenjeni ordinaciji. Dan po objavi prispevka (19. januarja) se je z obvestilom ministra za zdravje to spremenilo, zato smo prispevek naknadno popravili. V prvotni verziji prispevka je pisalo: “Brezplačno testiranje ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja je mogoče le, če je bil tudi hitri (HAG) test, ki je pokazal pozitivni rezultat, opravljen pri njih. Ne zadostuje torej predložitev drugje opravljenega hitrega testa ali ploščice, pa tudi ne navedba simptomov ali napotitev zdravnika,” še pojasnjujejo v Petrolu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!