CNN odpustil tri zaposlene, ki so v službo prišli necepljeni

Koronavirus 06. Avg 202107:55 > 09:323 komentarji
Delite:
CNN sedež Atlanta
Foto: Profimedia

Ameriška medijska hiša CNN je odpustila tri zaposlene, ki so na delovno mesto prišli necepljeni. S tem so prekršili varnostne protokole podjetja. Gre za enega prvih primerov v ZDA, ko je delavec izgubil službo zaradi nespoštovanja pravil podjetja o obveznem cepljenju proti koronavirusu.

CNN je letos uvedel obvezo, da morajo biti zaposleni v njegovih ameriških redakcijah cepljeni. Pri tem zaposlenim ni bilo treba nositi dokazil, računal je na njihovo iskrenost.

A v zadnjem tednu so bili po besedah direktorja Jeffa Zuckerja obveščeni o treh primerih necepljenih zaposlenih, ki so jih zdaj po poročanju CNN odpustili.

Zaostritev pravil

“Naj bom jasen – pri upoštevanju te politike imamo ničelno toleranco,” je Zucker zapisal v pismu kolektivu. Napovedal je, da bo verjetno v prihodnjih tednih potrdilo o cepljenju postalo obvezno.

Na kateri lokaciji in položaju so bili zaposleni, ni povedal, podjetje ni želelo odgovarjati na nadaljnja vprašanja na to temo. Tu naj omenimo, da trenutno v redakcijah dela le tretjina CNN-ovih zaposlenih v ZDA, ostali še vedno delajo od doma. Vrnili naj bi se oktobra.

Jeff Zucker, CNN
Foto : Profimedia

Korporacije zahtevajo cepljenje

V ZDA so mnoga večja podjetja, tudi Facebook in Google, napovedala obvezno cepljenje, medijska hiša Washington Post uvaja cepljenje proti covidu-19 kot pogoj za vse novozaposlene.

Le malo podjetij pa je jasno povedalo tudi, kakšne bodo posledice za zaposlene, ki tej politiki ne bi sledili.

Kako je pri nas?

V Sloveniji bi podjetja lahko delavcem naložila obveznost PCT, če bi ocenila, da je to potrebno za zagotavljanje varnosti in zdravja. Najverjetneje pa od njih ne bi smela zahtevati, da se cepijo. Več v članku Delodajalci testiranje lahko zahtevajo. Kaj pa cepljenje?.

Komentari

Vaš komentar