EMA po slovenskem suspenzu Janssena: Koristi cepiva pretehtajo tveganja

Koronavirus 01. Okt 202108:11 0 komentarjev
Ema: Cepivo Janssen
Profimedia

"Seznanjeni smo s tem, da so slovenske oblasti začasno ustavile uporabo cepiva Janssen," pravijo v Evropski agenciji za zdravila (EMA), a na vprašanje o upravičenosti te poteze neposredno ne odgovorijo. Znova pa poudarjajo, da koristi cepiva pretehtajo morebitna tveganja.

Evropska agencija za zdravila (EMA), ki ima sedež v Amsterdamu, je obveščena o torkovi smrti slovenske 20-letnice, pri kateri v UKC Ljubljana sumijo na zaplet po cepljenju z vektorskim cepivom Janssen.

“EMA je seznanjena s tem, da je slovensko ministrstvo za zdravje začasno zaustavilo cepljenje s cepivom Janssen, dokler ni končana preiskava primera sindroma tromboze s trombocitopenijo pri mlajši ženski, ki je žal umrla,” so nam odgovorili.

Dodali so, da je znano, da je to redek, a zelo resen zaplet po cepljenju z Janssenom, ki ga je EMA avgusta tudi uradno potrdila. “Po podrobni preiskavi odbora za varnost zdravil (PRAC) je bil ta stranski učinek dodan v informacijo o izdelku, namenjeno zdravstvenemu osebju in cepljenim.”

15 milijonov cepljenih, 64 sumov na zaplet zaradi cepiva

Vprašali smo jih, ali je – glede na stališče EMA, da koristi cepiva pretehtajo morebitna tveganja – odločitev Slovenije o začasni zaustavitvi cepljenja upravičena, a nam neposredno niso odgovorili.

Ponovili so, da koristi cepiva pretehtajo morebitna tveganja, predvsem v luči nadaljevanja širjenja virusa in razvoja novih različic, in da nadaljujejo s skrbnim spremljanjem vseh cepiv proti koronavirusu.

Do zdaj je cepivo Janssen v Evropski uniji (EU) prejelo 15 milijonov ljudi. EMA je prejela 68 prijav primerov tromboze s trombocitopenijo, pri katerih sumijo na povezavo s cepivom (ta še ni potrjena). V 16 od teh primerov je bolnik umrl.

Kdaj uradna odločitev o povezavi smrti s cepivom?

Kot je v torek pojasnil vodja službe za urgentno nevrologijo v UKC Ljubljana Igor Rigler, so primer prijavili Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) kot primer možnega stranskega učinka po cepljenju. Ali je povezava dejansko bila, bo ugotavljala komisija, ki jo skliče ministrstvo za zdravje.

O primeru nato Slovenija poroča agenciji EMA, tej pa oceno poročila posreduje tudi proizvajalec cepiva, so nam pojasnili v podjetju Janssen.

Kdaj k zdravniku?

EMA opozarja, da morajo ljudje takoj iskati zdravniško pomoč in obvestiti zdravstveno osebje o datumu cepljenja, če zaznajo močen in dolgotrajen glavobol, zamegljen vid, kratko sapo bolečino v prsih, dolgotrajno bolečino v trebuhu, otekanje nog, nepojasnjene krvavitve ali modrice oziroma podkožne krvavitve na mestu vboda, ki se pojavijo nekaj dni po cepljenju.