Hrvati v poostren nadzor nad ukrepi, otroci po praznikih morda ostajajo doma

Koronavirus 25. Okt 202112:24 > 14:51
Cepljenje na Hrvaškem
Profimedia

Zaradi naraščanja števila okužb na Hrvaškem so se sestali člani njihovega nacionalnega štaba civilne zaščite in premier Andrej Plenković. Notranji minister Davor Božinović je po končanem sestanku napovedal strožji nadzor nad izvajanjem ukrepov in razmislek, ali bodo otroci po prihajajočih praznikih še nekaj časa ostali doma, saj so šole največji vir novih okužb v državi.

“Število na novo okuženih in hospitaliziranih narašča. To smo napovedovali – ko pride jesen, ljudje vedno več časa preživijo v zaprtih prostorih, zato je mogoče pričakovati povečevanje števila okužb. To smo vedno združevali s priporočili in pozivi, naj se državljani cepijo v čim večjem številu, saj veliko drugih rešitev nimamo,” je na današnji novinarski konferenci dejal hrvaški notranji minister Davor Božinović.

“Seveda cepljeni niso 100-odstotno zaščiteni, je pa to največ, kar lahko storimo, kar nam je dala znanost kot rešitev, in sicer predvsem za blaženje hujših oblik bolezni,” je še dodal.

Šole največji vir novih okužb

Na Hrvaškem bodo poostrili nadzor nad izvajanjem ukrepov. “Šolam bomo namenili posebno pozornost, saj največ okužb izhaja predvsem od tam. Videli bomo, kako lahko izkoristimo prihajajoče praznike, morda otroci ta čas ne bodo šli v šolo. To sicer še ni dorečeno,” je napovedal minister.

O začasnem šolanju na daljavo sicer razmišljajo v Istrski županiji, kjer ugotavljajo, da je med 40 in 60 odstotkov dnevnih okužb potrjenih pri šolskih otrocih. Glas Istre tako neuradno poroča, da bi lahko otroci po dveh prazničnih dneh 2. in 3. novembra doma ostali še dva tedna in se učili na daljavo.

Davor Božinović
Davor Božinović (Vir: Profimedia)

“Ko je govor o uporabi zaščitnih mask, moramo tudi tukaj poostriti nadzor,” je poudaril. O uvedbi covidnih potrdil po Božinovićevih besedah sicer ne razmišljajo na tak način, kot jih uporabljajo v drugih evropskih državah, “saj te države niso v nič boljši epidemiološki sliki”.

Božinović je večkrat poudaril, da je treba vzdrževati medosebno razdaljo, vestno uporabljati zaščitne maske v zaprtih prostorih in se izogibati velikih druženj, še posebej takšnih, pri katerih ne vemo, ali so ljudje okoli nas zaščiteni.

V zadnjih 24 urah so Hrvati potrdili 680 novih primerov. Hospitaliziranih je 1.159 ljudi, umrlo pa jih je 22. Pomoč ventilatorja potrebuje 143 bolnikov.