Kakšen dokument je Janez Poklukar podpisal z WHO in kaj bo storila nova vlada?

Koronavirus 05. Jun 202210:01 > 10:14 8 komentarjev
poklukar who
N1, Bobo, MZ, WHO

Minister za zdravje Janez Poklukar se je konec maja v Ženevi udeležil 75. zasedanja Generalne skupščine Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). V imenu Slovenije je podpisal dveletni sporazum o sodelovanju med ministrstvom za zdravje in WHO. To ni sporazum, ki bi Svetovni zdravstveni organizaciji dal pooblastila, da se postavi nad nacionalne zakone in ustave držav članic ter v primeru pandemije uvede obvezno cepljenje, kar skrbi del slovenske in svetovne javnosti.

Na družbenih omrežjih je mogoče zaslediti številna opozorila in bojazen, da naj bi minister za zdravje Janez Poklukar v imenu Slovenije podpisal sporazum s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), s katerim se država odpoveduje svoji suverenosti. “S podpisom nove pogodbe /…/ bi bil WHO postavljen nad nacionalne zakone in ustave držav članic, njegova priporočila bi s tem postala obvezujoča, posledično pa bi države članice popolnoma izgubile svojo suverenost pri odločanju o ukrepih v primeru pojava nalezljivih bolezni, naravnih nesreč, klimatskih sprememb ali vojne,” je v pismu zdravstvenemu ministru opozorila Iniciativa slovenski zdravniki. “Zaradi izgube nacionalne suverenosti na področju zdravstva bi se Slovenija izpostavila tveganju, da bi Svetovna zdravstvena organizacija brez nacionalnih varovalnih mehanizmov razglasila pandemijo, narekovala obvezujoče kontraproduktivne ukrepe ter morda tudi obvezno cepljenje, s katerim bi pogojevali življenje. S tem bi izgubili temeljne človekove pravice, tudi pravico odločanja o svojem telesu in postali popolnoma brezpravni kot posameznik, kot družba in kot država,” so zapisali.

V Iniciativi slovenski zdravniki je združenih nekaj deset zdravnikov, zobozdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev, ki so se povezali med epidemijo. V svojih stališčih so nasprotovali epidemiološkim ukrepom, posebej cepljenju, dvomili o nevarnosti koronavirusa, zanesljivosti PCR-testov, pa tudi opozarjali na “nevarnosti” tehnologije 5G. Na njihove dvome in vprašanja so se večkrat odzvali drugi zdravniki, strokovnjaki infektologi, epidemiologi in tudi zdravniška zbornica. Med drugim je na njihova vprašanja o covidu-19 v tem zapisu podrobno in z navajanjem znanstvenih raziskav odgovoril imunolog dr. Alojz Ihan. Več kot 2.500 zdravnikov je podpisalo peticijo, s katero so zahtevali ukrepanje proti kolegom iz iniciative, ki so javnost zavajali z neznanstvenimi objavami o covidu-19. Proti nekaterim predstavnikom iniciative so bili sproženi postopki zdravniške zbornice, ki je ugotovila, da so s svojim ravnanjem kršili kodeks zdravniške etike.

S pismi, v katerih zahtevajo, naj ne podpiše sporazuma, so se na ministra obrnili tudi posamezniki, ki ne sprejemajo “poskusa odvzema naše ustavno zagotovljene suverenosti in vsiljevanja novega svetovnega reda,” še posebej pa so zaskrbljeni, ker po njihovem mnenju politiko WHO usmerjajo Svetovna banka, Svetovni gospodarski forum ter fundacija Billa in Melinde Gates.

Kaj predvideva v Ženevi podpisan sporazum

Minister Poklukar je 24. maja v imenu Slovenije v Ženevi podpisal Dveletni sporazum o sodelovanju med Regionalnim uradom WHO za Evropo in ministrstvom za zdravje. “Prvi Dveletni sporazum o sodelovanju /…/ je bil sklenjen za obdobje 2002–2003, sporazumi so bili nato podpisani za vsako nadaljnje dveletno obdobje. Sporazum podpisujejo tudi številne druge države članice,” so zapisali na ministrstvu in pojasnili, da “se vsebina sporazuma 2022–2023 bistveno ni spremenila v primerjavi s sporazumom iz leta 2020, razen da ne vsebuje določbe o podpori pri krepitvi upravljanja zdravstvenega sistema za odziv na covid-19.”

N1

Celoten dokument je v angleščini dostopen na tej povezavi. Glede covida-19 je zapisano, da “bo WHO nudil podporo zmogljivostim države za hitro mobilizacijo zanesljivih strateških informacij in obveščevalnih podatkov”.

To ni dokument, pred katerim so Iniciativa slovenski zdravniki in številni drugi, ne le pri nas, svarili na družbenih omrežjih, češ da je podlaga za ustanovitev globalne vlade, prenos suverenosti držav na WHO in v primeru razglasitve pandemije uvedbe obveznih epidemioloških ukrepov, tudi cepljenja.

Med drugim se v zvezi s tem po spletu širi zaskrbljenost, ker je WHO leta 2020 spremenil definicijo čredne imunosti. “Po predhodni definiciji se je čredna imunost lahko ‘razvila s prebolevanjem ali cepljenjem‘, kar je skladno z medicinsko znanostjo, po novi definiciji pa ‘samo s cepljenjem‘,” so zapisali v iniciativi in zato ministru za zdravje Poklukarju predlagali, “da Svetovni zdravstveni organizaciji pisno sporoči, da Slovenija ne bo podpisnica novega predlaganega sporazuma o pripravljenosti in odzivu na pandemijo in da Slovenija izstopa iz WHO”.

Dva dokumenta

O podpisanem sporazumu na ministrstvu za zdravje poudarjajo, “da gre za utečen sporazum” in da “dokument ni povezan s pripravo konvencije, sporazuma ali drugega mednarodnega instrumenta za pripravljenost in odzivanje na pandemije, ki ga bo WHO skupaj s 194 državami članicami oblikoval do leta 2024”.

In kaj naj bi določal ta drugi dokument? “Točna vsebina in področja dokumenta še niso določeni, vendar bo dokument okvirno določal vsebinske in pravno zavezujoče obveznosti, katerih cilji bodo predvsem: preprečevanje in nadzorovanje, odkrivanje in poročanje ter priprava na grožnje javnemu zdravju, ki bi lahko povzročile pandemije, ter odzivanje nanje,” so zapisali na ministrstvu.

Dodajajo, da novi dokument “pripravlja Medvladno pogajalsko telo, ki bo poročalo o napredku na 76. zasedanju Generalne skupščine WHO leta 2023 in predložilo končni dokument v obravnavo oziroma sprejetje na 77. zasedanju leta 2024.”

Bo s tem dokumentom WHO res prevzel svetovni nadzor? “Delovanje omenjenega telesa temelji na podlagi načel vključevanja, preglednosti, učinkovitosti, vodilne vloge držav članic in iskanja skupnega soglasja. Informacije o delovanju omenjenega telesa so javno dostopne na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije,” pojasnjuje ministrstvo.

Tudi če bi se države članice in WHO dogovorili o tovrstnem sporazumu, pa organizacija sama ne bi imela pristojnosti, da prisili države članice v kakršnekoli ukrepe, povezane z javnim zdravjem. “Sporazum bi morala potrditi vsaka država posebej in ga prenesti v nacionalno zakonodajo, kar je v večini držav postopek, ki ga opravi parlament,” je za agencijo Reuters povedala strokovnjakinja za javnozdravstvene politike Sara Davies.

“194 držav članic sprejema suverene odločitve, vloga WHO pa je, da jih podpira pri ukrepanju za zaščito in promocijo zdravja njihovih prebivalcev,” je dejal govorec WHO. “Tako kot pri vseh mednarodnih instrumentih morajo vsak sporazum, če in ko je sprejet, določiti vlade same. Te tudi sprejemajo ukrepe v skladu s svojo nacionalno zakonodajo.”

Gibanje Svoboda: odločal bo Državni zbor

Kaj menijo o obeh dokumentih – podpisanem in tistem, ki nastaja – smo vprašali tudi največjo vladno stranko Gibanje Svoboda. Robert Golob je namreč pred volitvami obljubil, da bo cepljenje proti covidu-19 ostalo prostovoljno, glede ukrepov pa napovedal tako imenovani ‘švedski model’.

V Gibanju Svoboda poudarjajo, da države članice odločitve znotraj WHO sprejemajo s soglasjem, in ne s preglasovanjem, mednarodne pogodbe pa mora v skladu z ustavo in slovensko zakonodajo ratificirati parlament. Državni zbor tako z ustrezno večino potrdi mednarodno pogodbo pred njeno uveljavitvijo, šele potem ta stopi v veljavo, so zapisali.

Tudi oni poudarjajo, da na zasedanju WHO v Ženevi “s strani slovenske delegacije ni šlo za podpis mednarodne pogodbe, temveč za utečen in kontinuiran podpis dveletnega sporazuma o sodelovanju na področju zdravja”.

V Gibanju Svoboda so prepričani, “da se zunanja politika, kamor sodijo tudi mednarodne organizacije in pogodbe o mednarodnem sodelovanju morajo obravnavati na pristojnih delovnih telesih državnega zbora in tudi ratificirati v tej instituciji”. Dodajajo, da ima tovrsten večfazni postopek “več varovalk in dovolj manevrskega prostora, da se do mednarodnega akta pred uveljavitvijo opredelijo zainteresirana javnost, pristojno matično delovno telo v državnem zboru ter tudi poslanke in poslanci kot predstavniki ljudstva.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje