Se je Damir Črnčec res spremenil? Spornih tvitov ni nikoli izbrisal

Slovenija 02. Jun 202212:06 > 13:03 6 komentarjev
Janez Janša, Damir Črnčec
Žiga Živulović jr. /BOBO

Imenovanje Damirja Črnčeca za državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo je sprožilo številna neodobravanja in ogorčenje. Goreč podpornik Janeza Janše, danes pa desna roka Marjana Šarca, je namreč v preteklosti na Twitterju pogosto odkrito objavljal ksenofobne zapise, v katerih je bil žaljiv do prebežnikov in drugače mislečih, izjemno kritičen je bil tudi do strank SD in Levica, s katerima danes v vladi sedi predsednik LMŠ Marjan Šarec. Njegovi zapisi so na spletu še vedno dostopni. V LMŠ medtem pravijo, da se človek lahko spremeni in da je tudi Črnčec dokazal, da je danes drugačen.

Vlada Roberta Goloba je na sinočnji seji opravila vrsto kadrovskih menjav, med drugim je imenovala nove državne sekretarje. Na ministrstvu za obrambo, ki ga vodi Marjan Šarec, je na položaj državnega sekretarja postavila Damirja Črnčeca. Težave s tem Šarčevim predlogom so imeli v vseh koalicijskih strankah.

Nekateri naši sogovorniki iz Gibanja Svoboda so bili včeraj nad postavitvijo Črnčeca “naravnost zgroženi”, v delu stranke pa menijo, da je bolje, da je ta na vidnem mestu z odgovornostjo, in se ga lahko potem tudi lažje sankcionira, kot da bi vlekel poteze iz ozadja. Takšno razlago je za svoj pristanek na izbiro Črnčeca podal tudi predsednik vlade Golob. Tudi v Levici s tem imenovanjem niso zadovoljni, a so se potegnili nazaj. Koordinator stranke Luka Mesec je tako včeraj povedal, da ne morejo narediti ničesar, saj gre za odločitev drugih, v koaliciji pa, da so se dogovorili, da vsak prevzema odgovornost za svoj resor.

Imenovanje Črnčeca je vihar sprožilo že jeseni leta 2018, ko ga je tedanji premier Marjan Šarec izbral za državnega sekretarja za nacionalno varnost v svojem kabinetu. Nad tem so bili takrat presenečeni tako Janševi podporniki, ki so Črnčecu očitali izdajstvo, kot tudi tisti, ki so jih zmotila Črnčečeva nestrpna stališča, ki jih je objavljal na družbenih omrežjih.

Od Janše do Šarca

Damir Črnčec je bil nekdaj tesno povezan s predsednikom SDS Janezom Janšo in slovensko desnico. V času prve Janševe vlade je zasedel mesto šefa vojaške obveščevalne službe OVS, leta 2012 pa ga je Janša izbral za novega šefa Sove. Leta 1994 je pred parlamentom protestiral proti odstavitvi ministra za obrambo Janše zaradi afere Depala vas, pozneje pa je bil tudi predsednik Odbora 2014, ko je množica ljudi zaradi sojenja v aferi Patria dnevno protestirala pred vrhovnim sodiščem. Bil je tudi med tistimi, ki so Janšo pospremili v zapor na Dobu. Svoj čas je bil Črnčec goreč podpornik Janše, njune poti pa so se pred leti razšle. Se je pa Črnčec nato zbližal s Šarcem in mu svetoval v tekmi za predsedniško mesto.

Damir Črnčec Damir Črnčec
BOBO
Janez Janša, Damir Črnčec Janez Janša, Damir Črnčec
Žiga Živulović jr. /BOBO
Damir Črnčec Damir Črnčec
Srdjan Živulović/BOBO
Damir Črnčec Damir Črnčec
Žiga Živulović jr./BOBO

Vse sporne objave Damirja Črnčeca so na družbenem omrežju Twitter še vedno dostopne, v njih pa avtor svari pred islamizacijo, prihode migrantov primerja s turškimi vpadi, nevladne organizacije pa označuje za multikulti plačance. Izjemno kritičen je bil tudi do strank SD in Levica, s katerima danes Marjan Šarec sedi v koaliciji. Črnčec je po tem, ko je začel sodelovati z LMŠ, nehal objavljati sporne tvite, vendar naši sogovorniki ne verjamejo, da so njegova stališča res v skladu z visoko donečimi besedami o demokraciji in svobodi, ki jih kot svoje vrednote vsaj javno zagovarja Gibanje Svoboda, ki je zmagalo tudi zaradi svojih obljub, da bodo proti politikam sovraštva.

Prebežnikom zažugal, naj “spokajo”

Septembra 2016 se je pred azilnim domom na Viču v Ljubljani zbrala manjša skupina beguncev, ki je opozorila na predolge postopke pri ureditvi njihovega statusa. Damir Črnčec je takrat prebežnikom zažugal, naj “spokajo”. “Deportacija je edino zdravilo,” je zapisal v objavi na Twitterju. V eni od objav dve leti pozneje pa se je Črnčec spraševal, zakaj so prebežniki tukaj in kdo jih je uvozil: “Na čigave stroške se prekladajo sem in tja? Kakšna je njihova dodana vrednost za našo družbo in domovino Slovenijo?”

“Migranti prinašajo neznane viroze, garje in podobne bolezni”

Kot varnostni problem je še leta 2018 označil nezakonite migrante, ki dnevno vdirajo v Slovenijo. “So organizirani nasilni kriminalci, s seboj prinašajo neznane viroze, garje in podobne bolezni. Počasi spreminjajo SLO varnostne razmere v negativno smer. Nujno je odločno in jasno ukrepanje,” je zapisal.

SD in Levici očital izdajalsko in antislovensko politiko

Leta 2017 je Črnčec strankama SD in Levica, ki sta danes v vladi Roberta Goloba, očital izdajalsko in antislovensko politiko. “Po bližnjici želijo vse prosilce za azil nastaniti v Sloveniji,” je zapisal v objavi. V drugi objavi pa je stranko SD označil za “dediča genocidne komunistične partije”. Stranko Levica je Črnčec opisal kot “opozicijsko-koalicijsko trockistično Levico”.

Zaradi novinarskega dela kazensko preganjal Anuško Delić

Delova novinarka Anuška Delić je leta 2011 v treh člankih pisala o povezavi neonacistične skupine Blood&Honour s stranko SDS. Po volitvah leta 2011, ko je Janševa vlada na čelo Sove postavila Damirja Črnčeca, je ta proti Delić in svojemu predhodniku Sebastjanu Selanu sprožil kazenski postopek. Kot je takrat dejal Črnčec, je novinarka v člankih izdala zaupne podatke, zaradi česar bi lahko bila ogrožena življenja. Tožilstvo je na koncu umaknilo obtožni predlog.

Zmotilo ga je, ker je fakulteta spremenila spol v dokumentih

Črnčeca je zmotilo tudi, ko so v pravnih dokumentih na filozofski fakulteti začeli uporabljati zgolj ženski spol. Kot je takrat zapisal, gre za nedopustno nasilje nad moškimi in kaznivo zlorabo slovenskega jezika v instituciji, ki jo vsi financiramo.

Šarec je šel na volitve, da vrne nekaj politične kulture v komunikacijo

Prvak LMŠ Marjan Šarec je maja 2018, še preden je zasedel položaj predsednika vlade, dejal, da je retorika, ki jo uporablja SDS, absolutno nesprejemljiva. Dodal je, da so na volitve šli ravno zato, da vrnejo nekaj politične kulture v komunikacijo. To ga ni oviralo, ko je za državnega sekretarja v svoj kabinet jeseni nato imenoval Damirja Črnčeca. Včeraj pa je Šarec za N1 povedal, da po dveh letih Janševe vlade Črnčec res ne more biti problem. Po njegovem mnenju je s preteklim delom dokazal, da je strokovnjak za obrambno-varnostna vprašanja, zato je prav, da je za državnega sekretarja izbral prav takšnega strokovnjaka, kot je Črnčec.

V LMŠ verjamejo, da se lahko človek spremeni

Na soočenju političnih strank, ki ga je pred volitvami organizirala civilna družba, zbrana v Glas ljudstva, pa je podpredsednica LMŠ Jerca Korče odgovarjala tudi na vprašanje, kako lahko človek, ki je v preteklosti izražal skrajno ksenofobna stališča in bil tesen sodelavec Janeza Janše, zastopa povsem drugačen program LMŠ. “Tudi Janez Janša je nekoč zagovarjal delavske pravice in samoupravljanje, pa vidimo, kam je prišel danes. Verjamem, da se človek lahko spremeni. Damirju Črnčecu sem na štiri oči povedala, kaj si mislim, in v vsem tem času našega sopotništva je dokazal, da je drugačen in da zagovarja prihodnost te države,” je povedala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje