Začetek šolskega leta brez covidnih ukrepov, a ni nujno, da bo tako tudi ostalo

Koronavirus 01. Sep 202217:08 1 komentar

Po dveh šolskih letih, ko so bile šole zaradi epidemije tudi zaprte, so se učenci tokrat k pouku vrnili, ne da bi bile zaščitne maske obvezne, testiranje pa je za zdaj zgolj priporočeno. Kaj pravijo starši in otroci, ki smo jih ujeli pred šolami? In kako se bodo ukrepi v šolah stopnjevali, če bo tudi letošnjo jesen epidemija tako divjala, kot je lani?

Novo šolsko leto se je za približno 79 tisoč dijakov, skoraj 195 tisoč učencev in nekaj več kot 21 tisoč otrok, ki so šolski prag prestopili prvič, začelo v bolj sproščenem vzdušju.

Po dveh šolskih letih, ko so bile šole zaradi epidemije tudi zaprte, so se učenci danes k pouku namreč vrnili brez obveznih zaščitnih mask, tudi samotestiranje je za zdaj zgolj priporočeno in ne obvezno. Starši in učenci, ki smo jih zjutraj ujeli pred prvo šolsko uro, so enotni. Upajo, da bodo epidemične razmere ostale takšne, kot so danes, brez zaostrovanja ukrepov.

Kako je bilo to videti, si lahko pogledate tudi v videu na vrhu članka.

“Letos je veliko bolje, če bo tako ostalo, bo zmagovalno, saj je lažje za otroke in za nas, starše,” je povedal oče, ki je danes v šolo pripeljal sina. Tudi to, da se bojijo zaprtja šol, saj “ni dobro, da se otroci šolajo na daljavo”, so pripovedovali starši.

Z zaprtjem šol je prejšnja vlada zlasti otrokom iz socialno ogroženih družin povzročila tako veliko škodo, da bodo posledice dolgotrajne, je prepričan glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Dodal je, da se “s spremembo odnosa do epidemije, ki zdaj temelji na priporočilih, strinjamo, seveda če ga prav razumemo. Očitno se je pokazalo, da avtoritarni pristop, ki je temeljil na grožnjah, kaznovanju, odrejanju, ni prinesel rezultatov.” Zato v sindikatu pozdravljajo način upravljanja epidemije, ki ga je uvedla nova strokovna skupina za covid pod vodstvom prvega epidemiologa v državi Maria Fafangla. 

PROFIMEDIA

Kako se bodo ukrepi stopnjevali, če se bo stopnjevala tudi epidemija?

Strokovna skupina je za zdaj predvidela dva scenarija oziroma dve fazi. Trenutno smo v prvi, ko kljub naglemu širjenju virusa ta pri večini okuženih ne povzroča težjega poteka bolezni, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje. In v tej fazi v šolah velja le to, naj se prostori redno zračijo, testiranje učencev pa je zgolj priporočeno, če učenec kaže znake okužbe ali pa je bil v rizičnem stiku. Testi so brezplačni, starši jih z zdravstveno kartico lahko v lekarnah prevzamejo deset na mesec.

Število aktivno okuženih

Zadnji podatki covid-19 sledilnika kažejo, da je aktivno okuženih v državi okoli 19.000 ljudi. Število dnevnih okužb v zadnjih dobrih desetih dneh nekoliko pada, so pa strokovnjaki že večkrat opozorili, da je dejanska številka višja. V bolnišnicah pa se zdravi 112 pacientov, od tega 14 na oddelkih intenzivne terapije.

V drugi fazi, ta nastopi v primeru, ko bi se pod težo covidnih pacientov znova lomil zdravstveni sistem, pa bo za šolarje testiranje obvezno, in sicer najmanj enkrat na teden. Fafangel je že večkrat poudaril, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da šole ostanejo odprte.

Nošnje zaščitnih mask v šolah, ki je bila v zadnjih dveh šolskih letih obvezna, načrt strokovne skupine ne predvideva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje