Mama otroka k zdravniku vozi brez maske, primer obravnava policija

Koronavirus 09. Sep 202120:00 > 20:39 3 komentarji
Zaščitna maska
Borut Živulović/BOBO

Čeprav je leto in pol po začetku epidemije nošenje mask v zaprtih javnih prostorih že precej ustaljena navada in ukrep, ki ga večina ljudi zgledno izvaja, zdravstveni delavci še vedno poročajo tudi o posameznih primerih stika z bolnimi ali njihovi spremljevalci, ki zavračajo nošenje mask. V kranjskem zdravstvenem domu en tak primer obravnava celo policija.

V zdravstvenih domovih so po začetku epidemije koronavirusa vzpostavili kontrolne točke, kjer obiskovalec izpolni vprašalnik o zdravstvenem stanju, si izmeri telesno temperaturo, zdravstveni delavci pa ga tudi opozorijo na obveznost nošenja maske in razkuževanja rok. V začetku tedna je začel veljati tudi odlok, v skladu s katerim so nekatere zdravstvene institucije uvedle pogoj PCT za nenujne obiske zdravnika, druge pa ne. Zaradi različnih tolmačenj po naših informacijah ministrstvo že pripravlja njegovo spremembo. Najverjetneje bo pogoj PCT odpravljen.

Kljub varovalkam na vhodu v zdravstvene domove pa se dogaja, da nekateri navodil ne upoštevajo in do zdravnikov hodijo brez maske. “K vam bom prišel brez maske, ker je ne nosim, saj je protizakonita in neustavna, kar je potrdila tudi razsodba višjega sodišča v Kopru ter nihče ne jamči, da mi ne škodi,” je pacient, naročen na pregled v eni od zdravstvenih institucij, zapisal v sporočilu zdravniku, ki je zaokrožilo po družbenih omrežjih. Pisec je v nadaljevanju navedel tudi vrsto zakonov in člene ustave, ki bi jih po njegovem tolmačenju kdorkoli, ki bi ga “silil v nošenje maske”, kršil.

Primer, ki je končal na policiji

V Zdravstvenem domu Kranj (ZD Kranj) se s podobnim primerom zdaj ukvarja policija, nam je povedala direktorica zdravstvenega doma Lilijana Gantar Žura. “Velika večina z nošenjem maske nima težav. Imamo pa primer ene mame, ki svojega otroka na preglede vedno vozi brez maske.”

Ko se je to zgodilo prvič, jo je zdravnica opozorila. “Ker si mama ni nadela maske, smo jo prijavili policiji in zdravstveni inšpekciji, zdravnica pa je otroka obravnavala v popolni zaščitni opremi. Kasneje je ona zdravnico prijavila policiji, ki zoper zdravnico zdaj vodi predkazenski postopek. Ta po mojih informacijah še ni končan, zdravstveni dom pa je že moral kriminalistu posredovati hišni red in nekatero drugo dokumentacijo,” razlaga Gantar Žura.

Dodaja, da je mama tudi kasneje večkrat pripeljala otroka na pregled in da so jo vedno prijavili inšpekciji, otroka pa vseeno pregledali.

Policija: Prejeli smo prijavi, preiskavi še v teku

Na kranjski policiji so nam potrdili, da obravnavajo prijavo uslužbenca v zdravstvu zaradi nenošenja maske v zaprtem javnem prostoru in neupoštevanja opozorila po tem ukrepu ter tudi prijavo s strani udeležene osebe zaradi domnevnega suma storitve kaznivega dejanja zoper človekove pravice in svoboščine.

A oba postopka še potekata, pravijo, zato več informacij ne morejo posredovati. Dodajajo pa, da “imajo javni in zasebni subjekti v svojih prostorih v večini primerov vzpostavljen tudi notranji red (hišni red ali drug podoben predpis), po katerem se mora obiskovalec ravnati. Pogosto red na takšnih krajih vzdržuje varnostna služba, ki lahko odredi, da se oseba odstrani, zapusti kraj in podobno”.

Zdravnica s stetoskopom
BOBO

Pogosteje problematični spremljevalci

Zdravnik Rok Ravnikar iz Zdravstvenega doma Kamnik nam je na vprašanje, ali se je sam srečal s kakšnim primerom, ko si bolnik ali poškodovanec ni želel nadeti maske, dejal, da so taki primeri redki, a da se dogajajo.

Tudi on sicer opaža, da so praviloma večkrat problematični spremljevalci otrok ali starejših kot pa sami bolniki. “Ko si bolan ali poškodovan in potrebuješ pomoč, take ovire hitro padejo.”

Sam se spomni primera s terena. “V enem od preteklih valov epidemije, ko cepljenje še ni bilo na voljo in smo bili v popolni zaščitni opremi, smo bili na urgentni obravnavi na terenu. V stanovanju obolele si njen partner ni želel nadeti maske. Ko smo gospo odpeljali v reševalno vozilo, smo mu postavili pogoj in si jo je vendarle nadel.”

Testiranje na covid-19
Bobo

Zdravniška zbornica Slovenije zdravnikom svetuje, naj obiskovalce z obvestilom opozorijo na obveznost uporabe zaščitnih mask ter na nekatere druge pomembne dolžnosti pacientov.

Lahko zavrnejo nekoga, ki ne nosi maske?

Ravnikar pravi, da so za zdravnike take situacije nekaj novega. “Vsak dan smo v stiku z ljudmi, ki so vseskozi do nas pristopali kot do nekoga, ki jim želi pomagat, zato nismo vajeni postopati v takih konfliktnih situacijah,” pravi. Reakcija zdravnika je odvisna od resnosti zdravstvenih težav obravnavanega. “Praviloma pri upoštevanju obveznega ukrepa ne moremo sprejemati kompromisov, a če gre za urgentno stanje, seveda človeku pomagamo.”

A Gantar Žura dvomi, da bi lahko pravno gledano zaradi nenošenja maske zavrnili obravnavo, saj ima zdravnik vedno možnost, da si nadene zaščitno opremo. Za odgovor na to vprašanje smo prosili Zdravniško zbornico Slovenije, odgovor še čakamo.

Nekateri zdravniki so zbornico že prosili za mnenje o tem, kako ravnati v stiku z ljudmi, ki ne želijo nositi maske. Dobili so nasvet, da na vrata obesijo obvestilo njihove pravne službe, v katerem ta navaja, da obvezno nošenje zaščitne maske zapoveduje vladni odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ter da tudi 54. člen Zakona o pacientovih pravicah bolniku nalaga, da je dolžan: 

  • biti obziren in spoštljiv do pravic drugih pacientov ter zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev,
  • dejavno sodelovati pri varovanju, krepitvi in povrnitvi lastnega zdravja, in
  • spoštovati objavljene urnike, hišni red ter predpisane organizacijske postopke izvajalcev zdravstvene dejavnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje