Samotestiranje: kakšen je postopek in kako odčitati rezultat

Koronavirus 09. Sep 202110:28 > 13:30 1 komentar
Samotestiranje
Profimedia

Redno samotestiranje je brezplačno za učence zadnje triade in srednješolce, testi pa so v lekarnah na voljo tudi drugim, ki želijo biti previdni in se prepričati, da so zdravi. Preverili smo postopek samotestiranja, prav tako, kako se prepričati, da smo odčitali pravilen rezultat.

Samotestiranje na koronavirus pride v poštev le, ko se počutimo zdravi in smo brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil. Če smo bolni ali imamo katerega od teh simptomov, se je treba obrniti na osebnega zdravnika, ki nas napoti v izolacijo in na PCR-test.

Svetovalna skupina je vladi predlagala, da bi potekalo nadzorovano in ne v domačem okolju, razen v primeru šolstva.

Šest korakov samotestiranja

Pred začetkom samotestiranja je treba očistiti površino in poskrbeti za higieno rok.

V prvem koraku pripravimo celoten komplet, ki vsebuje epruveto, pokrovček, plastenko z ekstrakcijskim pufrom, bris za enkratno uporabo in testno ploščico.

V drugem koraku odstranimo pokrovček na plastenki in pufer prelijemo v epruveto.

Samotestiranje in koraki
MZ/NIJZ

V tretjem koraku odvzamemo bris, tako da palčko potisnemo približno 2,5 centimetra globoko v nosnico in petkrat zaokrožimo ter nežno podrgnemo po sluznici. Enako ponovimo v drugi nosnici.

V četrtem koraku bris vstavimo v epruveto z ekstrakcijskim pufrom in 20 sekund mešamo. Zavrtimo ga vsaj petkrat.

V petem koraku zapremo epruveto s pokrovčkom s tulcem navzgor. Iz epruvete previdno nakapljamo tri kapljice v manjšo odprtino na testni ploščici.

Nato počakamo 15 minut.

Odčitavanje rezultata

V šestem koraku odčitamo rezultat. Pri tem moramo biti posebej pozorni, saj se lahko zgodi, da je v primeru pozitivnega testa druga črtica bolj medla oziroma slabše vidna kot v primeru na spodnji fotografiji.

Pozitiven test: samotestiranje
Sledilnik

Kljub temu gre za pozitiven test in se moramo obrniti na svojega osebnega zdravnika, da nas ta napoti še na PCR-test. Na rezultate testa moramo počakati doma v samoizolaciji, nato pa glede na rezultat dobimo navodila zdravnika.

V primeru ene črtice ob črki C je test negativen, v primeru ene črtice ob črtici T pa gre za neveljaven test, ki ga je treba ponoviti.

Negativen test
Negativen test (Vir: Martin Kavšček)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje