Na Nizozemskem po sprostitvi ukrepov nov porast okužb

Koronavirus 19. Okt. 202118:00 > 18:01
Delite:
Nizozemska: porast okužb
Foto: Profimedia

Na Nizozemskem se še naprej vztrajno povečuje število novih okužb s koronavirusom in število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično pomoč zaradi covida-19. V primerjavi s prejšnjim tednom se je število novih okužb povečalo za 44 odstotkov. Oblasti to neposredno povezujejo z odpravo protikoronskih ukrepov pred približno tremi tedni. V Moskvi pa so se odločili za ponovno uvedbo ukrepov, ki bodo v veljavi do 25. februarja.

Po podatkih nizozemskega nacionalnega inštituta za javno zdravje RIVM so v preteklih sedmih dneh zabeležili skoraj 25.700 primerov novih okužb s koronavirusom, kar je 44 odstotkov več kot v tednu pred tem. Število okuženih na 100.000 prebivalcev je trenutno 151, navaja RIVM.

Narašča tudi število smrti zaradi covida-19. V zadnjih sedmih dneh so jih zabeležili 48, kar je še enkrat več kot v tednu prej. Povečuje pa se tudi število bolnikov v bolnišnicah in na oddelkih za intenzivno nego. Okoli 80 odstotkov bolnikov s covidom-19 je necepljenih.

Oblasti ta porast okužb povezujejo z odpravo omejevalnih ukrepov. Tako so pred tremi tedni odpravili obvezno medsebojno razdaljo metra in pol, prav tako je maske treba nositi le še v javnem prometu. Dokazilo PCT pa je potrebno le še za obisk gostinskih lokalov.

Moskva v ponovno uvedbo ukrepov

Župan Moskve Sergej Sobjanin je danes v ruski prestolnici odredil prve omejitve za preprečitev širjenja okužb s koronavirusom od poletja. Rusija je namreč znova zabeležila rekordno število smrtnih žrtev zaradi covida-19, večina Rusov pa še vedno ni cepljena.

Sobjanin je necepljenim prebivalcem, ki so starejši od 60 let, naročil, naj delajo od doma. Ponovno je uvedel tudi kvoto za delo na domu in podaljšal obvezno cepljenje za uslužbence v storitvenih dejavnostih. Ukrepi bodo začeli veljati v ponedeljek in bodo ostali v veljavi do 25. februarja.

V Rusiji so sicer v soboto prvič od začetka epidemije potrdili več kot tisoč smrti bolnikov s covidom-19. Cepljenje v državi je skoraj zastalo, do zdaj pa je bilo uvedenih le malo ukrepov in omejitev proti širjenju okužb. Po podatkih spletne strani Gogov, ki zbira podatke glede covida-19 iz vseh ruskih regij, je zaenkrat v celoti cepljenih le 31 odstotkov Rusov.

Uradna statistika je danes v Rusiji znova pokazala več smrtnih žrtev zaradi koronavirusa kot kadarkoli doslej. V enem dnevu je umrlo 1015 covidnih bolnikov. V zadnjih 24 urah je bilo v državi zabeleženih 33.740 novih okužb.

Kljub vedno novim porastom števila smrtnih primerov Kremelj ne razmišlja o vsesplošnih bonusih za cepljenje in ne verjame, da bi odobritev tujih cepiv povečala zanimanje za cepljenje v državi,

Komentari

Vaš komentar