Nova študija osvetljuje imunost proti covidu

Koronavirus 20. Jan 202211:02 > 11:21 7 komentarjev
Medicinska sestra in zdravnik
Aljaž Uršej/N1

Najvarnejši način zaščite pred okužbo s koronavirusom je cepljenje, izhaja iz študije ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni. Pred različico delta sta ščitila tako cepljenje kot prebolelost, zadnja nekoliko bolj. Najpogosteje so zbolevali necepljeni, ki covida niso preboleli. Ti pa imajo tudi največje tveganje za hospitalizacijo in smrt. Na zaščito znatno vpliva tudi poživitveni odmerek cepiva.

Ko je v Združenih državah Amerike prevladovala različica delta, sta pred ponovno okužbo ščitila tako cepljenje kot prebolelost. A je bilo cepljenje najvarnejši način za zaščito pred koronavirusom, izhaja iz študije, ki jo je v sredo objavil ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC).

Podatke za študijo so raziskovalci zbrali, preden se je začel val omikrona in ko poživitveni odmerki cepiva še niso bili splošno dostopni. Dodatne podatke o cepivih proti covidu-19, poživitvenih odmerkih in omikronu bo CDC objavil v tem tednu, poroča CNN.

“Čeprav se epidemiologija covida lahko spremeni, ko se pojavijo nove različice, ostaja cepljenje najvarnejši način za preprečevanje prihodnjih okužb, hospitalizacij, dolgega covida in smrti,” so zapisali raziskovalci.

Največ okužb med necepljenimi, ki covida še niso preboleli

Raziskovalci so tveganje za okužbo s koronavirusom in hospitalizacijo preučevali na štirih skupinah: cepljenih, cepljenih prebolevnikih, prebolevnikih in osebah, ki niso ne cepljene ne prebolevniki. Analizirali so podatke o približno 1,1 milijona primerov okužb v Kaliforniji in New Yorku med koncem maja in sredino novembra 2021. Podatke o hospitalizaciji so dobili zgolj iz Kalifornije.

Testiranje v Stanežičah: okužbe
Žiga Živulović jr./BOBO

Najpogosteje so se s koronavirusom okužili necepljeni, ki tudi niso prebolevniki. Ti so tudi najpogosteje potrebovali hospitalizacijo, raziskavo povzema CNN.

Pred okužbo z delto najbolje ščitila prebolelost

Sprva se je več primerov okužb pojavljalo med prebolevniki kot med cepljenimi. Ko pa je različica delta postala v ZDA prevladujoča, se je to spremenilo: več novih okužb se je pojavljalo med cepljenimi kot med prebolevniki.

“Pred različico delta je cepljenje zagotovilo boljšo zaščito pred okužbo kot prebolelost. Poleti in jeseni 2021, ko je delta že prevladovala, pa je prebolelost zagotavljala večjo zaščito pred ponovno okužbo kot cepljenje,” je povedal vodja nadzora in analitike na CDC dr. Benjamin Silk. Spomladi 2021 je v ZDA prevladovala alfa.

DTS covid-19 oddelek
Aljaž Uršej/N1

Vendar ta sprememba sovpada s slabitvijo imunosti, ki je posledica cepljenja. Študija namreč ni upoštevala podatka o tem, koliko časa je poteklo od cepljenja in ali to vpliva na slabljenje imunosti. Prav tako ne zajema poživitvenih odmerkov in je bila izvedena pred pojavom različice omikron.

Cepljenje edini varen način za preprečevanje okužb

V celotnem obdobju študije pa so imeli največje tveganje za hospitalizacijo necepljeni, ki covida še niso preboleli. Tveganje je bilo pri njih bistveno večje kot pri katerikoli drugi skupini.

“Podatki kažejo, da tako cepljenje kot prebolelost zagotavljata zaščito pred okužbo s koronavirusom in hospitalizacijo,” je povedal namestnik direktorja za znanost v New Yorku dr. Eli Rosenberg. “Okužba s koronavirusom prinaša veliko tveganje. Cepljenje, tudi s poživitvenimi odmerki, je tako edini res varen način za preprečevanje okužb in hujšega poteka bolezni,” je še rekel.

Cepivo in cepljenje
Žiga Živulović jr./Bobo

Čeprav ni dvoma, da lahko prebolelost zagotavlja določeno raven zaščite pred ponovno okužbo, lahko cepljenje to zaščito še okrepi, je za CNN povedal strokovnjak za nalezljive bolezni Univerzitetnega medicinskega centra Vanderbilt dr. William Schaffner.

“Če je nekdo covid prebolel in se je nato še cepil, ima več protiteles, kot bi jih imel zgolj po okužbi. O višji ravni protiteles vemo, da zaščita traja dlje in da je raznolikost protiteles višja. Predvideva se, da je oseba zato bolj zaščitena pred različicami koronavirusa,” je povedal Schaffner, ki je sicer svetovalec za cepiva pri CDC, a v tokratni študiji ni sodeloval.

Necepljeni imajo večje tveganje za hospitalizacijo in smrt

Med značilnostmi različic koronavirusa, ki se spreminjajo, je tudi to, kakšno zaščito pred ponovno okužbo imajo prebolevniki.

“Podatki jasno kažejo, da cepljenje nudi najvarnejšo zaščito pred covidom in dodatno zaščito prebolevnikom. Necepljeni pa večje tveganje za hospitalizacijo in smrt,” je dejala državna epidemiologinja na kalifornijskem ministrstvu za javno zdravje dr. Erica Pan.

“Podatki o zelo nalezljivi različici omikron kažejo, da poživitveni odmerek znatno ščiti pred okužbo, hospitalizacijo in smrtjo,” je še povedala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje