Cilj za prehod v zeleno fazo bomo verjetno dosegli jutri

Koronavirus 25. Maj 202110:00 > 13:01
Sproščanje ukrepov, nove številke
Foto: BOBO

V ponedeljek so pristojni opravili 3.558 PCR-testov in s tem potrdili 326 novih okužb z novim koronavirusom. Sedemdnevno povprečje za prehod v zeleno fazo se počasi približuje meji, ki je postavljena pri 300 povprečnih okužbah v zadnjih sedmih dneh. Danes to povprečje znaša 309.

V ponedeljek so pri nas opravili 3.558 PCR-testov in potrdili 326 novih primerov okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 9,2-odstoten. Opravljenih je bilo tudi 44.113 hitrih (HAT) testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem

Dr. Irena Grmek Košnik, epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju, o postopnem sproščanju ukrepov, prehodu v zeleno fazo in prihodnosti življenja z boleznijo covid-19.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je poročala o 167 milijonih potrjenih primerov okužb ter 3,5 milijona smrtnih primerov. Po predvidevanjih strokovnjakov pa je smrtnih primerov kar dva- do trikrat več, torej imamo opravka s 7 do 10 milijona smrti. Kljub temu je spodbudna informacija, da smo doslej uporabili že milijardo in pol cepiva. Stanje se postopno izboljšuje, saj se stopnja okužb v več evropskih državah že šesti teden zapored zmanjšuje.

Epidemije še ni konec

V Evropi je doslej v populaciji oseb nad 18. letom starosti prvi odmerek cepiva prejelo že 34,2 odstotka prebivalcev. Število se še povečuje, kar je zelo pohvalno, vendar še vedno ni konec epidemije, je pojasnila predstavnica NIJZ na današnji novinarski konferenci.

“Na Danskem in v Grčiji stopnja okužb še narašča,” je poudarila Grmek Košnik in dodala, da so stopnje okužb odvisne od različnih dejavnikov, tudi od števila testiranj. Danska je imela tako najvišjo stopnjo testiranja, sledili pa so ji Ciper, Grčija in Češka.

Evropski podatki za 19. teden sicer kažejo, da je v bolnišnicah 6,5 pacienta na 100.000 prebivalcev in 5,4 novega sprejema na 100.000 prebivalcev. Med državami z visoko 14-dnevno stopnjo smrtnosti so opazili znatno povečanje v Latviji, v 22 državah, med katerimi je tudi Slovenija, pa je trend smrtnosti stabilen.

Največji vir okužbe je še vedno lokalni vir, je pojasnila Grmek Košnik. Dodala je, da je epidemija podaljšana do 15. junija, ter spomnila, da smo v drugi val epidemije vstopili 18. oktobra 2020. Takrat smo imeli 140 okužb na sto tisoč prebivalcev, manj kot 250 bolnikov v bolnišnicah, od tega manj kot 50 na enoti za intenzivno nego. “Ko bomo ponovno dosegli te številke, bo epidemija verjetno končana,” je še dodala.

Slovenija ni varna, dokler niso varne vse države

Veliko tveganje je, da bi ukrepe, kot so higiena rok, ohranjanje razdalje, prezračevanje in uporaba mask, opustili prezgodaj. Države, skupnosti in posamezniki moramo biti pripravljeni na dolgoročno spoprijemanje z ukrepi, je pojasnila predstavnica NIJZ.

“Slovenija ni varna, dokler niso varne vse države,” je dejala in pojasnila, da gre za globalno problematiko. Povedala je še, da bo potreben trajni razvoj cepiv in strategij soočanja z virusom, saj bolezen koronavirusne bolezni verjetno ne bo izginila nikoli.

Na srečo se pandemije vselej končajo. Virus se bo tako pridružil peščici človeških koronaviruov, ki povzročajo prehlad, predvsem pozimi, ko razmere pospešujejo njihov pomen, je še dodala. Kdaj se bo to zgodilo, še ni jasno.

Tudi v zeleni fazi bodo pristojni verjetno podaljšali veljavnost nekaterih ukrepov, in sicer vsaj med trajanjem epidemije. “Naučiti se moramo živeti s to boleznijo, saj nam drugače lahko sledi katastrofa,” je še pojasnila Grmek Košnik.

Na novinarsko vprašanje o težavah z dobavo cepiva cepilnim centrom je odgovorila, da omenjena tematika ne sodi v njeno področje.

Razmere se izboljšujejo

Na začetku tedna je bilo hospitaliziranih 295 ljudi, 92 jih je na intenzivni negi. Umrli so še trije bolniki.

Sedemdnevna incidenca, tj. povprečje potrjenih okužb, je tako po podatkih vlade trenutno 309, v nedeljo je bila 333, v soboto pa 337. Trenutno v državi beležimo 5.360 aktivnih primerov okužbe.

Da bi izpolnili pogoje za prehod v zeleno fazo sproščanja ukrepov, mora biti sedemdnevno povprečje potrjenih okužb nižje od 300. To naj bi dosegli predvidoma v sredo.

Trenutno imamo v Sloveniji pet regij obarvanih rumeno: primorska, notranjska, osrednjeslovenska, obalno-kraška in zasavska regija. Preostalih sedem regij je trenutno obarvanih v zeleno.

Do zdaj je bilo z enim odmerkom cepiva cepljenih 632.826, z dvema pa 340.832 ljudi. Bolezen je prebolelo 241.979 ljudi.

Komentari

Vaš komentar