Za vstop v Švico odslej za vse potnike nujen tudi test PCR

Koronavirus 03. Dec 202120:07 > 20:07 0 komentarjev
Švica
PROFIMEDIA

Zaradi hitrega širjenja covida-19 ukrepe zoper koronavirus zaostrujejo v Švici in v Belgiji. Medtem ko v Švici zaostrujejo pogoje za vstop v državo, se je belgijska vlada med drugim odločila, da podaljša letošnje božično-novoletne šolske počitnice.

V boju zoper covid-19 je švicarska vlada odločila, da bodo od jutri morali vsi potniki ob prihodu v državo predložiti negativen izvid testa PCR, ne glede na to, ali so cepljeni oziroma so covid-19 preboleli. Poleg tega bodo morali med četrtim in sedmim dnevom po prihodu v državo predložiti še izvid drugega testa na okužbo. Iz novega pravila so izvzeti le potniki, ki živijo na območjih ob meji s Švico.

Poleg tega so veljavnost hitrih testov skrajšali z dosedanjih 48 na vsega 24 ur, medtem ko je test PCR veljaven 72 ur. So se pa obenem v Švici odločili odpraviti obvezno karanteno, ki je doslej veljala za potnike iz številnih držav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev v Švici po zadnjih podatkih znaša 1.151,51. V državi za vstop v javne prostore in udeležbo na dogodkih načeloma velja pravilo PCT, lahko pa se organizatorji sami odločijo za ostrejše omejitve oziroma pravilo PC. V tem primeru uporaba zaščitnih mask nato ni obvezna, medtem ko je sicer načeloma obvezna v vseh notranjih prostorih.

Šolske počitnice bodo daljše tudi v Belgiji

Da bi zmanjšali pritisk na bolnišnice, ukrepe zoper širjenje koronavirusa ponovno zaostrujejo tudi v Belgiji. Počitnice se bodo ta mesec za osnovnošolce začele že 18. decembra, maske pa bodo po novem v šolah obvezne od 6. leta starosti naprej. V srednjih šolah bo pouk potekal na hibriden način – do počitnic ga lahko v učilnicah izvedejo največ 50 odstotkov. Zdravstvene oblasti sicer prav med otroki opažajo veliko število okužb, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Belgija
PROFIMEDIA

Poleg omejitev v šolah bodo od ponedeljka prireditve oziroma dogodki v notranjih prostorih omejeni na največ 200 ljudi, ki bodo morali sedeti in nositi maske. Športne dejavnosti v dvoranah ostajajo dovoljene, a brez gledalcev.

Belgija je že pred tednom dni odredila zaprtje diskotek, ljudi pa pozvala k omejitvi stikov in dejavnosti v notranjih prostorih. Še pred tem je sredi novembra uvedla omejitve v gostinstvu, ki prav tako ostajajo v veljavi. Kavarne in restavracije se morajo zapirati ob 23. uri, obiskovalci pa morajo nujno sedeti, za mizo jih je lahko največ šest. V veljavi ostaja tudi obvezno delo od doma vsaj štiri dni v tednu.

Belgija, ki šteje 11 milijonov prebivalcev, je v zadnjih sedmih dneh v povprečju beležila po več kot 17.800 okužb na dan, umrlo je 44 ljudi. Po vsej državi je na intenzivni negi 800 covidnih bolnikov, kar predstavlja veliko obremenitev za zdravstveni sistem in ima za posledice prestavljanje številnih drugih zdravljenj, še piše AFP.