Zakaj bi se še vedno morali izogibati omikronu

Koronavirus 13. Jan 202209:43 > 11:52 0 komentarjev
Omikron
PROFIMEDIA

Zaradi omikrona, ki se hitro širi in povzroča blažjo obliko bolezni v primerjavi s prejšnjimi različicami koronavirusa, se je med ljudmi razširilo mnenje, da covid-19 pomeni manjše tveganje kot do zdaj. Zaradi tega se številni sprašujejo: zakaj bi se trudili preprečiti okužbo, saj bodo vsi prej ali slej izpostavljeni virusu.

Spodaj je navedeno, zakaj strokovnjaki pravijo, da se ne smemo preveč sprostiti glede omikrona.

Še vedno lahko hudo zbolite

Raziskave so pokazale, da je verjetnost, da bo omikron povzročil asimptomatski covid-19, večja kot pri prejšnjih različicah. Večina ljudi, ki imajo simptome, sicer preboli zelo blago obliko bolezni: vneto grlo ali izcedek iz nosu, prav tako nimajo težav z dihanjem, kar je bilo značilno za prejšnje okužbe. Toda, kot poroča Reuters, izjemna razširjenost omikrona v številnih državah pomeni, da bo absolutno število ljudi s težjim potekom bolezni višje. Zlasti nedavni podatki iz Italije in Nemčije kažejo, da so ljudje, ki niso cepljeni, veliko bolj ranljivi, ko je govor o hospitalizaciji, intenzivni negi in smrti.

“Strinjam se, da bodo prej ali slej vsi izpostavljeni virusu, a kasneje je bolje,” je po poročanju Reutersa dejal virolog Michel Nussenzweig z univerze Rockefeller. “Zakaj? Ker bomo pozneje imeli boljša in dostopnejša zdravila in boljša cepiva.”

Okužite lahko druge

Lahko zbolite le za blago obliko, vendar virus kljub temu prenesete na nekoga, ki je na primer dovzeten za hujši potek bolezni, tudi če imate protitelesa zaradi predhodne okužbe ali ste cepljeni, je po poročanju Reutersa dejala Akiko Iwasaki, profesorica virusne imunologije na univerzi Yale.

Dolgoročne posledice okužbe z omikronom še niso znane

Okužbe s prejšnjimi različicami koronavirusa, vključno z blagimi simptomi in okužbami po cepljenju, so včasih povzročile dolgotrajni covid. “Nimamo še podatkov, kolikšen delež okužb z omikronom se konča z dolgotrajnim covidom,” je dejala Iwasaki. “Ljudje, ki podcenjujejo omikron, da je ‘blag’, se lahko izpostavijo nevarnosti bolezni, ki lahko traja mesece ali leta.”

Prav tako ni znano, ali bo imel omikron katerega od “tihih” učinkov, ki so jih opazili pri prejšnjih različicah, kot so protitelesa, ki napadajo sebe, spremembe parametrov semenčic in spremembe v celicah, ki proizvajajo inzulin.

Zdravil ni dovolj

Dve od treh zdravil s protitelesi, ki so jih uporabljali med preteklimi valovi covida-19, sta neučinkoviti proti tej različici. Tretjega, sotrovimab proizvajalca GlaxoSmithKline, v Sloveniji še nimamo. Prav tako še vsaj do februarja ne bomo imeli novega peroralnega protivirusnega zdravila Paxlovid podjetja Pfizer, ki se zdi učinkovito proti omikronu. Če zbolite, vas morda ne bodo mogli ustrezno zdraviti.

Bolnišnice se polnijo

Pri polno cepljenih posameznikih, ki so prejeli tudi poživitveni odmerek cepiva in ki so brez pridruženih bolezni, omikron “ne bo naredil preveč škode”, je dejal David Ho, profesor mikrobiologije in imunologije na univerzi Columbia. “Kljub temu je boljše, da imamo čim manj okužb, še posebej zdaj, ko so bolnišnice že preobremenjene in vrhunec vala omikrona šele prihaja za večino Združenih držav Amerike,” je dejal Ho.

Zaradi rekordnega števila okuženih bolnikov so morale bolnišnice preložiti načrtovane operacije in zdravljenje raka. Med preteklimi skoki števila okužb preobremenjene bolnišnice niso mogle ustrezno zdraviti drugih nujnih primerov, kot so srčne kapi. Tu dodajmo, da so tudi v Sloveniji strokovnjaki večkrat opozorili pred polnimi bolnišnicami in negativnimi posledicami prelaganja načrtovanih operacij.

Več infekcij pomeni več novih različic

Omikron je peta zelo pomembna različica prvotnega SARS-COV-2, zato je treba po poročanu Reutersa še počakati, ali se bo sposobnost virusa za nadaljnje mutiranje upočasnila. Visoka stopnja okužb daje virusu tudi več možnosti za mutacijo in nobenega zagotovila ni, da bi bila nova različica koronavirusa manj nevarna od svojih predhodnic. “SARS-CoV-2 nas je v zadnjih dveh letih presenetil na različne načine in ne moremo napovedati evolucijske poti tega virusa,” je dejal Ho.

PREBERITE ŠE: