Zapleti po covidu pri otrocih: Večorganski vnetni sindrom “samo vrh ledene gore”

Koronavirus 17. Dec 202116:01 > 18. Dec 2021 11:11 0 komentarjev
Hospitaliziran otrok
PROFIMEDIA

Covid-19 pri otrocih pogosto poteka z blagimi simptomi ali celo brez njih, a se pri nekaterih po preboleli okužbi lahko pojavijo hudi zapleti. V Sloveniji je doslej 63 otrok prizadel večorganski vnetni sindrom, pretiran imunski odziv telesa, ki lahko povzroči poškodbe srčne mišice in notranjih organov. Cepljenje zagotavlja vsaj delno zaščito tudi pred omikron različico, pravijo zdravniki, zato starše pozivajo k cepljenju otrok.

Čeprav covid-19 pri otrocih najpogosteje poteka brez simptomov ali pa so ti blagi, se pri nekaterih lahko pojavijo zapleti po preboleli bolezni. Eden od teh je tako imenovani dolgotrajni covid, ko simptomi, kot so nespečnost, težave pri dihanju, utrujenost, bolečine in motnje koncentracije, ne izginejo tudi več tednov ali mesecev po okužbi.

Drugi pa je večorganski vnetni sindrom (angleško Multisystem Inflammatory Syndrome in Children, MIS-C), pretiran imunski odziv telesa na koronavirus, ki lahko prizadene tudi otroke, pri katerih je bil potek bolezni blag ali celo asimptomatski. Običajno se pojavi dva do šest tednov po preboleli bolezni. Po besedah vodje Enote za pediatrično pulmologijo, revmatologijo in alergologijo na mariborski Kliniki za pediatrijo doc. dr. Vojka Berceta se MIS-C pojavi v povprečju pri enem od 500 do 1000 otrok po preboleli bolezni.

V Sloveniji je po podatkih obeh kliničnih centrov večorganski vnetni sindrom doslej prizadel 63 otrok, 54 so jih zdravili v UKC Ljubljana, devet pa v UKC Maribor.

“Nenavadna stanja, ki jih nismo znali pojasniti”

Berce opozarja, da je MIS-C samo vrh ledene gore, kar se tiče pretiranega odziva imunskega sistema pri otrocih. “Srečevali smo se namreč z nenavadnimi stanji pri otrocih, ki jih nismo znali pojasniti, so pa sovpadala z obdobjem po prebolelem covidu – kožnimi izpuščaji, nepojasnjenimi vnetji črevesja, … Lahko bi domnevali, da so bila prav posledica prekomerne aktivacije imunskega sistema po covidu, niso pa dosegali kriterijev za MIS-C, saj je bil prizadet samo posamezni organ,” je povedal Berce.

Zakaj nekateri otroci razvijejo takšen odziv, drugi pa ne, še vedno ni jasno. Berce opozarja, da otroci, ki so jih zdravili zaradi MIS-C, niso imeli nikakršnih predhodnih bolezni ali drugih dejavnikov tveganja za težji potek covida. Šlo je za povsem zdrave otroke, stare od 3 do 18 let, pojasnjuje zdravnik.

Potek bolezni je bil po besedah zdravnika pri vseh podoben – imeli so težave s prebavili in vnetje srčne mišice – a pri nekaterih bolj blag kot pri drugih. Od devetih so štirje potrebovali tudi obravnavo v enoti intenzivne terapije “zaradi šokovnega stanja ali hude prizadetosti srčne mišice”.

“Pri nekaterih bi se stanje verjetno tudi usodno zaključilo, če ne bi pretirane aktivacije imunskega sistema zavirali z zdravili,” opozarja Berce. Dodaja pa, da se je po zdravljenju zdravstveno stanje pri vseh izboljšalo.

MIS-C doslej pri vseh različicah virusa

Predstojnik kliničnega oddelka za otroško alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo na ljubljanski pediatrični kliniki prof. dr. Tadej Avčin pravi, da sicer še ni jasno, kako bo z MIS-C v primeru nove različice omikron. Znano pa je, da se je MIS-C doslej pojavljal pri vseh različicah virusa, dodaja.

Staršem zato svetuje, naj otroke cepijo. “Zagotovo cepivo nudi vsaj delno zaščito pred omikron različico, zato je smiselno čimprejšnje cepljenje,” poudarja Avčin.

Berce se strinja. “Obstajajo poročila, da je bilo po cepljenju proti covidu nekaj blagih miokarditisov, ki pa še zdaleč ne dosegajo pogostosti večorganskega vnetnega sindroma ne njegove teže,” opozarja zdravnik. “MIS-C se pojavi pri enem od 500 prebolevnikov, kar pomeni, da zaplet ni zelo redek. Resni zapleti po cepljenju se pojavijo pri enem na 500.000 cepljenih ali še redkeje.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!