Zdravstveni zavodi: Kacinove izjave so neresnične in nevarne

Koronavirus 08. Nov 202112:10 > 13:28 5 komentarjev
KACIN CEPLJENJE
Bobo, N1

Jelko Kacin je prejšnji teden razburil z izjavo, da se zdravstvo ne zna prilagoditi potrebam ljudi, zato ti ure in ure čakajo v vrstah za cepljenje. "Izjava je neresnična, predvsem pa nevarna, saj v tako občutljivem obdobju med državljane vnaša nemir in poglablja nezaupanje javnosti v zdravstvo," pravijo v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije. Kacinovo izjavo razumejo kot preusmerjanje pozornosti od resničnih vzrokov za nizko precepljenost.

Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistiko cepljenja, je prejšnji teden znova razburil zdravstvene delavce in ministra za zdravje s svojo izjavo, da je “nespodobno, da zdravstvo pričakuje popolno zaprtje države, na drugi strani pa svojega načina dela ne zna prilagoditi potrebam ljudi, ki ure in ure čakajo, da bodo na vrsti za cepljenje”.

Pozneje je za N1 pojasnil, da ni kritiziral zdravnikov in medicinskih sester, ampak zdravstvene domove oziroma njihova vodstva, ki se niso prilagodili in poskrbeli za to, da bi imeli dovolj cepiva in dovolj terminov, ko se ljudje lahko pridejo cepit. “Ponekod cepijo le enkrat na teden, ponekod sredi dneva nehajo cepiti, to je nesprejemljivo,” je povedal Kacin.

Na njegovo izjavo so se danes odzvali v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije. “Izjava je neresnična, predvsem pa nevarna, saj v tako občutljivem obdobju med državljane vnaša nemir in poglablja nezaupanje javnosti v zdravstvo,” so zapisali in poudarili, da se je med epidemijo vloga zdravstvenih domov izkazala za ključno.

Zapletlo se je potem, ko je posvetovalna skupina za cepljenje, ki jo vodi Bojana Beović, prejšnji torek priporočila, naj se cepljeni z vektorskimi cepivi za poživitveni odmerek odločijo že po dveh mesecih in ne po šestih, kot je veljalo prej, kar je povzročilo gnečo v cepilnih centrih. Kacin je dejal, da so v zdravstvenih domovih za spremembo vedeli, še preden je informacija o tem prišla v javnost.

To ne drži, pravijo v Združenju. “Zdravstveni domovi so doslej poskrbeli za varno cepljenje (ob prisotnosti zdravnika in medicinske sestre!) milijona prebivalcev Republike Slovenije z dvema odmerkoma. Za neuspešen projekt cepljenja zato niso odgovorni zdravstveni domovi, niti njihova vodstva, ki so bili z informacijo o cepljenju s poživitvenim odmerkom seznanjeni isti dan kot splošna javnost. Ponekod je zato res presenetil naval ljudi (v primerjavi s predhodnimi dnevi), ki so se želeli cepiti s poživitvenim odmerkom, vendar so se zdravstveni domovi tudi na to ustrezno pripravili.”

Dodajajo, da uspehi reševanja epidemije slonijo prav na zdravstvenih domovih, ki ob svoji primarni dejavnosti in pomanjkanju kadra ves čas epidemije skrbijo za testiranja, cepljenje in prvo obravnavo bolnikov. “Vsak covidni bolnik je najprej pregledan, oskrbljen na primarni ravni in nato varno pripeljan ter predan v bolnišnico.”

Izjavo Jelka Kacina zato razumejo kot preusmerjanje pozornosti od resničnih vzrokov za nizko precepljenost državljanov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje