Kaj je naloga Jelka Kacina, nacionalnega koordinatorja za logistiko cepljenja?

Koronavirus 05. Nov 202115:28 komentarji
jelko kacin
Bobo

Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistiko cepljenja, je včeraj znova razburil zdravstvene delavce in ministra za zdravje s svojo izjavo, da je "nespodobno, da zdravstvo pričakuje popolno zaprtje države, na drugi strani pa svojega načina dela ne zna prilagoditi potrebam ljudi, ki ure in ure čakajo, da bodo na vrsti za cepljenje." Danes pravi, da ni kritiziral zdravnikov in medicinskih sester, ampak zdravstvene domove, ki se niso pripravili na povečano zanimanje za cepljenje. In kateri del organizacije cepljenja je Kacinova naloga?

Jelko Kacin je včeraj ocenil, da je nesprejemljivo in nespodobno, da zdravstvo pričakuje popolno zaprtje države, na drugi strani pa svojega načina dela ne zna prilagoditi potrebam ljudi, ki ure in ure čakajo, da bodo na vrsti za cepljenje. Njegove besede je kot “nespoštljive do vseh zaposlenih v zdravstvu, ki v teh dneh vlagajo enormne napore,” ocenil minister za zdravje Janez Poklukar.

Ostro so se odzvali tudi pri Zdravniški zbornici: “Ker je država ponovno čez noč, brez predhodnega obveščanja cepilnih centrov, spremenila priporočila glede cepljenja, se je v zadnjih dveh dneh ponovno povečal naval in gneča pred cepilnimi centri. Če bi bili izvajalci cepljenja o spremembah pravočasno obveščeni, bi lahko organizacijo kljub kroničnemu pomanjkanju kadra ustrezno prilagodili. V praksi je to pomenilo, da cepilni centri niso imeli dovolj cepiv in da so bile ekipe podnormirane. Vsaka sprememba strokovnih priporočil terja spremembo logistike in s tem določen čas. Na državni ravni ni nobenega, ki bi se z ukvarjal z logistiko, zato so glede tega cepilni centri prepuščeni sami sebi,” je Kacinove obtožbe komentiral družinski zdravnik in predsednik Odbora za osnovno zdravstvo pri ZZS Rok Ravnikar.

Jelko Kacin je danes za N1 pojasnil, da njegova kritika ni bila namenjena zdravnikom ali medicinskim sestram, temveč zdravstvenim domovom oziroma njihovim vodstvom, ki se niso prilagodili in poskrbeli za to, da bi imeli dovolj cepiva in dovolj terminov, ko se ljudje lahko pridejo cepit. “Ponekod cepijo le enkrat na teden, ponekod sredi dneva nehajo cepiti, to je nesprejemljivo,” poudarja Kacin.

V glavnem mestu, pravi, v zdravstvenem domu niso poskrbeli za to, da ljudem na odmerek ne bi bilo treba čakati v vrstah. “Zato smo morali aktivirati koncesionarja, ki je organiziral cepljenje s petimi mobilnimi enotami,” pravi in dodaja, da se zasebniki na spreminjajoče se razmere hitreje prilagajajo kot javno zdravstvo.

Zapletlo se je potem, ko je posvetovalna skupina za cepljenje, ki jo vodi Bojana Beović, v torek priporočila, da se cepljeni z vektorskimi cepivi že po dveh mesecih, in ne po šestih, kot je veljalo prej, odločijo za poživitveni odmerek. To je povzročilo naval na cepilne centre. Na naše vprašanje o tem, ali je težave povzročilo nenadna sprememba priporočil, Kacin odgovarja, da so v zdravstvenih domovih za spremembo vedeli še preden je informacija o tem prišla v javnost.

Kdo je odgovoren za kaj?

“Vlada pričakuje, da se bo tem razmeram najprej prilagodilo zdravstvo na osnovnem nivoju, kar pomeni, da bodo cepili dopoldan, popoldan, ob sobotah in nedeljah,” je včeraj še pozival Kacin. Zato smo preverili, kdo v sistemu je odgovoren za kateri del cepljenja.

Zdravstveni domovi, koncesionarji in drugi izvajalci cepljenja morajo cepivo naročiti pri NIJZ. “To, da jim cepiva sredi cepljenja zmanjka, je nesprejemljivo, saj ga iz NIJZ dostavijo v nekaj urah,” poudarja Kacin. To se je včeraj zgodilo na Jesenicah, danes pa v Velenju. Naloga ministrstva za zdravje je po Kacinovih besedah, da “glede cepljenja skoordinira zdravstvene domove”.

In kaj je naloga Jelka Kacina, nacionalnega koordinatorja za logistični del akcije množičnega cepljenja? “Moja naloga je, da poskrbim, da NIJZ v cepilne centre dostavi cepivo, poleg tega pa sem zadolžen za dobave cepiva v Slovenijo”. Poleg tega Kacin sodeluje tudi v usmerjevalnem odboru Evropske unije, ki skrbi za skupne nabave cepiv.

Na tej povezavi najdete podatke o lokacijah cepljenja z mobilnimi enotami, tudi jutri in v nedeljo.