6 simptomov stanja, ki mu pravijo tihi ubijalec: pojavi se v nogah in stopalih

Magazin 17. Maj 202418:17 1 komentar
bolečina v nogah
Foto: PROFIMEDIA

Pomembno je, da ste pozorni na vsak znak, ki bi nakazoval na to stanje.

Visok holesterol, ki mu pravimo tudi hiperholesterolemija, je stanje, znano kot tihi ubijalec. Pojavi se, ko imamo v krvi preveč holesterola, kar lahko sčasoma poveča tveganje za številne resne zdravstvene težave, vključno s srčnim infarktom in možgansko kapjo.

Holesterol se lahko kopiči v arterijah, kar povzroči njihovo zamašitev in prepreči pretok krvi. Je glavni dejavnik tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni, ki so vodilni vzrok smrti po vsem svetu, saj letno povzročijo skoraj 18 milijonov smrti, piše britanski Express.

Morda je najbolj skrb vzbujajoče dejstvo, da je visok holesterol pogosto stanje brez simptomov, kar pomeni, da ga pogosto ne prepoznamo. Z drugimi besedami, povišano raven holesterola je mogoče odkriti le s krvnimi preiskavami, vendar obstajajo nekateri znaki, ki lahko rešijo življenja, če jih opazite zgodaj.

Eden znakov povišanega holesterola so bolečine v nogah. Povišan holesterol namreč poskrbi, da pride do periferne arterijske bolezni (PAB), ko mišice in tkiva nimajo več zadostne oskrbe s krvjo, pogosto pa so žrtve tega prav noge.

Zunanji videz telesa je lahko vodilo našega zdravstvenega stanja. Medtem ko smo pogosto pozorni na kožo, lase in morebitne poškodbe, en del anatomije ostaja pogosto spregledan. To so noge in stopala. Kot piše CNN, so stopala nepogrešljiva pri razumevanju našega zdravja. Stopala so namreč povezana z živčnimi vlakni, ki omogočajo, da stojimo pokonci, ohranjamo ravnotežje in premikamo prste. Prav tako so polna krvnih žil, ki povezujejo srce s celim telesom. Zato je pomembno opazovati videz stopal, saj lahko razkrijejo širšo sliko našega zdravja.

Gre za stanje, pri katerem kopičenje maščobnih oblog v arterijah omejuje pretok krvi v mišice nog. Posledično se lahko pojavijo bolečine v nogah, otrplost ali šibkost, izpadanje dlak na nartu, razjede na stopalih, ki se ne zacelijo, razbarvanje kože na nogah in oslabelost mišic v nogah.

“Simptomi PAB se pogosto razvijajo počasi. Če se simptomi razvijejo hitro ali se nenadoma poslabšajo, je to lahko znak resne težave, ki zahteva nujno zdravljenje,” pojasnjuje Nacionalna zdravstvena služba Združenega kraljestva.

Od teh znakov je najpogostejša bolečina pri hoji. Lahko se razlikuje od blage do hude in običajno izgine po nekaj minutah počitka. Pogosto sta prizadeti obe nogi hkrati, čeprav je bolečina lahko hujša v eni nogi, še piše Express.

Če imate tovrstne težave ali sumite, da imate povišan holesterol, se nemudoma posvetujte z zdravnikom, ki vas bo napotil na laboratorijske preiskave.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje