7 znakov, da imate opravka s čustveno nezrelo osebo

Magazin 09. Jan 202214:15
Par
Profimedia

Preden se zapletete v odnos s čustveno nezrelo osebo, prepoznajte znake in si prihranite vrtiljak negativnih čustev in izkušenj, ki jih lahko tak posameznik prinese s seboj.

Če ste že imeli opravka s čustveno nezrelo osebo, veste, da vas verjetno ne čaka nič dobrega. Težko se boste razumno pogovorili, sklenili kak dogovor, podali svoje mnenje in predvsem zgradili trden odnos s takim človekom. Bodite pozorni, da se obdate s pozitivnimi ljudmi, ki vas podpirajo in spoštujejo.

Veste, kakšni so znaki čustvene nezrelosti pri odraslem človeku?

1. Obnaša se kot otrok, najstnik ali vsaj precej mlajši od svojih vrstnikov

To boste opazili predvsem po izbruhih jeze, ki jih tak človek ne more nadzorovati, trmarjenju, nesposobnosti sklepanja kompromisov, nesprejemanju odgovornosti za dejanja, pa tudi po vedenju, kot je udeleževanje nešteto zabav (tudi med tednom) do jutra, pretirano pitje alkohola in podobna nepremišljena dejanja.

2. Drugi mu morajo ustreči

In ga streči, bi lahko dodali. Čustveno nezrela oseba bo pričakovala, da vsi poskrbijo zanjo in ustrežejo njenim zahtevam, se odzovejo vsem vabilom in jo zabavajo. Vedno bo pričakovala stvari od drugih, nikoli ali malokrat pa bo sama naredila kaj za druge.

3. Ni zmožen vzdrževati dolgotrajnega razmerja

Razmerja se hitro končajo, saj nihče ne more ustreči čisto vsem muham tega posameznika, vedno popustiti in se prilagoditi. Odnos, v katerem daje le eden od obeh in drugi zgolj prejema, ne bo dolgotrajen. Pa naj gre za romantično razmerje, prijateljstvo, družinskega člana …

4. Ima malo bližnjih prijateljev

To se navezuje na prejšnjo točko, saj nekdo, ki ni zmožen vzdrževati razmerja, ne bo mogel obdržati niti prijateljev. Vsaj ne tistih pravih, ki bi ga podpirali, mu stali ob strani, svetovali … Običajno jih odbije nedoraslo vedenje.

5. Pasivno agresivno vedenje

Če imate ob sebi čustveno nedoraslo osebo, boste zelo pogosto deležni pasivno agresivnega vedenja. Kako ga boste prepoznali? Po (prikritih) žalitvah, trmoglavosti in nepopuščanju, neizpolnjevanju obljub ali nalog, negativnem vedenju. Če s tako osebo nimate službenega ali drugega odnosa, ki se mu ne morete izogniti, jo čim prej odstranite s svojega seznama prijateljev.

6. Otroška sebičnost

Saj veste, da otroci včasih težko delijo svoje igrače in naredijo le tisto, kar je dobro zanje? Njih deljenja in prilagajanja šele učimo, odrasla oseba pa bi to morala že znati in vedeti. Ne dovolite, da bi bil kdo do vas tako sebičen.

7. Finančna neodgovornost

Namesto varčevanja taka oseba živi za danes in za ta trenutek. S tem ne bi bilo nič narobe, če ne bi to vključevalo številčnih zabav, nepremišljenih nakupov, spontanih potovanj in podobnega.