Ali brezalkoholni koktajl, ki se širi po TikToku, res pomaga pri spanju?

Magazin 15. Feb 202405:15 0 komentarjev
brezalkoholni koktail
Brezalkoholni koktajl. Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Če iščete odgovor, kako bolje spati, ga boste morda našli na TikToku. Uporabniki tega družbenega omrežja namreč zadnje čase prisegajo, da jim pri spancu pomaga posebni brezalkoholni koktajl. Toda kako varen je napitek in ali zaradi njega res lahko bolje spite?

Po družbenem omrežju TikTok se širi recept pijače, zaradi katere naj bi bolje spali. Recept brezalkoholnega koktajla, ki je znan po imenu zaspano dekle (ang. Sleepy Girl Mocktail), je marca leta 2023 na svojem uporabniškem profilu prva objavila Gracie Norton, od takrat je napitek preizkusilo že več deset tisoč uporabnikov.

A kaj je v brezalkoholnem koktajlu in ali se zaradi njega res lahko bolje naspite? Ob pregledu objav na družbenih omrežjih ugotovimo, da je napitek sestavljen iz magnezija, češnjevega soka in brezalkoholne gazirane pijače, ki vsebuje rastlinske vlaknine in probiotike.

So obljube laž ali resnica?

Po oceni svetovalke za prehrano Sophie Medelin se boste zaradi sestavin v pijači zares bolje naspali. Kot je namreč razložila za portal Healthilne, bo napitek najbolj koristil osebam, ki ne zaužijejo dovolj magnezija.

“Znano je, da magnezij povečuje raven hormona melatonina, ki vpliva na naše spalne vzorce,” je razložila. Magnezij ob tem tudi uravnava delovanje živčnega sistema, saj poveča raven nevrotransmitorja GABA, ki v možganih blokira anksioznost in stres, zaradi česar bi prav tako lahko posledično bolje spali. Trditve prehranske svetovalke potrjujejo tudi raziskave.

Koristi za spanje naj bi imel tudi češnjev sok, piše portal. V plodovih češnje se namreč prav tako skriva že omenjeni melatonin, ki vpliva na kakovost spanca, je poudarila nutricionistka doktorica Laura Wyness. V češnjah se skrivajo tudi druge snovi, ki pomagajo pri spancu, med drugim triptofan, serotonin in antioksidanti, pravi leta 2020 objavljena študija.

Čeprav gaziranih pijač verjetno ne bi nikoli povezali s spanjem, tudi gazirane pijače z rastlinskimi vlakninami zagotavljajo boljšo kakovost spanca, je dejala Wyness. “Slabo zdravje črevesja je povezano z anksioznostjo in stresom, kar lahko vodi v slabši spanec. Rastlinske vlaknine in prebiotiki pa podpirajo zdravo delovanje črevesja in s tem pomagajo proizvajati hormone, povezane s spanjem,” je razložila za healthline.

Opozorilo: morda ne deluje koktajl, ampak placebo

Kljub pozitivnim učinkom posameznih sestavin koktajla za spanje pa nobena od strokovnjakinj ni popolnoma prepričana, da napitek res pomaga. Medelin je dejala, da nekateri ljudje sicer opazijo razliko, a bi bili lahko pozitivni učinki posledica placebo efekta. “To pomeni, da spite bolje, zato ker verjamete, da boste spali bolje.”

Wyness medtem ni prepričana, da bo ena pijača močno vplivala na kakovost spanja – preprosto zato, ker na spanje vpliva toliko spremenljivk – prehrana, hidracija, telesna aktivnosti, raven stresa in okolje.

“Škoditi ne more”

Čeprav še ni znano, kako učinkovit je koktajl Sleepy Girl Mocktail, je dobra novica ta, da vam verjetno ne bo škodil. Vendar pa je Wyness dejala, da je najbolje, da pred spanjem ne pijete preveč, saj bo spanec zmotil obisk stranišča.

Pomembna je tudi oblika magnezija, ki ga zaužijete, saj ima po besedah Wyness lahko različne učinke na telo. Medtem ko ima magnezijev glicinat lahko pomirjevalne lastnosti, ima magnezijev citrat odvajalni učinek. “Prevelika količina magnezija (več kot 400 mg) lahko povzroči drisko,” je opozorila in dodala, da se je v primeru rednega jemanja zdravil glede dodatnega uživanja magnezija priporočljivo posvetovati z zdravnikom.

Medin pa bolj opozarja na ‘neželene’ učinke sladkorja v češnjevem soku, ki lahko pri nekaterih ljudeh povzročajo nemir in moti spanec. Osebam, ki imajo sladkorno bolezen ali sindrom policističnih jajčnikov, in zato v krvi težko uravnavajo sladkor, priporoča le jemanje magnezija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!