Ali je varno uživati ​​meso, če se je embalaža napihnila?

Magazin 06. Sep 202305:50 1 komentar
Foto: PROFIMEDIA

V trgovini ste kupili zapakirano meso, ga doma dali v hladilnik in kmalu po nakupu ugotovili, da se je embalaža napihnila. Ali je tovrstno meso še varno za uživanje?

Nekatera živila, med katera sodi tudi meso, so še posebej hitro pokvarljiva, toliko bolj, če so izpostavljena zraku.

V sodobnem času proizvajalci čedalje pogosteje pakirajo živila v modificirano atmosfero (MAP). Ta zadrži razvoj organizmov, ki pokvarijo hrano. S tem ustavijo rast aerobnih organizmov in zmanjšajo hitrost nekaterih oksidacijskih reakcij. Zaradi tovrstne tehnike se embalaža sicer sama od sebe včasih napihne, je pojasnil strokovnjak za varnost živil Martin Bucknavage s pensilvanske univerze v ZDA.

Kisik je sicer najpogostejši krivec za kvarjenje živil v embalaži. Okolje, nasičeno s kisikom, pa lahko povzroči, da se hrana pokvari in izgubi hranilne snovi. “Ko mikroorganizmi rastejo, oddajajo plin, kot je ogljikov dioksid, ki povzroči, da se embalaža napihne,” je za portal Simplyrecipes pojasnil Buckanvage.

“Če torej proizvajalec embalaže ne napihne z MAP-tehniko, je napihnjenost posledica delovanja mikrobov,” je povedal Jacob Tuell z univerze Northwest Missouri in dodal, da to meso še ni pokvarjeno, a ne bo imelo najbolj svežega vonja.

Svetoval je, da je meso, če so pri njem vidni drugi znaki kvarjenja, kot so nenavadna barva, neprijeten vonj ali sluzasta tekstura, bolje zavreči.

“To je lahko težavno za potrošnike, saj načeloma bakterije, zaradi katerih se meso pokvari, običajno ne povzročajo bolezni,” je dejal Tuell. Se pa bolezen pojavi, če meso hranimo na višjih temperaturah, zato je res “nujno, da ga imamo vedno v hladilniku”.

Da se meso doma ne bi napihnilo, poskrbite, da je v hladilniku, najbolje pa je, da ga hitro porabite. Če ga ne boste uporabili v kratkem, pa ga zamrznite, še svetuje Tuell. Piščanca je najbolje pripraviti na temperaturi, višji od 75 stopinj Celzija, 70 stopinj Celzija je priporočljiva temperatura za obdelavo mletega mesa, nad 65 stopinj Celzija pa priporočajo toplotno obdelavo zrezkov, kotletov in pečenk.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje