Nenaden konec hitro rastočega podjetja: delavci in financerji zahtevajo milijone

Gospodarstvo 03. Sep 202319:00 13 komentarjev
Tovornjak
Foto: PROFIMEDIA

Prevozniško podjetje INNA je v zadnjih petih letih prihodke povečalo za dvajsetkrat, letos pa se je njegova zgodba na hitro končala. Za njim ostaja velik dolg do delavcev in številnih posojilodajalcev, s primerom pa se po naših informacijah ukvarjata policija in finančna uprava.

Prevozniško podjetje INNA iz naselja Preserje pri Braslovčah je po petih letih zelo hitre rasti letos nehalo poslovati. Delavcem in financerjem dolguje več milijonov evrov, dobili pa smo tudi neuradne informacije o domnevnih nepravilnostih v preteklem poslovanju.

Na inšpektoratu za delo so potrdili, da so sum kršitev pravic delavcev prijavili policiji. V zadnjih treh letih so inšpektorji v podjetju opravili 14 nadzorov in ugotovili 22 kršitev, pri čemer dva nadzora še nista zaključena.

Na policiji nam informacije, da vodijo postopek v zvezi s podjetjem Inna, niso ne potrdili ne zanikali. “Zaradi varstva osebnih podatkov vam na vprašanja, ki se nanašajo na določljive osebe oziroma podjetja, ne moremo odgovoriti,” so pojasnili.

Na N1 smo pridobili izjave petih nekdanjih delavcev podjetja INNA, ki trdijo, da niso dobili plač za marec, april in maj, nato pa so maja podali odpoved delovnega razmerja. Vsi ti delavci so za Neodvisni sindikat delavcev Slovenije podali enako izjavo, v kateri piše tudi, da je bila INNA prodana prevozniškemu podjetju Žonta, kjer naj bi jim ustno obljubili, da bodo dobili, kar jim pripada, a se to nato ni zgodilo.

Po naših neuradnih informacijah nekdanji delavci podjetja zahtevajo 450.000 evrov.

Pet let hitre rasti

INNA je v zadnjih nekaj letih izredno povečala svoje prihodke in dobičke, kažejo bilance, ki so objavljene v javnem poslovnem registru. Leta 2017 je imela 634.119 evrov prihodkov, lani pa že 13,5 milijona evrov. Dobiček se je v tem obdobju povečal iz 10.000 evrov na 662.187 evrov.

V času hitre rasti, torej od začetka leta 2018 do letošnje pomladi, je bila uradna lastnica in direktorica ukrajinska državljanka Inna Culletto, po kateri se podjetje tudi imenuje. Po naših informacijah pa je podjetje dejansko vodil njen mož Alojz Culletto, ki je bil leta 2014 obsojen zaradi poslovanja in zapravljanja s ponarejenimi kreditnimi karticami.

Alojz Culletto trdi, da so poslovali odlično. "Za največje avstrijsko državno podjetje smo prevažali Pfeizerjevo cepivo," omenja. Imeli so do 40 zaposlenih, pravi.

Prihodke so v petih letih povečali za dvajsetkrat, a posojilodajalci so mu začeli zviševati obresti, trdi. "Takrat se je pojavil Samo Feštajn in ponudil, da podjetje kupi," pravi.

Zadolženo podjetje so si podajali kot vroč krompir

Podjetnik Fejštajn nikoli ni kupil INNE, jo je pa maja letos kupila Sendi Stopar, ki je direktorica več Feštajnovih podjetij, tudi transportnega podjetja Žonta.

Za INNO je Sendi Stopar plačala samo 1.000 evrov, a je s tem prevzela 3,8 milijona evrov dolga, ki ga je imelo podjetje do svojih financerjev, piše v prodajni pogodbi. Največ, okoli 2,5 milijona evrov, dolguje Prvi finančni agenciji.

V resnici je dolg večji. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi znašal več kot 10 milijonov evrov.

INNA dolguje delavcem, finančni upravi, poslovnim partnerjem, trem bankam in več podjetjem, ki se ukvarjajo s posojanjem denarja, a niso banke. Državni SID banki je po Cullettovih besedah dolžna 800.000 evrov, po naših neuradnih informacijah pa 1,8 milijona evrov. Iz SID banke so nam sporočili samo, da so podatki o komitentih zaupni.

Culletto zagotavlja, da dolg zdaj z ženo odplačujeta kot fizični osebi, čeprav s podjetjem nimata nič več. "Bila sva poroka," pojasnjuje in napoveduje, da bo kmalu vse poravnano.

Sendi Stopar je lastnica INNE ostala samo tri tedne. Junija jo je za 3.000 evrov prodala Srbu Ivanu Jojiću, ta pa jo je že julija za isti znesek prodal Hrvatu Borisu Kovaču. Z nobenim od njiju nam ni uspelo stopiti v stik.

Na naša vprašanja Sendi Stopar ni želela odgovarjati. Iz njenega kroga pa prihajajo neuradne informacije, da se je podjetja znebila, ker naj bi spoznala resnično razsežnost dolga in odkrila še sume nepravilnosti v preteklem poslovanju. O teh nepravilnostih naj bi obvestila policijo oziroma finančno upravo.

"To je čista laž," Culletto zavrača očitke o nepravilnostih in vztraja, da je bilo poslovanje zgledno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje