Kako ravnati, da božič ne bo preveč obremenil vašega telesa

Magazin 22. Dec 202208:00
drsanje
Profimedia

Vas moti, da vas prazniki vsako leto vržejo iz zdrave rutine? Slej ko prej se začnete prenajedati ali zanemarjati zdrave navade. Naj letos ne bo tako.

Čeprav so prazniki za nekatere najlepši del leta, vedno znova poskrbijo tudi za slavno novoletno željo: januarja začnem hujšati. Toda zakaj ne bi raje poskrbeli, da bodo prazniki manj obremenjujoči za telo? Veliko lažje je vzdrževati tisto, kar že imamo, in le dodati kakšno zdravo navado.

Kaj lahko storite za bolj zdrav božič?

Načrtujte!

Ob vseh druženjih, prazničnih aktivnostih in nakupovanju daril najprej zmanjka časa za vadbo. To je tisto, kar najprej odstranimo iz svojega dneva, pa nam pravzaprav pomaga mirno preživeti praznike. Vadba nas razbremeni in nam omogoči, da vsaj za hip pozabimo na vse skrbi. Po njej se počutite veliko bolje. Polni ste energije in hormonov sreče.

Če boste načrtovali vnaprej, se bo zagotovo našel čas tudi za vadbo, vendar jo morate obravnavati enako pomembno kot sestanek in je ne smete izpuščati.

Bodite prijazni do sebe

V prazničnem času boste pojedli kar nekaj piškotov in drugih sladic ter hrane, ki ni ravno zdrava, a vas spominja na otroštvo in napolni s srečo. Ne odrecite se ji! Pazite le, da boste jedli v manjših količinah in krožnik vsaj do polovice napolnili z nečim zdravim. Bodite prijazni do sebe, in ne preveč strogi, da boste še vedno lahko uživali v vsem lepem, kar prinaša veseli december.

Naj bo zabavno

Veliko raje boste nabrali korake in tiste aktivne minute, če bo gibanje zabavno. Zima ponuja veliko možnosti, od kepanja in zimskih pohodov do športov, kot so drsanje, smučanje, tek na smučeh … Izberite kaj in umestite na svoj urnik. Ni nujno, da vsak dan telovadite v telovadnici. Lahko se zabavate z otroki zunaj na snegu – ja, tudi to šteje, da ste bili aktivni! Poskušajte prav vsak dan najti nekaj minut za gibanje, pa naj bo to v obliki sprehoda, kakšne vaje, kepanja …

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.