Dietetika pojasnjujeta, kako redilni so krofi in koliko kalorij imajo

Magazin 19. Feb 202320:00 1 komentar
krofi
Profimedia

Tradicija pustnega rajanja je močno povezana z uživanjem prazničnih krofov, ki sicer veljajo za pravo kalorijsko bombo. Klinična dietetika Evgen Benedik in Erna Štrumbelj sta za N1 pojasnila, da krofi, čeprav spadajo v energetsko skupino bogatih, a hranilno revnih živil, sami po sebi niso redilni, če smo pri uživanju zmerni in jih uživamo zgolj priložnostno.

Pust je čas, ko si lahko brez slabe vesti privoščimo krofe. Ker gre za ocvrto živilo, pa mnogi že leta opozarjajo na škodljive posledice prekomernega uživanja te sladice. O tem, kako redilni so krofi in kakšni so lahko njihovi negativni učinki, smo povprašali strokovnjaka na področju prehrane.

Kot sta za N1 pojasnila klinična dietetika Evgen Benedik in Erna Štrumbelj, nobeno živilo – niti krof – ni samo po sebi redilno, če smo pri uživanju zmerni in jih seveda uživamo priložnostno, kot je to zdaj v času pusta. Krof sicer spada v skupino energijsko bogatih, a hranilno revnih živil. “Povprečen krof, ki ga kupimo v trgovini, ima namreč okoli 300 kalorij. Energijska vrednost krofov pa se lahko razlikuje na količino vpite maščobe in vrsto ter količino nadeva,” sta opozorila.

Preberite še: Slovenski etnolog o tem, zakaj za pusta jemo ravno krofe

Bolj zdrave alternative priprave krofov

Čeprav je to pecivo res slastno in se mu pogostokrat težko upremo, pa ostaja dejstvo, da tradicionalna priprava običajnih krofov ni najbolj zdrava, saj se cvrejo v vročem olju. Pri tem postopku živilo namreč vpije kar nekaj maščobe, energijska vrednost krofa se zviša, to pa pomeni, da ima lahko njihovo pretirano uživanje negativne posledice za splošno zdravje.

“Pretirano uživanje krofov povezujemo predvsem s prevelikim energijskim vnosom, kar nas na dolgi rok takega nezdravega početja vodi v čezmerno hranjenost oziroma debelost. Poleg tega lahko pri dolgotrajnem segrevanju olj na visoki temperaturi, ko se začne olje dimiti oziroma žgati, začnejo nastajati zdravju škodljive trans maščobne kisline in akrilamid, ki so tesno povezane s pojavom ateroskleroze in celo raka,” sta za N1 pojasnila klinična dietetika. Ravno zato velja pravilo, da za cvrtje uporabljamo olje, ki je primerno za cvrtje, in da olje vedno, ko se to začne dimiti ali žgati, zamenjamo s svežim.

Za bolj zdravo pripravo krofov se sicer v zadnjem času kot nadomestek cvrtja pogosto uporablja peka krofov v pečici, ki je po pojasnilih Benedika in Štrumbelj s prehranskega vidika nekoliko bolj priporočen način priprave. Prav tako lahko za bolj dietno verzijo te slaščice poskrbimo tudi z uporabo marmelade z manj sladkorja ali z dodanimi naravnimi sladili. “Kljub temu pa so krofi praznično živilo. Če je naša vsakodnevna prehrana pestra in uravnotežena, s krofom pa se posladkamo zgolj v času pusta, ni potrebe po iskanju dietnih, morda manj okusnih alternativ,” sta še dodala sogovornika.

Krofi
Profimedia

Vse, ki v tem prazničnem času uživate pri pripravi domačih krofov, pa klinična dietetika Benedik in Štrumbelj opozarjata, da je pri cvrtju peciva najbolj pomembna primerna izbira in temperatura olja. Za cvrtje uporabljajte rafinirana olja, kot je na primer rafinirano sončnično olje, ki ima visoko točko dimljenja, poleg tega pa živilu ne pusti priokusa. Nerafinirana hladno stiskana olja za cvrtje nikakor niso primerna.

Preberite še: REPORTAŽA N1: Kje imajo najboljše krofe v Sloveniji

Olje je primerno za cvrtje, ko doseže okoli 170 stopinj Celzija. Pri nižjih temperaturah bo cvrtje trajalo dlje časa, živilo pa bo absorbiralo večjo količino maščobe. Če temperatura olja preseže točko dimljenja, se olje začne kaditi, pri tem pa pride tudi do nastanka prej omenjenih škodljivih snovi. Takšno olje ni več primerno za uporabo.

“Pozorni moramo biti tudi, da živila ne ocvremo preveč. Temno rjavi deli živila namreč vsebujejo večje količine akrilamida. Po končanem cvrtju naj se krofe zloži na papirnato brisačko, saj se na ta način elegantno odstrani odvečna maščoba. Prav tako se priporoča pogosta menjava olja za cvrtje oziroma najboljša je uporaba svežega olja,” sta za konec še svetovala Benedik in Štrumbelj.

Preberite še: Zakaj imajo ameriški krofi luknjo? Preverite ta odličen recept

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.