REPORTAŽA N1: Kje imajo najboljše krofe v Sloveniji

Med današnjim debelim četrtkom in pustnim torkom naslednji teden bomo Slovenci pojedli več sto tisoč krofov. Vsak sladokusec prisega na svojega, ekipa N1 pa se je v iskanju najboljšega odpravila na Ptuj, Trojane in v Ljubljano. Zanje boste letos v luči podražitev odšteli malenkost več kot prejšnja leta, kar pa ni zmotilo mimoidočih, ki so nam zaupali, katere krofe imajo najraje.

Iskanje odgovora na vprašanje, kje imajo najboljše krofe, je res nehvaležna naloga, in naj takoj poudarimo, da je povsem razumljivo, da ima vsak svojega favorita. Sami smo želeli okuse preveriti tudi na terenu, zato smo se odpravili na Ptuj, Trojane in v Ljubljano.

V zakulisju nastajanja najbolj priljubljene pustne sladice v Sloveniji smo izvedeli marsikaj novega: na primer, da v Pekarnah Ptuj v pustnem času spečejo povprečno 27 krofov na meščana, da se s trojanskimi krofi pogosto posladkajo tudi slovenski košarkarji in da je receptura znamenitih slovenskih krofov stara toliko, da bi se človek njene starosti že lahko upokojil.

Obiskali smo proizvodnjo krofov v Pekarnah Ptuj in na Trojanah ter se na poti do uredništva ustavili še na stojnici s krofi Hotela Slon. Kaj smo videli in izvedeli, si lahko ogledate v videoposnetku na vrhu prispevka.

Preberite še: Pustovanja in karnevali letos popolnoma brez omejitev: kam se odpraviti?

krof
Denis Sadiković/N1

Pekarne Ptuj

Na Ptuju proizvodnja krofov že od 9. februarja teče dan in noč. Ekipa, ki 24 ur neprestano mesi testo, jih cvre, polni z marmelado in posipava s sladkorjem, je te dni okrepljena tudi z dodatno študentsko delovno silo.

Kot je za N1 dejala vodja tehnologije pri ptujskih pekarnah Sabina Pišek, bodo v letošnjih desetih pustnih dneh spekli okrog pol milijona krofov, torej med 40.000 in 60.000 na dan. Za predstavo: to pomeni, da zgolj ptujske pekarne med pustom ustvarijo približno 27 krofov na enega Ptujčana. Dostavljalci jih vozijo trgovinam, in sicer vsem slovenskim trgovcem z izjemo Mercatorja, pa tudi šolam, vrtcem, bolnišnicam, domovom za ostarele. Zunaj pustne sezone na dan proizvedejo približno desetkrat krofov manj.

Dnevna izmena proizvaja le marelične, nočna pa tudi čokoladne in borovničeve ter posebne krofe s čilijem, ki so rdeče barve s pekočo vaniljevo kremo. Prodajajo jih po en evro, kar je deset centov več kot lani.

Ptujski krof ima po besedah Sabine Pišek, ki proizvodnjo krofov vodi že več kot 20 let, več priznanj za najboljši krof v Sloveniji. Recept je nespremenjen zadnjih 15 let, prvič pa se je zapisan pojavil leta 1985 – čeprav Pišek meni, da njegovi začetki segajo že v 60. leta prejšnjega stoletja, ko naj bi ga v ptujske pekarne prinesel pek iz Avstrije.

Trojane

Na vratih restavracije na Trojanah piše, da so od leta 1961 spekli že več kot 140 milijonov krofov. Pričakujejo, da jih bodo letos spekli približno dva milijona, a so napovedi vsaj za pustni čas še nekoliko negotove, saj je povpraševanje malce večje, kot so pričakovali, je za N1 povedala Urška Strnad iz Gostišča Trojane. Na pustni torek pričakujejo več kot 50 avtobusov gostov, in to poleg že običajnega povpraševanja Slovencev. Pogosto se na poti s tekem tam ustavijo tudi najbolj prepoznavna slovenska športna imena, je še dodala Strnad.

krof
Denis Sadiković/N1

Ob ogledu pekarne nam je razložila, da pekovke začnejo testo, ki se pripravlja več kot štiri ure, gnesti že okrog 4. ure zjutraj, da so ob 8. uri prvi krofi pripravljeni za goste. Od danes, ko bodo obseg dela še povečali, bo mogoče trojanske krofe kupiti tudi že okrog 3. ure zjutraj. Med debelim četrtkom in pepelnično sredo bodo prodali sto tisoč krofov: tistih s klasično marelično, pa tudi unikatno borovničevo marmelado ter z vaniljevim in čokoladnim polnilom.

Cena zadnjih dveh je 1,70 evra, medtem ko je cena marmeladnih krofov 1,60 evra. Pri tem je treba upoštevati, da je trojanski krof, kakor nakazuje že njegovo ime, veliko večji od običajnega. V primerjavi s ptujskim 80-gramskim krofom namreč tehta med 190 in 200 grami. Na vprašanje, zakaj so tako veliki, je Strnad odgovorila, da kakor tradicionalni recepturi sledijo tudi tradicionalni gramaturi trojanskega krofa. Iz istega razloga recepta tudi ne prilagajajo strankam s prehranskimi posebnostmi, četudi jih spoštujejo: trojanski krof tako ne bi bil več njihov trojanski.

Slonovi krofi na Čopovi

Krof, ki po videzu in izdelavi, pa tudi ceni, odstopa od ptujskega in trojanskega, je krof, ki ga vsako leto na stojnici na Čopovi ulici v Ljubljani prodajajo slaščičarji Hotela Slon. Med anketiranjem mimoidočih na ljubljanskih ulicah nam je skupina otrok povedala, da je prav ta najboljši v Sloveniji. Tudi njegovi začetki segajo v 60. leta. Slonovi slaščičarji, kuharji in peki tudi leta kasneje vstajajo ob 2. uri zjutraj in takrat začnejo pripravo testa, da lahko v pustnem času Ljubljančanom nudijo sveže krofe, so za N1 razložili v Hotelu Slon.

Krof
N1

Krofi iz Slona niso narejeni v masovni proizvodnji, temveč povsem ročno. Izrezujejo, obračajo in polnijo jih brez pomoči strojev, polnjeni so z domačo hišno marmelado.

Preberite še: Elza, Na’vi ali Wednesday? Kateri pustni kostumi so letos priljubljeni?

Pretekla leta so v pustni sezoni prodali približno 30 tisoč krofov, podobno številko pričakujejo tudi letos. Peke krofov se lotijo zgolj enkrat na leto, tako bo njihova stojnica na Čopovi stala še do 22. februarja, torej pepelnične srede. Kot trojanski in ptujski se je tudi cena Slonovega krofa letos zaradi podražitve surovin in energentov zvišala. Zanj boste odšteli 2,80 evra.

Kateri je najboljši?

V prispevek smo vključili tri krofe, a še zdaleč ne vseh. Nagrade in priznanja so v preteklih letih prejemali krofi najrazličnejših ponudnikov z vse Slovenije, od butičnih pekarn do domačih kmetij. Kje imajo najboljše, smo mimoidoče povprašali v vseh treh krajih. Njihove odgovore si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku. V komentarjih pa bomo veseli tudi vaših predlogov, kje lahko kupimo najboljši krof.

Če vas ni prepričal nobeden od teh in ste “bolj za domače”, lahko krofe zmeraj pripravite tudi sami doma.

Preberite še: Kako doma pripraviti najboljše krofe?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.