Konec maja bomo dobili prvo “Miss umetne inteligence”

Digitalno 16. Apr 202411:04 1 komentar
Aitana Lopez (L) in Emily Pellegrini (Foto Zajem zaslona /INSTAGRAM)

Konec maja bo svet dobil prvo Miss AI. Odločali bodo lepota, tehnična dovršenost in vpliv na družbenih medijih. Strokovnjaki pa svarijo.

Umetna inteligenca (UI) vztrajno in z osupljivo hitrostjo prodira v naša vsakodnevna življenja.

Družbena omrežja preplavlja vedno več vplivnežev, ki obstajajo samo na spletu in imajo tudi po več milijonov človeških sledilcev. Med njimi so tudi lepa dekleta, ki navdušujejo predvsem moško občinstvo celo do te mere, da dobivajo poročne ponudbe. Po pisanju britanskega časnika Mirror družbene medije obvladuje več kot 10.000 modelov.

Ustvarjalci UI so zato očitno presodili, da je količina umetno ustvarjenih lepotic, ki na spletu ustvarjajo vtis, kot da se jih v resnici lahko dotakneš, dosegla dovolj veliko število, da bi se lahko pomerile za naslov najlepše med njimi.

Platforma za ustvarjalce UI Fanvue je tako prva, ki bo organizirala tekmovanje za “Miss AI”. Tekmovanje bo potekalo na spletni platformi WAICAs (World AI Creator Awards – Svetovne nagrade za ustvarjalce UI), kjer trenutno še zbirajo prijave. “Ekonomija ustvarjalcev UI je ta trenutek izjemno vznemirljiva in s pomočjo naše platforme je prišlo do eksponentne rasti njihovega števila. Ustvarjalci vstopajo v ta prostor, povečujejo svoje baze oboževalcev in služijo denar,” je dejal Will Monange, soustanovitelj podjetja Fanvue. “Miss AI je le ena od nagrad v okviru programa, mi pa delimo vizijo, da bodo tekmovanja WAICA postala oskarji ustvarjalcev UI.”

WAICAs prijave še sprejema. 10. maja bo razglašenih 10 najboljših finalistk, zaključna slovesnost pa bo potekala konec maja. Vse prijavljene lepotice morajo biti v celoti ustvarjene z umetno inteligenco, prepovedano pa je prijavljati “deepfakes” – videoposnetke resničnih ljudi z digitalno spremenjenimi obrazi. O zmagovalki bodo odločali lepota, tehnična dovršenost in vpliv na družbenih medijih. Najlepša med lepoticami (pravzaprav njeni ustvarjalci) bo prejela denarno nagrado v višini 5.000 dolarjev (4.710 evrov) ter promocijo na platformi Fanvue.

Najlepšo bo izbirala mešana žirija – UI in resničnih ljudi

Fanvue je trenutno vodilna platforma družbenih medijev za ustvarjalce vsebin, ki jih ustvarja UI. Ekonomija teh vsebin naj bi še leto presegla vrednost 1 milijarde dolarjev (940 milijonov evrov). V to ekonomijo recimo sodita virtualni lepotici Emily Pellegrini in Atiana Lopez, ki sta lani postali viralni, saj sta mnoge osupnili s svojim neverjetno realističnim videzom.

Emily in Atiana bosta sicer tudi članici žirije, ki bo izbirala najlepšo med UI lepoticami. Poleg njiju pa bosta tudi dva prava človeka, Andrew Bloch, ki skrbi za odnose z javnostmi enega od britanskih lordov, in edina britanska zgodovinarka lepotnih tekmovanj Sally Ann Fawcett.

Sally Ann je bila zadnjih 10 let tudi glavna sodnica izbora Miss Velike Britanije, Miss AI pa je zdaj nepričakovan zasuk v njeni karieri. “Zame, kot eno od redkih svetovnih zgodovinarjev tradicionalnih tekmovanj bo zelo razburljivo sodelovati pri podelitvi nagrad, ki se zdi tako futuristična,” je dejala Fawcett. “Hitro sem se učila in širila svoje znanje o ustvarjalcih umetne inteligence, pri čemer je prav neverjetno, kaj vse je mogoče. Zanimivo je, da obstaja veliko vzporednic med resničnimi tekmovalci v lepotnih tekmovanjih in ustvarjalci umetne inteligence ter njihovim načinom sodelovanja z občinstvom. Komaj čakam, da skupaj z ostalimi sodniki ocenim udeležence.”

Naval “popolnih” umetnih modelov lahko negativno vpliva na samopodobo deklet

Dogodek WAICAs bo potekal 185 let po tem, ko je leta 1839 potekalo prvo pravo tekmovanje. Čeprav je to vsekakor mejnik v zgodovini, se nekateri bojijo, da bi lahko naval modelov, ki jih ustvarja umetna inteligenca, utrdil nerealne lepotne standarde – zlasti pri dekletih, piše Mirror.

Danae Mercer Ricci, ki na družbenih omrežjih zagovarja zdravje žensk, pravi: “Moja generacija se je ravnala po modelih v revijah. Naši otroci bodo morali tekmovati z računalniško ustvarjeno ‘popolnostjo’ na družbenih platformah. Ne vem, kako bomo to rešili, vem pa, da moramo o tem biti informirani.”

Sally Ann Fawcett pa pravi, da se resnične misice ne počutijo ogrožene zaradi konkurence UI lepotic. “Večina lepotnih kraljic, s katerimi sem govorila o tekmovanjih z umetno inteligenco, to sprejema z razumevanjem,” je izjavila za časnik The Sun. “Mislijo, da je to nekoliko čudno, vendar se ne počutijo ogrožene. Navsezadnje si lahko čudovito kibernetsko dekle, vendar na koncu dneva ne moreš premagati tega, da si samo živa lutka.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje