Spletni gigant Meta z blokadami kitajske in ruske operacije prikritega vplivanja

Digitalno 30. Avg 202315:36 9 komentarjev
PROFIMEDIA

Ameriški spletni velikan Meta je blokiral dve največji znani operaciji prikritega vplivanja na spletnih platformah, ki izvirata s Kitajske in Rusije.

Ameriški spletni velikan Meta, pod okrilje katerega sodita omrežji Facebook in Instagram, je blokiral dve največji znani operaciji prikritega vplivanja na spletnih platformah, ki izvirata s Kitajske in Rusije, so sporočili iz podjetja. V tej luči so na svojih omrežjih ukinili številne račune, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Meta je tako s Facebooka odstranila več kot 7.700 računov, skoraj 1.000 spletnih strani in 15 skupin, z Instagrama pa 15 računov, ki naj bi bili del kitajskega omrežja.

Za to se je odločila na podlagi ocene o kršenju svoje politike, ki prepoveduje usklajeno neavtentično vedenje.

Kitajska operacija vključevala pozitivne komentarje o Kitajski

Kitajsko omrežje je ciljalo na regije po vsem svetu, vključno z ZDA, Tajvanom, Avstralijo, Veliko Britanijo in Japonsko, so navedli v podjetju in dodali, da gre verjetno za “največjo znano medplatformsko operacijo tajnega vplivanja na svetu”.

Kitajska operacija je vključevala pozitivne komentarje o Kitajski in njeni provinci Xinjiang ter kritike ZDA in zahodne zunanje politike, so navedli. Prav tako je širila negativna mnenja o posameznih kritikih kitajskih oblasti, v tej luči tudi o novinarjih in raziskovalcih, ki se ukvarjajo s Kitajsko, so dodali.

Kitajsko omrežje naj bi delovalo tudi na YouTubu in TikToku.

Blokiranih več tisoč domen povezanih z rusko operacijo

Meta je blokirala še več tisoč domen zlonamernih spletnih mest ter poskuse zagona lažnih računov in strani na svojih platformah, povezanih z rusko operacijo Doppelgänger.

Ta naj bi bila sprva usmerjena v Francijo in Nemčijo, zajemala pa naj bi objavljanje lažnih člankov, katerih cilj je bil oslabiti podporo Ukrajini. Zdaj naj bi ciljala tudi na ZDA in Izrael.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje