Tarča kibernetske grožnje tudi vrhovno sodišče

Digitalno 02. Feb 202417:57 2 komentarja
Vrhovno sodišče
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po poročanju spletnih portalov 24ur.com in Siol.net je bilo vrhovno sodišče tarča kibernetske grožnje. Incident pristojne službe še preiskujejo, zato obseg škode še ni znan.

Centralno državno informacijsko-komunikacijsko omrežje (HKOM), ki povezuje čez tisoč subjektov, med katerimi je tudi večina ministrstev in organov v sestavi, je bilo po poročanju spletnega portala 24ur.com tarča kibernetske grožnje. Kibernetski incident na ministrstvu za digitalno preobrazbo še preiskujejo, so pa med tem sprejeli tehnične ukrepe za omejitev povezav. Poteka tudi analiza dogodka s ciljem odprave morebitnih dodatnih groženj, še poroča omenjeni portal.

Po poročanju portala Siol.net naj bi bila tarča napada vrhovno sodišče, ki je del omrežja HKOM. Kot je ob tem dejal direktor vladne službe za digitalno varnost Uroš Svete, še ugotavljajo, ali je šlo le za tehnično napako ali za poskus vdora.

Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so za 24ur.com sicer pojasnili, da je centralno državno informacijsko-komunikacijsko omrežje (HKOM) stalno tarča kibernetskih groženj. Potrdili pa so, da se eden izmed dogodkov nanaša na vrhovno sodišče, zato preučujejo njegov obseg, pa tudi ali so bili pri tem ogroženi kakšni podatki.

“V primeru takih dogodkov moramo ravnati, kot da so podatki bili ogroženi, vendar tega, da so v tem primeru dejansko bili, ne morejo potrditi,” so dejali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje