Evrovizijska kuhinja začinjena s preiskavo KPK: so Raiven izbrali mimo pravil?

Magazin 20. Jan 202406:03 40 komentarjev
Sara Briški Cirman - Raiven
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Slabe štiri mesece nas loči od Evrovizije. Po navadi smo svojega predstavnika z glasovanjem izbirali na Emi, letos pa so se – tako kot lani – na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) na presenečenje številnih odločili, da izvajalca izberejo interno in da oddaje, kljub drugačnim prvotnim napovedim, ne bo. Maja nas bo tako v švedskem mestu Malmö zastopala Sara Briški Cirman – Raiven, saj ji je strokovna žirija namenila največ točk. Pa ji je res? Letošnji izbor je namreč pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Razlog pa – očitki o domnevnih nepravilnostih pri izvedbi javnega natečaja.

Slovenski izbor za Pesem Evrovizije že pregovorno občasno postreže s škandalčki. Evrovizijska kuhinja, kot domačemu izboru tudi šaljivo pravijo, pa bi lahko letos zakuhala pravo mineštro, če ne celo resno evrovizijsko afero. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je namreč v začetku januarja prejela prijavo z očitki o domnevnih nepravilnostih pri izvedbi javnega natečaja za izbor letošnjega predstavnika na evrovizijskem tekmovanju.

KPK se z zadevo ukvarja, so potrdili za N1, a podrobnosti, kaj je lahko sporno, niso razkrili. “Do primera se vnaprej ne moremo opredeljevati, saj bomo na komisiji v predhodnem preizkusu omenjene prijave zadevo preverili celovito z vidika vseh sumov kršitev iz naših pristojnosti,” so pojasnili za N1 in dodali, da bodo preverili vse sume kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki opredeljuje institute, kot so nasprotje interesov, integriteta … “Več informacij v tej fazi postopka ne moremo dati,” so še navedli.

Misija evrovizija
Raiven skladbe ni predstavila z nastopom, ampak je bil predvajan le videospot za pesem Veronika. (Foto: N1)

Namesto oddaje interni izbor

Da bi razumeli, zakaj je letošnji izbor pod drobnogledom KPK, je treba predstaviti ključne dogodke pred razglasitvijo letošnje slovenske evrovizijske predstavnice in po njej.

Pojdimo po vrsti.

17. oktobra lani je Radiotelevizija Slovenija (RTVS) objavila vabilo za sodelovanje pri izboru predstavnika na 68. tekmovanju za Pesem Evrovizije. V njem je zapisala, da bo glavni izbor potekal v januarski televizijski oddaji, v kateri se bodo predstavile skladbe, ki bodo prišle v ožji izbor. Prispele skladbe bi po pravilih ocenili slovenska in mednarodna strokovna komisija, slednja bi ocenila tudi skladbe izvajalcev, ki bi jih RTVS neposredno povabila k sodelovanju.

“Strokovni komisiji bosta med vsemi izbrali največ štiri skladbe, ki se bodo v posebni oddaji predstavile javnosti januarja 2024,” je zapisala RTVS in dodala, da bo seznam izbranih skladb in izvajalcev za nastop objavljen najpozneje do 11. decembra.

To se ni zgodilo. 5. decembra je namreč RTVS presenetila z novico, da je predstavnik Slovenije na Evroviziji že izbran, in sicer na podlagi glasov mednarodne strokovne komisije. Kot je pojasnila v izjavi za javnost, so pristojni sklenili, da po lanskem uspehu skupine Joker Out tudi letos predstavnika izberejo na podoben način. 10. decembra so v prispevku informativne oddaje Dnevnik na Televiziji Slovenija (TV SLO) nato povedali, da se je na izbor prijavilo več kot 100 skladb. Slovenska žirija je od vseh prijavljenih izbrala pet skladb, od teh petih je mednarodna žirija odločila, katera je najboljša, so poročali na Televiziji Slovenija.

12. decembra so na RTVS nato razkrili, da bo Slovenijo na velikem evrovizijskem odru zastopala 27-letna akademsko izobražena glasbenica Sara Briški Cirman – Raiven s pesmijo Veronika. Odgovorni urednik razvedrilnega programa Televizije Slovenija Vanja Vardjan je ob tem dejal, “da je mednarodna strokovna komisija dobro opravila svoje delo in da se v Malmö odpravljamo z močnim izvajalcem in odlično skladbo”. Pesem in videospot je pevka premierno predstavila v sobotni posebni oddaji Misija Malmö na prvem programu TV Slovenija.

Vanja Vardjan
Odgovorni urednik razvedrilnega programa Televizije Slovenija Vanja Vardjan. (Foto: Borut Živulović /BOBO)

Kdo je odločal: slovenska ali mednarodna komisija?

Indici, da je RTVS sproti spreminjala in prilagajala lastna pravila, so se pojavili že 5. decembra. Tisti, ki evrovizijsko popevko spremljajo pobliže, so se namreč že takrat spraševali, kako je lahko predstavnik že izbran, če pa je bila oddaja, v kateri bi izbrali zmagovalca, napovedana šele za januar.

Še bolj so z ušesi zastrigli pet dni pozneje, ko so v Dnevniku TV Slovenija poročali, da je prijavljene skladbe očitno ocenjevala zgolj slovenska, ne pa tudi mednarodna strokovna žirija, kot je bilo prvotno zapisano v pravilih oktobrskega vabila.

Iz tega torej izhaja, da je mednarodna strokovna komisija poslušala in ocenila le pet skladb in ne vseh. Ne gre spregledati niti podatka, da se je RTVS očitno naknadno odločila, da število skladb iz ožjega izbora z največ štiri dvigne na pet.

Za dodatno zmedo je deloma poskrbel še odgovorni urednik razvedrilnega programa TV Slovenija Vardjan, saj je javnosti predstavil nasprotujoče si informacije. Če je bilo sprva rečeno, da je slovenska žirija med 100 skladbami izbrala pet finalistk, je Vardjan v pogovoru za Delo povedal nasprotno, in sicer da je bila mednarodna ekipa glasbenih strokovnjakov tista, ki je izbirala med več kot 100 skladbami, pet najprimernejših pa je izbral slovenski del žirije.

Ker naj bi Raiven dobila več kot polovico točk iz celotnega nabora, se jim, tako Vardjan, ni “zdelo smiselno delati dodatnega tekmovanja. Tako je zapisano tudi v pravilih izbora, da če nekdo prejme več kot polovico točk, nas avtomatično zastopa na Pesmi Evrovizije.” To pravilo v oktobrskem vabilu ni zapisano, prav tako na spletu ni mogoče najti dokumenta s pravili izbora skladbe in glasovanja na izboru predstavnika Radiotelevizije Slovenija, razen oktobrskega vabila. Pravilniki za pretekla leta, za primerjavo, so dostopni.

Vardjan je odločitev, zakaj napovedane januarske oddaje ne bo, v prispevku Dnevnika TV SLO pojasnjeval nekoliko drugače. “Potem ko so se vse točke seštele, je izvajalec oziroma izvajalka, ki nas bo predstavljala na Švedskem, zbral oziroma zbrala več kot polovico možnih točk. Tu je bilo potem jasno, da ni nekega tekmovanja, ampak da imamo enega izvajalca oziroma izvajalko za Pesem Evrovizije,” je povedal.

Torej, ali so napovedano januarsko oddajo odpovedali, ker tako velevajo pravila izbora ali ker bi bila nesmiselna, saj je Raiven očitno že v predizboru pometla s konkurenco?

Evrovizija 2023
PROFIMEDIA

Več vprašanj kot odgovorov

Senco dvoma o transparentnosti letošnjega izbora za evrovizijskega predstavnika meče tudi to, da se poraja več vprašanj, kot je odgovorov. RTVS tako do danes ni javno razkrila imen članov mednarodne in slovenske strokovne komisije, niti ni povsem jasno, katera komisija je na koncu izbrala zmagovalca. Tudi končne ocene članov strokovnih žirij niso objavljene in ni znano, kdo se je poleg Raiven še uvrstil v ožji izbor. Nadalje – RTVS ni razkrila, koga in koliko domačih izvajalcev so povabili k projektu in kdo od njih se je dejansko odzval.

Raiven se na izbor ni prijavila sama, portal evrovizija.com je poročal, da jo je k sodelovanju povabila RTV Slovenija. Koliko točk je pravzaprav zbrala, do danes ostaja nepojasnjeno, kot tudi to, zakaj se je RTVS odločila, da bo brez predhodne najave in kar sredi natečaja spreminjala in prilagajala lastna pravila.

Za podrobnejša pojasnila, pravilnik izbora in preostale dokumente, povezane z izborom, smo se obrnili na RTVS, a nam, kljub večkratnim pozivom, do objave članka niso odgovorili. Pojasnila bomo zato objavili, ko jih prejmemo.

Za odziv smo zaprosili tudi Raiven, a z nami ni želela govoriti o tem, njena predstavnica za medije pa nas je preusmerila na RTVS.

Za konec naj še spomnimo, da je Sara Briški Cirman stara znanka evrovizijske melodije. Na odru Eme je nastopila trikrat – leta 2016, 2017 in 2019 – dvakrat je bila druga in enkrat tretja, leta 2018 pa je v izboru sodelovala kot sovoditeljica, skupaj z igralcem in komikom Vidom Valičem.

Sicer pa je Briški Cirman v preteklosti tudi večkrat poslovno sodelovala z javnim zavodom. Lansko leto je ob Heleni Blagne vodila Popevko, na istem festivalu je leta 2021 tudi zmagala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje