Imate drag okus? Preverite najdražja živila na svetu (FOTO)

Magazin 29. Jun 202210:45 0 komentarjev
Hrana
Profimedia

Živila v trgovinah so iz dneva v dan dražja, mi pa smo sestavili seznam živil, ki so sodila v sam vrh še pred povišanjem cen. Najbolj zanimivo je, da imate vsaj enega izmed njih, zagotovo, v kuhinji.

Pobrskali smo po kulinaričnih sestavinah vsega sveta in izbrali peščico najdražjih.

Modroplavuti tun

Na vrhu seznama najdražjih je modroplavuti tun. Za pol kilograma boste namreč lahko odšteli tudi več kot 5 tisoč ameriških dolarjev. Modroplavuti tun, ki se je v januarju 2020 prodal na tokijski ribji tržnici, je presegal vse rekorde, za 270 kg je namreč kupec odštel 1,8 milijona dolarjev.

Kaviar

Živilo, ki bi se slej ko prej pojavilo na seznamu. Ribja jajčeca, ki rastejo na ribjih farmah, je namreč treba pobrati ročno, kar kaviarju dodatno dviguje ceno. Med najdražje vrste sodita belugin in jesetrov kaviar, med najdražje pa kaviar iz Irana. Kaj pa cena? Rekorder je Strottarga Bianco s posipom 22-karatnega zlata, za žlico katerega boste odšteli 37 tisoč dolarjev.

Kaviar
Profimedia

Wagyu govedina

Vrsta govedine je znana po intenzivnem okusu, zaradi česar sodi v sam vrh med ljubitelji zrezkov. Najboljša govedina prihaja z Japonske, najdražji pa so zrezki krav iz Matsusake, te živali na tržnici dosegajo tudi vrednosti okoli 400 tisoč ameriških dolarjev.

Beli tartufi

Ni seznama najbolj prestižnih živil brez tartufov. Črni tartufi slovijo kot črni diamanti, a vendarle so beli veliko bolj zaželeni in temu primerno dragi. Najdete jih v italijanski pokrajini Piedmont in v Toskani, pri tem pa vam bo v pomoč pes pasme lagotto romagnolo. Za pol kilograma svežih tartufov boste odšteli od 6 do 10 tisoč dolarjev.

Beli tartufi
Profimedia

Črna lubenica

Densuke melon, bolj znana pod imenom črna lubenica, prav tako prihaja iz Japonske in sodi med daleč najdražjo sorto sadja na svetu. Gojijo jih na otoku Hokkaido, lubenice pa so sladkega in hrustljavega okusa. Vsako leto jih zraste nekaj manj kot 100 tisoč, zaradi svoje svetosti in redkosti pa na dražbah dosegajo cene do 6 tisoč dolarjev.

Fugu riba

Specialiteta japonskih restavracij je riba Fugu, ki zahteva strokovno pripravo, sicer je lahko njeno uživanje tudi smrtno. Riba namreč vsebuje strup, zato imajo dovoljenje za njeno pripravo le kuharski mojstri, ki so opravili triletno šolanje. Porcija vas bo v japonskih restavracijah stala okrog 470 dolarjev.

Fugu riba
Profimedia

Žafran

Hecno, a če pogledate v predal z začimbami, je verjetnost, da ga imate v kuhinji, precej velika. Cene žafrana na trgu sicer dosegajo vrednosti med 5 in 10 tisočakov za pol kilograma. Kaj je razlog za tako prestižen staž? Za pol kilograma začimbe potrebujete kar 75 tisoč cvetov. Žafran cveti le en teden v letu, predvsem priljubljen pa je pri pripravi rižot, paelle in ribje marinade.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!