Raziskave: Kakšna prehrana je najboljša proti otožnosti in melanholiji?

Magazin 21. Maj 202209:45 > 12:11
Ženska
Profimedia

Kakšen način prehranjevanja in katera živila lahko pomagajo v boju z otožnostjo?

Kava in kofein

Nekatere znanstvene študije kažejo, da lahko kofein pozitivno vpliva na človekovo počutje. To je pokazalo več analiz študij, ki so jih raziskovalci opravili v zadnjih treh letih. Leta 2016 so naredili analizo 11 študij, ki so jih opravili med letoma 1980 in 2015 na Kitajskem.

Ugotovili so, da je kofein znatno pomagal zmanjšati možnosti za nastanek slabega duševnega počutja. V drugi večji analizi so pod drobnogled vzeli kar 346.913 posameznikov. Rezultati so pokazali, da je pri osebah, ki so nagnjene k melanholiji, predvsem kofein iz kave deloval kot zaščita pred tem. Študija je prav tako pokazala, da je bil čaj manj učinkovit kot kava, a vseeno je imel tudi čaj pozitivne učinke. Zanimivi so tudi izsledki iz analize študij iz leta 2019. V analizo je bilo vključenih 80.173 ljudi in pokazala je, da je uživanje od ene do največ štirih skodelic kave zmanjšalo tveganje za samomorilnost pri ženskah. Pri moških tega niso opazili. Vendar, pozor, kava ima tudi veliko negativnih učinkov. Tako je ena izmed študij pokazala, da kava zmoti delovanje pomembnih nevrotransmiterjev. Prekomerno uživanje kave lahko vodi tudi do povišanega krvnega tlaka, motenj srčnega utripa, glavobolov, tesnobe, vrtoglavice itn.

Profimedia

Mediteranska dieta

Kot kažejo študije, naj bi mediteranska dieta (oz. način prehranjevanja po načelih mediteranske diete) pomagala izboljšati zdravje nasploh in zmanjševati simptome otožnosti. V študiji, kjer so preverjali, kakšni pristopi naj bi najbolj učinkovito delovali pri zmanjševanju znakov melanholije, je primerna prehrana pokazala zelo visoke rezultate. Za potrebe raziskave so udeležence razdelili v več skupin. Udeleženci ene skupine so obiskovali psihoterapijo ali prejeli drugo obliko podobne pomoči, drugi skupini je bila dodeljena dieta (uživali so lahko le sveže sadje in zelenjavo, polnovredna živila, ribe, olivno olje, oreščke, stročnice in minimalno rdečega mesa). Povsem so se morali odpovedati sladkim in industrijsko predelanim jedem, ocvrti hrani in sladkim pijačam in napitkom), kontrolna skupina pa je bila deležna le podpore ljudi. Po treh mesecih so vsi rezultati kazali v korist skupine, ki ji je bila dodeljena mediteranska dieta. Ti so poročali o znatnem zmanjšanju simptomov v primerjavi z drugimi. Najslabše rezultate je imela kontrolna skupina. 

Profimedia

Živila z maščobnimi kislinami omega 3

Študije naj bi pokazale, da imajo posamezniki, ki ne uživajo dovolj maščobnih kislin omega 3, večje možnosti za slabo duševno zdravje. In obratno. Prav tako so omega 3 izjemno koristne za zdravje srca. Dober vir maščobnih kislin omega 3 so različne ribe (losos, sardine, tune …), oreščki (posebno orehi), lanena semena, temno listnata zelenjava itn.

Članek je informativne narave. V primeru duševnih težav se morate obrniti na ustreznega strokovnjaka.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.