Kaj se zgodi, če se takoj po jedi uležete ali zleknete pred televizor?

Magazin 24. Sep 202214:30
Moški drema na kavču
Profimedia

Se tudi vi radi po obroku zleknete na kavč? Potem boste želeli vedeti, kako to vpliva na vaše telo in zakaj to ni dobro početi.

Kot pojasni gastroenterolog, obstaja možnost, da se bo hrana, ki ste jo pravkar zaužili, vrnila v grlo – skupaj z nekaj želodčne kisline. Če se to zgodi, se lahko pojavijo simptomi zgage, morda boste občutili pekoč občutek v prsih in grlu, kisel okus v ustih, lahko pride tudi do bruhanja.

Kot kaže, ni pomembno le, kaj počnete takoj po hranjenju, temveč tudi, kaj počnete med hranjenjem.

Slaba novica za vse, ki radi grizljate pred televizorjem v ležečem ali polležečem položaju:

Raziskava, objavljena v publikaciji Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, je namreč pokazala, da lahko položaj med hranjenjem vpliva na prebavo, natančneje na absorpcijo nekaterih hranil.

Raziskovalci so proučili, kako na prebavo vpliva uživanje hrane v sedečem oz. pokončnem položaju in kako v ležečem. Ugotovili so, da uživanje hrane v pokončnem položaju pospešuje praznjenje želodca in izboljša absorpcijo hranil.

Ležanje po jedi torej ni priporočljivo

Še posebej previdni bi morali biti posamezniki z določenimi zdravstvenimi težavami, na prvem mestu bolniki z gastroezofagealno refluksno boleznijo; tudi pri stanjih, kot je hiatusna kila, ležanje po jedi ni priporočljivo.

Po jedi je praviloma bolje sedeti oziroma biti pokonci ali v gibanju, če je to le mogoče. Vsaj 30 minut, po večernem obroku pa celo dlje, svetujejo strokovnjaki.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.