Kazalce na uri premikamo zaradi šale Benjamina Franklina (ANKETA)

Magazin 29. Okt 202314:49 0 komentarjev
Benjamin Franklin, potret Joseph Duplesiss
Benjamin Franklin Foto: Zajem zaslona/WIKIPEDIA

Prvi je na idejo o varčevanju s pomočjo dnevne svetlobe prišel ameriški znanstvenik in državnik. Ste vedeli, da smo Slovenci bili med prvimi, ki so premikali kazalce? In kaj si o tem mislite danes? Vabljeni.

Prešli smo na zimski oziroma tradicionalni čas in tako bo ostalo do 31. marca prihodnje leto.

Takrat bo začel veljati tako imenovani poletni čas, ki ga ponekod imenujejo tudi varčevalni, saj naj bi v premikom navidezno podaljšali svetli del dneva in tako prihranili veliko energije, ki bi jo sicer porabili za razsvetljavo.

Mnenja o tem, ali so učinki resnični, so vse odkar so nekatere države uvedle “premikanje kazalcev”, deljena. Veliko ljudi poletnemu času nasprotuje, medtem ko so nekateri nad njim navdušeni in menijo, da bi moral veljati vse leto.

Malokdo pa ve, da je ideja o poletnem času nastala tako rekoč “iz heca”. Idejo o varčevanju s pomočjo daljšega svetlega dela dneva je prvi izrazil ameriški znanstvenik in politik Benjamin Franklin.

Američan je leta 1784 služboval kot veleposlanik ZDA v Franciji. Čeprav je takrat 78-letni Franklin sicer zagovarjal “zgodnje spanje in zgodnje vstajanje”, se tega sam očitno ni držal, piše ameriški časnik Philly Voice. (Sicer smo o njegovi dnevni rutini pisali v članku Rutina Benjamina Franklina – bi lahko tak urnik pomagal tudi vam?)

Menda naj bi ga jutranje sonce, ki ga je prebujalo, motilo. zato je napisal satiričen esej. V njem je zapisal, da bi lahko Parižani, če bi se zbujali ob zori in ne pred njo, kot je bila navada, s takšno “ekonomijo uporabe sonca namesto sveč” prihranili veliko denarja. Znesek, ki bi bil danes vreden okoli 200 milijonov evrov, je tudi izračunal. Tekst, pod katerega se sicer ni podpisal, je poslal uredniku časopisa The Journal of Paris in ta ga je objavil.

In čeprav Franklin v svojem eseju nikjer ni omenil poletnega časa ali trajnejšega premikanja kazalcev na urah, je ideja očitno naletela na plodna tla in leta 1908 so poletni čas prvič uvedli v Kanadi.

V Evropi sta ga prvi uvedli Nemčija in Avstroogrska (torej tudi pri nas) med 1. svetovno vojno, leta 1916. Danes ure premikamo v večini Evrope (razen v Rusiji in Belorusiji), Severne Amerike in treh avstralskih zveznih državah, medtem ko menjave časa bodisi niso poznali ali pa so ga opustili skoraj v vsej Aziji, Afriki in latinski Ameriki.

poletni čas, države, zemljevid
Države, ki imajo poletni čas (Foto WIKIPEDIA)

Kaj pa o menjavi časa dvakrat na leto menite vi? Vam je kateri čas ljubši?

Veseli bomo, če boste izpolnili našo anketo.

Loading…

Če vam aplikacija N1 ankete ne naloži, jo lahko izpolnite na povezavi: https://poll-maker.com/QBXRDVSLO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!