Kdaj je najbolje vzeti magnezij?

Magazin 18. Maj 202407:26 2 komentarja
Ženska s kozarcem
Foto: PROFIMEDIA

Magnezij v prehranskih dodatkih obstaja v več oblikah. Kdaj jih je najbolje zaužiti, da iz njih dobimo največ?

Magnezij je za delovanje našega telesa zelo pomemben mineral.

Sodeluje v številnih fizioloških procesih in je pomembna komponenta številnih tkiv. Na telo pozitivno deluje, saj na primer lajša mišične krče, preprečuje migrene in rahlo znižuje krvni tlak ter pomaga pri črevesni peristaltiki. A kot vse dodatke ga jemljite le, če vam ga primanjkuje, svetujejo strokovnjaki. Danes je magnezij mogoče dobiti v številnih prehranskih dodatkih, nutricionisti pa pravijo, da je koristno vedeti nekaj stvari, če želite iz magnezija izvleči kar največ, piše portal N1 Zagreb.

Priporočen dnevni vnos magnezija je 375 mg, piše spletna stran prehrana.si. Takšno količino pa v telo vnesete, če zaužijete približno 100 g ovsenih kosmičev, skodelico kuhane špinače (180 g), 2 rezini rženega kruha (64 g), espresno kavo (30 g) ali skodelico kuhanega divjega riža (164 g).

Kdaj je najprimernejše jemati magnezij?

Na splošno magnezij ni zahteven dodatek prehrani.

To pomeni, da ga ni treba uživati ob točno določenem delu dneva. “Najboljši čas za jemanje magnezija je, kadar se tega spomnite, vendar pa bodite pri tem dosledni,” pravi prehranska strokovnjakinja Keri Gans. Priporočljivo pa ga jemati skupaj s hrano, kajti jemanje magnezijeva na prazen želodec lahko povzroči drisko.

Prehranska dopolnila z magnezijem vsebujejo ta element v različnih oblikah oziroma spojinah.

Pri nakupih prehranskih dopolnil, posebej na spletu, je treba biti previden, opozarja zdravstveni inšpektorat. V naši rubriki Poglobljeno pa smo pisali tudi o tem, da je jemanje nekaterih prehranskih dopolnil lahko tudi škodljivo. O tem v članku: Temna stran antioksidantov: ko vitamin C deluje kot gorivo za raka.

Magnezijev oksid

To je najpogostejša oblika magnezija v prehranskih dodatkih, se pa uporablja tudi v zdravilih zoper glavobol in zaprtje. Primerno ga je zaužiti zvečer skupaj s hrano, kar bo pomagalo pri praznjenju črevesja naslednje jutro.

Magnezijev hidroksid

Magnezij v tej obliki je tudi sestavni del zdravil za ljudi, ki trpijo za zaprtjem ali zaradi refluksa želodčne kisline. Jemlje se po potrebi.

Potrebe po magneziju so odvisne od starosti posameznika, obdobja rasti, fizične aktivnosti, nosečnosti ali dojenja, izpostavljenosti stresu, količine zaužite tekočine, pa tudi od uživanja nekaterih zdravil in zdravstvenega stanja, piše spletna stran prehrana.si.

Magnezijev glicinat

Ta oblika, spojina magnezija in aminokisline glicin, je najpogosteje del dopolnil, ki naj bi pomagala pri sprostitvi napetosti zaradi stresa ali k boljšemu spancu in razpoloženju na splošno. Toda tovrstno delovanje pri ljudeh ni dokazano, piše na straneh klinike Mayo.

Magnezijev citrat

Je oblika magnezija, ki ga telo najlažje absorbira. Zato je koristen pri jemanju pred in med mišičnimi napori ali po njih, ker prepreči mišične krče, prav tako pa učinkuje pri zaprtju. Lahko ga zaužijete kadarkoli v dnevu, običajno pa povzroča praznjenje črevesja v pol ure do šest ur po zaužitju.

Vsekakor pa velja splošno pravilo, če vam magnezija ne primanjkuje, ne jejte dodatkov. Če imate zdravstvene težave, pa se posvetujte z zdravnikom.


BONUS VIDEO: Janšo za evropskega komisarja?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje