Moramo piščanca pred pripravo oprati? Strokovnjaki imajo odgovor

Magazin 21. Mar 202410:43 0 komentarjev
pranje piščančjih beder pod tekočo vodo
Foto: PROFIMEDIA

Mnogim se zdi samoumevno, da pakirano piščančje meso pred pripravo operejo. Po znanstvenih dognanjih pa lahko s tem naredijo več škode kot koristi.

Ko odprete pakirano piščančje meso, to običajno ni posebej privlačno, saj pogosto na njem opazite sluzaste in lepljive snovi. Že zaradi tega je skušnjava, da bi ga oprali, po navadi velika.

Vendar strokovnjaki to močno odsvetujejo. Lahko je celo nevarno, piše portal IFL Science.

Vemo, da je piščančje meso lahko gostitelj nevarnih bakterij, kot sta salmonela in kampilobakter, ki sta med najpogostejšimi povzročitelji zastrupitev s hrano. Vendar je piščančje meso, okuženo s tema bakterijama, nevarno samo, če ga uživamo surovega ali premalo toplotno obdelanega.

Dovolj kuhano piščančje meso pa je užitno in nenevarno, tudi če piščanca pred pripravo ne operemo. Bakterije, ki se zadržujejo na površini mesa, se namreč med kuhanjem uničijo.

Tudi na straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) spiranje piščančjega mesa pred pripravo odsvetujejo. “Pranje surovega perutninskega mesa pred uporabo ni priporočljivo. Čeprav bi z njim morda zmanjšali onesnaženost površine mesa, bi zaradi nastanka vodnega aerosola s pranjem povzročili raznos mikroorganizmov po kuhinjskih površinah, opremi in priboru,” je zapisano na njihovih spletnih straneh.

Piščanca vam ni treba oprati, morate pa si dobro umiti roke

Umivanje piščanca pred kuhanjem je tako razširjeno in potencialno nevarno kulinarično vedenje, da so se s tem početjem spopadli celo znanstveniki.

Pri raziskavi, ki jo je opravila Univerza Severna Karolina, so udeležencem dali za nalogo, da pripravijo solato s piščančjim mesom. To meso pa je bilo okuženo z neškodljivim sevom bakterije E. coli.

Odločitev, ali bodo piščanca pred pripravo oprali, so prepustili udeležencem. Približno tretjina je meso oprala. Kot razlog so najpogosteje navedli odstranjevanje krvi ali sluzi ali pa, da to počnejo, ker tudi njihovi družinski člani perejo piščanca.

Ko so po pripravi jedi v testni kuhinji znanstveniki odvzeli brise, so ugotovili, da je bila z bakterijo onesnažena kuhinjska površina tako pri tistih, ki so meso oprali, kot tudi pri tistih, ki ga niso. A ne pri vseh. Ko so ugotavljali podrobnosti, so znanstveniki ugotovili, da je ključnega pomena pri raznašanju bakterij, ali so si prostovoljci posebej po stiku z mesom dobro umili roke. Prostovoljci z dobro umitimi rokami so bakterije raznosili po manjši površini kot tisti, ki si jih niso, ne glede na to, ali so oprali meso.

Kako pravilno toplotno obdelati piščančje meso?

Za preprečevanje črevesnih okužb s perutnino je najpomembnejša ustrezna toplotna obdelava mesa (kuhanje, dušenje, praženje, pečenje), je zapisano na straneh NIJZ.

Za ugotavljanje, ali je meso dovolj toplotno obdelano, pa je pomembna središčna temperatura mesa, ki jo lahko izmerimo z vbodnimi termometri. Večina zdravju škodljivih mikroorganizmov (bakterij) je uničena pri temperaturi nad 70 stopinj v nekaj minutah.

Spodaj objavljamo tudi tabelo, ki kaže, kakšne so minimalne središčne temperature nekaterih vrst piščančjega mesa pri pripravi.

Termometre je treba pred vsako uporabo in med posameznimi meritvami očistiti v čisti vodi z dodatkom čistilnega sredstva, dobro sprati, lahko tudi razkužiti z alkoholnim robčkom. Termometer je treba očistiti in razkužiti tudi po uporabi, preden ga shranimo.

Najbolj pravilne in zanesljive so meritve središčne temperature v najdebelejšem delu. Meritev temperature tik ob kosti ni priporočljiva. Ob meritvi pa je treba počakati tako dolgo, da se termometer stabilizira oziroma umiri, da lahko odčitamo končno vrednost temperature.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!