Način mazanja kosa kruha veliko pove o vas, pravijo psihologi

Magazin 22. Okt 202305:10
jagodna marmelada, maslo, toast , kruh, namaz
Foto: PROFIMEDIA

Ko kruh mažete z namazom ... ga razporedite enakomerno, po vsej površini, obilno ali skopo? Preberite, kaj to pove o vas.

Strokovnjak za človeško vedenje Darren Stanton je odkril, da med 2.000 ljudmi, ki jih je anketiral, polovica z nožem enakomerno razmaže maslo po kosu kruha.

To običajno pove, da so umirjeni in sproščeni, po povzemanju britanskega Daily Maila piše N1 Beograd. Drugače bi lahko rekli za ljudi, ki se izogibajo robu oziroma skorji, ali za tiste, ki vsak kvadratni centimeter enakomerno namažejo, z namazom pretiravajo ali pa ga komaj kaj uporabijo.

Kako pa kos kruha namažete vi? Preverite, kaj to pove o vas.

Enakomerno razporejen namaz

Tako kos kruha maže večina ljudi.

Ta način razkriva, da so ljudje sproščeni in mirni, tudi če se zgodi nekaj nepričakovanega. Ljudje, ki tako mažejo kruh, stvari spremljajo rutinsko in nikoli ne zamujajo na sestanke – tako poslovne kot zasebne. Radi imajo status quo (nespremenjeno stanje) in so nagnjeni k temu, da skozi življenje drsijo uspešno, brez večjih ovir in stresnih trenutkov. Vedno so se sposobni osredotočiti in ostati mirni tudi v okoliščinah, ki bi za druge pomenile stres.

Od roba do roba

Ti ljudje so zelo metodični.

Poskrbijo, da je z namazom prekrit vsak centimeter kruha ali toasta in da je namaz enakomerno razporejen po površini. Pustiti nepokrit del površine je zanje kot nedokončana ali na pol narejena naloga. Nagnjeni so k natančnosti, sledijo svojim pravilom in imajo radi, da je vse na svojem mestu. Radi imajo nadzor, ničesar ne prepuščajo naključju in so sposobni vodje.

Malo tu, malo tam

Tistim, ki kruh začnejo mazati najprej na eni strani, pa potem z druge strani, je vseeno, ali je namaz na tenko ali debelo namazan ali kakšen del ostane nenamazan. Stvari radi naredijo po svoje in so na splošno med tistimi, ki zamujajo na dogovorjene sestanke, ker so vedno prepričani, da imajo še dovolj časa.

Čim več, tem boljše

Ljudje, ki ne varčujejo s količino namaza, so običajno veselega duha. V življenju vidijo le najboljše, zato radi “zagrizejo” v debelo namazan kruh. Na žurkah so običajno najbolj veseljaško razpoloženi in dvigujejo vzdušje ter se, kar ni nič manj pomembno, radi prepustijo trenutku. Če obstaja kakšen razlog, da bi se pri užitkih morali omejevati, ga ne vidijo.

Izogibanje skorji

Tisti, ki mazanje zaključijo še pred robom ali skorjo, so zelo redoljubni.

Ne marajo, da namaz kane, spolzi ali pade s kruha in popacka mizo, tla ali njihovo obleko. Radi imajo vse na svojem mestu in so perfekcionisti, ki ne marajo nereda. So kot ustvarjeni za dela, pri katerih je organizacija ključnega pomena.

Na obeh straneh

Zelo malo ljudi kos kruha namaže na obeh straneh, pravi Stanton.

So pa ti ljudje kreativni in uporabljajo tisti del možganov, ki je zadolžen za abstraktno mišljenje. Običajno so ekstrovertirani in jih ne moti, če štrlijo iz množice. Maksimalno uživajo v življenju, najsi je to dopust ali grizljanje namazanega koščka kruha. Radi blestijo v družbi, bodisi z obleko ali osebnostjo, pri sprejemanju odločitev pa se pogosto zanašajo na svoj nagon.

Košček po košček

Nekateri ljudje kos kruha ali toast raztrgajo na več koščkov, potem pa mažejo enega po enega. Ti ljudje običajno ne marajo presenečenj in gredo neradi iz cone udobja.

Nočejo biti v položaju, v katerem morajo ugrizniti v več kot naenkrat lahko – tako metaforično kot dobesedno. Imajo pa dobre komunikacijske sposobnosti, ker so navajeni, da stvari razlagajo in razmišljajo o njih različno. Pri tem uporabljajo svojo sposobnost, da pri drugih ustvarijo zaupanje. Podobno kot mažejo kruh, sprejemajo tudi odločitve – korak za korakom – in stvari radi opravijo po svoje.

Komajda kaj namaza

Na koncu je Stanton pojasnil, da ljudje, ki pri mazanju uporabijo minimalno količino namaza, ne želijo pokvariti okusa kruha. Takšni ljudje so nagnjeni k temu, da živijo za trenutek, malo namaza pa kaže na željo, da bi porabili kar najmanj časa za pripravo kruha in čim prej zapustili mizo, odšli ven in izkoristili dan.