Načrt, ki deluje: Želite v življenje vnesti novo zdravo navado, pa vam ne uspe?

Magazin 09. Dec 202108:00
Zmaga
Profimedia

Želite shujšati, redno telovaditi, zdravo jesti ali začeti meditirati? Ne glede na to, koliko se trudite, vedno odnehate? Preverite, kaj priporočajo strokovnjaki.

Jasno določite cilj

Če želite v svoje življenje vnesti novo zdravo navado, na primer, da želite začeti meditirati, je izjemno pomemben prvi korak – cilj, ki mora biti natančno določen. Po mnenju strokovnjakov večina ljudi odneha, ker njihov cilj ni dovolj natančen. Cilj, kot je npr. ”želim redno meditirati” je preveč abstrakten (vir). Bolj ste natančni, bolje bo. Na primer: vsak dan bom meditiral 15 minut.

Naredite natančen načrt z jasno iztočnico

Ko boste določili jasen cilj svoje nove zdrave navade, sledi naslednji korak: natančno načrtovanje – kdaj, kje, kako in koliko časa boste novo navado izvajali. Na primer, da je vaš novi cilj, da se naučite govoriti špansko. Večina bi načrt zastavila približno tako: petkrat na teden se bom 30 minut na dan učil špansko. To je sicer v redu, a še zdaleč ne najbolje. Bolj učinkovito načrtovanje v takšnem primeru bilo: vsak delovni dan takoj po službi bom v pisarni ostal še 30 minut in si vzel 30 minut časa za učenje španščine. Natančen načrt se po mnenju strokovnjakov bolj vtisne v spomin in zmanjšuje možnost, da bomo na novo navado pozabili (vir). Piko na i pa lahko dodate tako, da novo navado vpišete v koledar ali si nastavite opomnik.

Profimedia

Ponavljanje naj bo zabavno

Ta korak je izjemno pomemben in odloča o tem, ali boste vztrajali ali odnehali. Na primer, da je vaš cilj, da pridete čim hitreje v formo. Najverjetneje boste poiskali vadbo, ki bo najbolj učinkovita in boste z njo najhitreje dosegli želene rezultate. Vendar pa je to po mnenju strokovnjakov napaka. Do pravih rezultatov naj bi prišli z vadbo, ki je za nas tudi zabavna, in ne le učinkovita. To naj bi pomagalo, da sledimo zastavljenemu načrtu in vztrajamo (vir). Pozitivna izkušnja naj bi bila torej pomemben dejavnik pri vnašanju nove zdrave navade v življenje.

Profimedia

Obdajte se z ljudmi, ki vas podpirajo

Študije kažejo, da imajo velik vpliv na nas ljudje, s katerimi smo obkroženi, in njihovo vedenje. Zato je zelo pomembno, da se obkrožimo z ljudmi, ki nas podpirajo, spodbujajo in so pozitivno naravnani. Če želite na primer začeti teči, se obkrožite z ljudmi, ki že tečejo in jim je tek v veselje. Seveda pa ne bi bilo pametno, da se priključite k maratoncem, saj bi to za začetnika verjetno pomenilo slabo motivacijo. Enako velja za druge dejavnosti in nove navade. Poiščite ljudi, ki se s tem že ukvarjajo in so le korak pred vami.

VIR: cnn.com