Nad Slovenijo ponovno viden severni sij

Magazin 19. Apr 202422:36 > 20. Apr 2024 00:12 0 komentarjev
Severni sij v Ljubljani
Novembrski severni sij v okolici Ljubljane (Foto: Jure Atanackov)

V Sloveniji smo lahko znova opazovali severni sij. Ples barv na jasnem nebu je popestril petkov večer.

Jasno nebo in visoka sončna aktivnost sta nam na petkov večer omogočila opazovanje severnega sija. Na družbenih omrežjih so o njegovi vidnosti poročali z različnih koncev Slovenije.

V bližini Vranskega ga je v objektiv fotoaparata ujel tudi geolog in strastni opazovalec pojavov v ozračju dr. Jure Atanackov, ki je fotografije delil na družbenem omrežju X. Na nebu ga je uzrl okoli 21.30, ko je delil tudi prvo fotografijo.

“Precej izjemna aurora na nebu nad osrednjo Slovenijo danes zvečer. Vizualno čudovit škrlatno rdeč prikaz z izrazitimi žarki in gibanjem,” je opisal dogajanje na nebu. Kasneje so se sicer pogoji poslabšali, začelo se je tudi oblačiti, zato predstava na nebu ni dolgo trajala.

Kdaj nastane severni sij?

Severni sij oziroma aurora borealis nastane, ko delci ob sončevih izbruhih poletijo proti Zemlji s hitrostjo do 72 milijonov kilometrov na uro. V trenutku, ko trčijo v zemljino atmosfero, jih vidimo kot izjemen barvit pojav. Barve so sicer odvisne od elementov, ki so prisotni v atmosferi – za rdečo denimo poskrbi dušik, za zeleno pa kisik.

V zadnjem času smo severni sij nad Slovenijo lahko opazovali že kar nekajkrat. Nazadnje smo ga lahko videli marca, najbolj spektakularen in izrazit pa je bil lani novembra. Napoved spletne strani Meteoagent.com kaže, da bo po današnji visoki sončni aktivnosti ta nekoliko povišana še v nedeljo, nato pa bo sledilo daljše mirno obdobje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!