Najbolj dragocene lastnosti dobrega šefa: je tudi vaš tak?

Gospodarstvo 30. Sep 202312:42 0 komentarjev
Pisarna
Foto: PROFIMEDIA

Simon Sinek, svetovno znani motivacijski govorec, že leta govori o vodenju in odnosih v službi ter o tem, kaj je pomembno za poslovni, pa tudi osebni uspeh. Katere so po njegovem mnenju najbolj dragocene lastnosti dobrega šefa?

Nadrejeni so največkrat prvi razlog, zaradi katerih zaposleni ostajajo v podjetju ali podajo odpoved. Navsezadnje gre za osebe, ki povezujejo vse zaposlene v organizaciji, in če imajo napačen vodstveni pristop, lahko ljudje množično začnejo odhajati iz podjetja ali pa preprosto izgubijo motivacijo za delo in ga opravljajo kot nekakšno tlako. Če zaposleni šefom ne zaupajo, jih ne spoštujejo ter so ob njihovi prisotnosti pod stresom, pa se to sčasoma začne kazati tudi na poslovnih rezultatih.

Motivacijskega govornika Simona Sineka, ki voditelje in organizacije uči, kako navdihovati ljudi, se je oprijel opis “vizionarski mislec z redkim intelektom”. Avtor uspešnic Voditelji jedo zadnji (ang. Leaders Eat Last) in Začnite z, zakaj (Start With Why) je v preteklosti tudi delil, kakšne so po njegovem mnenju lastnosti, ki ne smejo manjkati pri dobrem šefu.

Nesebičnost

Ljudje so radi v bližini ljudi, ki jim zaupajo – tako preprosto je. “Ljudje nenehno ocenjujejo ljudi in organizacije okoli sebe, in če menijo, da so sebični, se bodo držali varne razdalje,” je dejal Sinek.

Po drugi strani pa se ljudje ponavadi želijo povezovati z ljudmi in blagovnimi znamkami, ki jih povezujejo z nesebičnostjo. Vzpostavitev te človeške povezave – izgradnja zaupanja – je ključna, čeprav zahteva čas. “Ko je na delovnem mestu vodja, ki se bo žrtvoval, se ljudje odzovejo tako, da se v zameno žrtvujejo. Biti vodja je odločitev o življenjskem slogu; pomeni, da si pripravljen skrbeti za druge,” je opozoril Sinek.

Simon Sinek
Simon Sinek (Foto: PROFIMEDIA)

Sočutje

Ko je govoril o skrbi za druge, je Sinek dodal: “Bolj, ko delamo dobro drug za drugega, bolj si želimo delati dobro drug za drugega.” Pripovedoval je o tem, ko je nekemu moškemu pobral razsute papirje, ko je videl, da so mu zdrsnili iz torbe. Moški je bil hvaležen, vendar je Sinek dejal, da so njegovo dejanje segla dlje od tega. Nekoga, ki ga je videl pobirati papirje, je motiviral, da bo tudi sam storil nekaj prijaznega.

Prijaznost rodi prijaznost, je nadaljeval Sinek. Nekomu pridrži vrata, skuhaj nov lonček kave in ga spusti na svoj prometni pas. “To je praksa vodenja,” je rekel in dodal, da dober šef vedno postavi druge pred sebe.

Sposobnost ostati miren

Stres in tesnoba sta dovolj, da so ljudje nepošteni in sabotirajo uspešnost pri delu. Ko je vaše telo preplavljeno s kortizolom, tj. s hormonom stresa, se z biološkega vidika omejita tako empatija kot tudi zaupanje.

Ne bodite takšen šef – če ste tisti, ki svojim zaposlenim vzbujate strah in tesnobo, ne boste nikoli imeli njihovega zaupanja. Rešitev je jasna: delajte na obvladovanju lastnega stresa in “bodite vodja, kakršnega si želite imeti”, je dejal Sinek.