Največja napaka, ki jo delamo pri cvrtju jajc

Navdih 27. Apr 202313:04 2 komentarja
jajca
PROFIMEDIA

Številni si za zajtrk radi pripravijo jajca. A dietetiki in nutricionisti opozarjajo, da mnogi sploh ne vedo, da pri cvrtju jajc delajo veliko napako: uporabijo napačno olje in jih cvrejo pri napačni temperaturi.

Jajčni beljak je odličen vir beljakovin, rumenjak pa je poln vitaminov in mineralov, vključno z vitaminom A, B12, selenom, holinom in luteinom, pravi dietetičarka Lindsey Wengler.

Nekatere metode priprave jajc pa niso tako zdrave kot druge, učinek koristnih snovi v jajcu lahko namreč z napačno pripravo hitro izničimo.

Denimo, če jajca ocvremo na maslu. Jajca imajo naravno visoko vsebnost beljakovin in malo nasičenih maščob, vendar takoj, ko jajcem dodamo maslo, se nasičene maščobe povečajo.

“Tega si ne želimo, saj je velika količina nasičenih maščob v prehrani tesno povezana s srčnimi boleznimi,” opozarja dietetičarka Catherine Basbaum.

A ne le maslu, sodeč po priporočili dietetičarke Tare Tomaino, se moramo izogibati tudi kokosovemu olju in slanini, saj zmanjšata visok prehranski profil jajc. Še več škode pa lahko svojemu telesu povzročimo, če jajca cvremo na močnem ognju. Dietetičarka Rebecca Vasuta pravi, da zaradi visokih temperatur olje oksidira, kar pa lahko povzroči vnetje v telesu. Svetuje, da pri cvrtju jajc zato raje uporabimo olje, ki oksidira pri višjih temperaturah. To lastnost ima recimo avokadovo olje.

Kateri način priprave jajc je najbolj zdrav?

Če se odločimo za jajca na oko ali pa umešana jajca, dietetičarka Tomaino priporoča uporabo minimalno količino maščobe oziroma uporabo nenasičenih maščob, kot sta oljčno in avokadovo olje.

Še bolj zdrava alternativa so trdo kuhana ali poširana jajca, saj za pripravo teh, maščobe ne potrebujemo. Poleg tega, kako jajca pripravimo, pa je pomembno tudi, kakšno prilogo si pripravimo.

Tomaino svetuje, da si poleg jajc pripravimo veliko zelenjave, saj bomo tako zaužili dodatne hranilne snovi in vlaknine. “Temnolistnata zelenjava, kot je ohrovt, špinača ali rukola, je odličen dodatek jajcem, pa tudi zelenjava, kot so šparglji, brokoli, paprika in čebula,” pravi Tomaino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje