Odpravite razlog, zakaj vam ne uspe osvojiti zdrave navade in doseči cilja

Navdih 26. Feb 202310:15
telovadba
Profimedia

Se sprašujete, zakaj vam vedno spodleti, ko se trudite osvojiti določeno navado ali doseči cilj? Mogoče počnete kaj od naslednjega, kar spodkopava vaš trud.

Kaj vas ustavlja pred tem, da bi naredili prvi korak? Ali pa ste že začeli, vendar se je ustavilo nekje na poti do cilja? Poglejte, ali lahko uporabite katerega od spodnjih nasvetov:

Nehajte čakati

Mogoče je težava že takoj na začetku: čakate, da bo spet novo leto in si boste dali zaobljubo, čakate ponedeljek (in potem naslednjega), naslednji mesec, jutri, dobro priložnost … Nehajte čakati in začnite takoj. Nikoli se vam trenutek ne bo zdel čisto pravi.

Ubirate preveč bližnjic

Do zdrave navade vas pripeljejo trud, vztrajnost in disciplina – nič drugega. Ni bližnjice, ko želite izgubiti kilogram, in če ste jo kdaj ubrali, veste, da jih hitro pridobite nazaj. Zato tokrat pustite bližnjice ob strani in stopite na daljšo, a uspešno pot.

Kršite obljube, ki si jih daste

Kako boste lahko držali obljubo prijatelja ali partnerja, če svoje kršite dan za dnem, in to kar tako, brez pravega razloga? Najprej morate ostati zvesti sebi in se spoštovati, da boste to lahko izkazovali drugim. Odslej si postavite manj ciljev in tem resnično sledite.

Osredotočite se na pravi cilj

Včasih si zatiskate oči pred pravo težavo, ki bi jo morali odpraviti, zato si postavite druge cilje v upanju, da se bo težava nekako sama odpravila. Če npr. želite zmanjšati vnos sladkorja, tega ne boste popravili, če več ur tedensko posvetite vadbi. To je sicer dobro za vas, vnos sladkorja pa bo ostal isti.

Ne pripišite vsega sreči

Ali menite, da je imel sodelavec pač srečo, ko je dosegel napredovanje? In da je imel srečo tisti obiskovalec fitnesa, ki je shujšal več kot 10 kilogramov? Ne ravno. Zaradi pripisovanja vsega sreči opustite nadzor nad dosego cilja in vse skupaj hitro propade. Od vas je odvisno, kam boste v življenju prišli.

Pričakujete, da se bo vse zgodilo čez noč

Bilo bi čudovito, če bi lahko z eno vadbo dosegli najboljše rezultate, z eno prijavo zamenjali službo, privarčevali v nekaj mesecih … Vendar je to plod trdega dela, ki je trajalo kar nekaj časa. Ne obupajte, ker se nekaj še ni zgodilo, ampak pustite času čas.

Nikoli ne tvegate

Ne ena ne druga skrajnost ni dobra: ne tvegajte vedno in ne ostanite v svojem mehurčku udobja. Pri zdravih navadah boste zagotovo morali stopiti v neznano, kar je strašljivo, vendar se boste slej ko prej navadili. Večjo škodo si naredite, če nikoli ne tvegate in niti ne poskusite.

Ne počivajte na dosežkih

Ste dosegli nekaj velikega? Odlično! Proslavite in pojdite dalje, zadajte si nove cilje. Spanje na lovorikah se ni še nikoli obneslo, kajne?

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.